Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klej i siatka zamiast tynków na gazobeton

Recommended Posts

Witam chciałbym w kilku pomieszczeniach zamiast tynków położyć siatkę + klej, nie mogę nigdzie znaleść czy takie kleje można stosować wewnątrz (nie mają atestów higenicznych), Chodzi o to żeby później nie wdychać jakichś oparów albo żeby nie oddawały jakiś nieprzyjemnych zapachów.

Atest higieniczny PZH to dobrowolny dokument wydawany na podstawie deklaracji składu wyrobu przez producenta - nawet nie wysyła się próbek.

W rzeczywistości receptury zmieniają się nieustanie ( bo brak surowców, zmieniają się dostawcy cementu i chemii) wiec jeśli tylko ten papier jest powodem to nic on nie wnosi poza tym ze jest lub go nie ma. Zresztą wielu producentów ma ATESTY PZH. Kleju nie nałożysz na grubość centymetrów i nie bardzo jest go jak zatrzeć na gładko, można piórem/pacą gładzic na 60-80 cm ale to nadal mało, co innego tynk i łata opór jest niewielki w porównaniu do kleju który się ciągnie. Klej małe naprawy jeszcze da rade ale nie całe ściany

Robiłem tak w garażu - tynkować nie potrafię, a ściągać ekipę do takiej powierzchni się nie opłacało.

Faktycznie, "na gotowo" ciężko klejem wykończyć tak, żeby było zadowalająco. Ale można na klej dać gładź i wtedy jest git. Zapachów żadnych nie ma, zresztą z czego - klej to głownie cement.

Witam chciałbym w kilku pomieszczeniach zamiast tynków położyć siatkę + klej, nie mogę nigdzie znaleść czy takie kleje można stosować wewnątrz (nie mają atestów higenicznych), Chodzi o to żeby później nie wdychać jakichś oparów albo żeby nie oddawały jakiś nieprzyjemnych zapachów.

Jeśli mur jest w miarę równy to ja bym spróbował położyć zwyczajnie jakiś tynk cienkowarstwowy, bez bawienia się w siatki. Coś w rodzaju Ceresit CT29.

Wiadomo że to wchodzi w grę tylko jeśli ściana jest równa i liczę się z tym że ściana nie będzie idealna dlatego chciałem w pomieszczeniach typu garaż, spiżarnia, kotłownia. Siatka z klejem + druga warstwa kleju + 2 warstwy gładzi. Jeśli chodzi o skład to nigdzie nie piszę że są jakieś szkodliwe składniki inne niże stosowane w normalnym cemencie i nigdzie nie piszę że nie można stosować wewnątrz więc chyba nie powinno nic śmierdzieć ani parować

• 2 weeks później...

Mam tak zrobiony cały dom. Wewnątrz tynk to klej/siatka i na tę warstwę po przeschnięciu następny klej zacierany jak klasyczny tynk CW.

Pracę wykonała ekipa od ociepleń, ale zimą.

Użyłem trochę droższego, białego kleju. Najpierw była próba w pomieszczeniu technicznym, pozytywna, a później reszta ścian.

Nie ma żadnych pęknięć i wygląda świetnie.