_ 08.03.2023 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 Witam się ze wszystkimi - to mój pierwszy post Moja potencjalna działka nie ma utwardzonej drogi. Właściciele zoobowiązali się do jej utwardzenia na swój koszt. Myślę, że nie ma sensu teraz utwardzać drogi, bo podczas budowy i przyłączy trochę ją poniszczymy. Widzę ogólnie dwie opcje: - właściciel obniża cenę o wartość utwardzenia drogi i po wybudowaniu robimy to sami - wpisać w akcie, że np. w terminie do 6 miesięcy po zakończeniu naszej budowy , właściciel zrobi drogę (tutaj możemy wpisać karę umowną i poddanie się egzekucji, inaczej nie ma to za bardzo sensu) Czy jest 3 opcja? A może warto zrobić to teraz bo na czas budowy i tak potrzebujemy dojazdu żeby ciężki sprzęt mógł dojechać. Czy coś mi umyka? Wydaję mi się że na czas budowy lepiej zbudować coś tymczasowego i później utwardzić drogę ale może się mylę i generuje sobie dodatkowe koszty? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.03.2023 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 Moja potencjalna działka nie ma utwardzonej drogi. Właściciele zobowiązali się do jej utwardzenia na swój koszt. - właściciel obniża cenę o wartość utwardzenia drogi i po wybudowaniu robimy to sami - wpisać w akcie, To jest jedyna i słuszna opcja:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gocha68 08.03.2023 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 To jest jedyna i słuszna opcja:yes: Widzę , że sobie przypomniałeś jak ja walczyłam z tą babką o wyegzekwowanie drogi......dobrze , że Ciebie posłuchałam to by trwało do dzisiaj:mad: Autorze - City dobrze radzi, wpisać to do aktu bo notariusz podda ocenie cenę działki po co mają Ci naliczyć podatek za "zaniżenie wartości" - np ,a tak będzie wpis o kosztach ewentualnej drogi ( to uprawdopodobnia realną wartość działki bez drogi dojazdowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.03.2023 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 Widzę , że sobie przypomniałeś jak ja walczyłam z tą babką o wyegzekwowanie drogi......dobrze , że Ciebie posłuchałam to by trwało do dzisiaj:mad:. Witaj, i jak się mieszka blisko Stolycy . Jak Tam Twoja instalacja PV ? a tak w ogóle to wszystkiego naj w 8 marzec zadzwoń tel u mnie ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ 08.03.2023 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 Czyli polecacie zrobić drogę PO budowie i wpisać to do aktu.Z ciekawości co w przypadku gdy właściciel nie będzie chciał tego zrobić?Jak zapewnić właściwą jakość takiego utwardzenia?Co w przypadku gdy np. właściciel umrze (z tego co wiem to starsza osoba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.03.2023 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 Czyli polecacie zrobić drogę PO budowie i wpisać to do aktu. Z ciekawości co w przypadku gdy właściciel nie będzie chciał tego zrobić? Jak zapewnić właściwą jakość takiego utwardzenia? Co w przypadku gdy np. właściciel umrze (z tego co wiem to starsza osoba) Dlatego napisałem : Obniżenie wartości działki - wykonanie samodzielne - nic nie oczekuj po zakupie działki od poprzednich właścicieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts