Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga dojazdowa na koszt właściciela - teraz czy po budowie?

Recommended Posts

Witam się ze wszystkimi - to mój pierwszy post :)

Moja potencjalna działka nie ma utwardzonej drogi.

Właściciele zoobowiązali się do jej utwardzenia na swój koszt.

Myślę, że nie ma sensu teraz utwardzać drogi, bo podczas budowy i przyłączy trochę ją poniszczymy.

Widzę ogólnie dwie opcje:

- właściciel obniża cenę o wartość utwardzenia drogi i po wybudowaniu robimy to sami

- wpisać w akcie, że np. w terminie do 6 miesięcy po zakończeniu naszej budowy , właściciel zrobi drogę (tutaj możemy wpisać karę umowną i poddanie się egzekucji, inaczej nie ma to za bardzo sensu)

Czy jest 3 opcja? A może warto zrobić to teraz bo na czas budowy i tak potrzebujemy dojazdu żeby ciężki sprzęt mógł dojechać.

Czy coś mi umyka?

Wydaję mi się że na czas budowy lepiej zbudować coś tymczasowego i później utwardzić drogę ale może się mylę i generuje sobie dodatkowe koszty?

Dzięki!

Moja potencjalna działka nie ma utwardzonej drogi.

Właściciele zobowiązali się do jej utwardzenia na swój koszt.

- właściciel obniża cenę o wartość utwardzenia drogi i po wybudowaniu robimy to sami

- wpisać w akcie,

To jest jedyna i słuszna opcja:yes:

To jest jedyna i słuszna opcja:yes:

:hug: Widzę , że sobie przypomniałeś jak ja walczyłam z tą babką o wyegzekwowanie drogi......dobrze , że Ciebie posłuchałam to by trwało do dzisiaj:mad:

Autorze - City dobrze radzi, wpisać to do aktu bo notariusz podda ocenie cenę działki po co mają Ci naliczyć podatek za "zaniżenie wartości" - np ,a tak będzie wpis o kosztach ewentualnej drogi ( to uprawdopodobnia realną wartość działki bez drogi dojazdowej).

:hug: Widzę , że sobie przypomniałeś jak ja walczyłam z tą babką o wyegzekwowanie drogi......dobrze , że Ciebie posłuchałam to by trwało do dzisiaj:mad:.

Witaj, i jak się mieszka blisko Stolycy .

Jak Tam Twoja instalacja PV ? a tak w ogóle to wszystkiego naj w 8 marzec zadzwoń tel u mnie ten sam.

Czyli polecacie zrobić drogę PO budowie i wpisać to do aktu.

Z ciekawości co w przypadku gdy właściciel nie będzie chciał tego zrobić?

Jak zapewnić właściwą jakość takiego utwardzenia?

Co w przypadku gdy np. właściciel umrze (z tego co wiem to starsza osoba)

Czyli polecacie zrobić drogę PO budowie i wpisać to do aktu.

Z ciekawości co w przypadku gdy właściciel nie będzie chciał tego zrobić?

Jak zapewnić właściwą jakość takiego utwardzenia?

Co w przypadku gdy np. właściciel umrze (z tego co wiem to starsza osoba)

Dlatego napisałem :

Obniżenie wartości działki - wykonanie samodzielne - nic nie oczekuj po zakupie działki od poprzednich właścicieli.:yes: