Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc pompy ciepła do nowego domu

Marsze

Recommended Posts

Witam , jest to mój pierwszy post na forum więc jeszcze raz witam wszystkich. Buduję dom parterowy 120 m ,strefa klimatyczna III , planuję ogrzewać go pompą ciepła, instalacja to sama podłogówka dwa rozdzielacze 8 i 9 sekcji rury 1100 m fi 16 , cwu dla czterech osób zasobnik 200L. OZC obliczone wyszło 4,4 kw na samo ogrzewanie. Jaką moc pompy byście proponowali i jakiej marki? Sam zastanawiam się nad Panasonic 5kw lub Daikin 6 kw monobloki ale czy to dobry wybór ???

Jetsem w trakcie budowy. Posiadam zapotrzebowanie 4kw na CO w strefie klimatycznej III dla metrażu 126. Dobrano mi pompę 5kw panasonic.

Kwestia jak daleko ma być u ciebie jednostka zewnętrzna od kotłowni jak to monoblok?

5 a 6kw mocy to przy takim zapotrzebowaniu spora różnica. Najlepiej porównać COP obu modeli i sprawdzić uzysk mocy w zależności od temperatury i porównać oba monobloki pod kątem tego co mają w sobie wbudowane.

No i dostępność może okazać się kluczowa.

• 2 weeks później...
Wolałbym Daikina od Panasa. Przede wszystkim dzięki gwarancji. W Daikinie gwarantem jest Daikin z czasem reakcji serwisu 24 h ( tak się ostatnio reklamują ).W Panasie gwarantem jest firma instalatorska króra Tobie toto sprzedała i zamontowała.( w zamian za to ma od Panasa wyższą marżę bo obejmującą ewentualne naprawy w czasie gwarancji które są kosztem firmy instalatorskiej ) W razie problemu przy serwisie producenta nie zostajesz sam, przy serwisie firmy instalatorskiej może być różnie.

Wolałbym Daikina od Panasa. Przede wszystkim dzięki gwarancji. W Daikinie gwarantem jest Daikin z czasem reakcji serwisu 24 h ( tak się ostatnio reklamują ).....

To nie tylko reklama, miałem u kilku klientów potwierdzenie ze tak jest, w jednym przypadku awaria (programowa- ustawienia) została usunieta po 8 godzinach od zgłoszenia (pewna grudniowa niedziela ub. roku), drugi przypadek gdy serwis pojawił sie 3 godz. po zgłoszeniu, ale niestety nie było własciciela w domu i serwis musiał przyjechac pozniej (tego samego dnia). Oczywiscie nie wszystkie awarie da sie usunąc tego samego dnia, miałem klika przypadku uszkodzenia elektroniki (płyta głowna) z powodu wyładowań atmosferycznych, naprawa nie podlegała pod gwarancję, gdzie niestety naprawa (odpłatna) trwała klika dni. Daczego Daikin a nie Panas?, przy panasie czytajac te forum mam i nie tylko ja wrazenie ze bez doktoratu z zakresu ustawien trudno o prawidłową pracę pompy, przy daikinie w zasadzie tylko jest konieczna korekta o ile jest konieczna krzywej grzewczej ewentualnie punktu biwalentnego. Zeby nie było panas ma swoje zalety, kto ma duszę eksperymentatora, lubi testowac i sprawdzac wyniki tych testów, to ta pompa dla niego.

Dokładnie Panie Andrzeju. Uważam że firma gdzie gwarantem jest producent podchodzi bardziej fer do klienta. I w razie usterki jej serwis czyli lokalni partnerzy są zainteresowani raz szybką reakcją ( bo umowy zobowiązują ) dwa rozwiązaniem problemu bo płaci gwarant i daje to im zarobek. Z reguły firmy te mają bogaty program szkoleń dla swoich partnerów bo to ma wpływ na ich fachowość a co za tym idzie postrzeganie marki i jej pozycje na rynku . Ale to strategia długookresowa wymagająca organizacji i nakładów. Część firm w tym Panas poszła na skróty . Oferują swoim lokalnym partnerom znacznie wyższe marże w zamian za przejęcie obowiązków gwaranta. Szkolenia szybkie i jednodniowe w czasach pandemii często zdalne poprzez vebinary .I w razie problemu klient często zostaje sam . Lokalnemu instalatorowi / gwarantowi nie opłaca się naprawa gwarancyjna bo koszty jej pokrywa sam . Zaczyna się spychologia ,przerzucanie odpowiedzialnością , wmawianie klientowi że tego gwarancja nie obejmuje , że sam popsuł pompę byle by problem i koszty odpędzić od siebie. O szybkości reakcji w sytuacji kiedy to lepiej montować kolejną pompę u kolejnego klienta za kolejną sutą prowizję , a tu dzwoni klient z popsutą i nie ma czasu aby do niego dotrzeć nie wspomnę. I nie jest to tylko problem Panasonica którego uważam za bardzo dobrą pompę i który przez długi czas był moim faworytem do montażu w moim domu ,tylko paru innych graczy na polskim rynku.

A ja przekornie a dlaczego by nie wydawać tych 40-50 tys tylko 10 tys ? przecież można kupić np haiera za 10 tys samemu podłączyć a za resztę kupić drugą bo trzeciej i czwartej nie ma już sensu bo za 40 lat będą nowsze i lepsze , każda pompa chodzi podobnie taka fizyka a jedynie grzałkami koryguje się coś tam a i nie zawsze potrzebna krzywa czy inne bzdety bo można grzać na stałym parametrze , wiem kij w mrowisko ale Niemiec dacią potrafi się poruszać a u nas jakaś religia że wszystko musi być najdroższe bo niby najdroższe to najlepsze a to zwykła gówno prawda o czym niejeden się przekonał nawet właściciel mercedesa jak po 5 latach dziury w nadkolach wychodziły .

A ja przekornie a dlaczego by nie wydawać tych 40-50 tys tylko 10 tys ? przecież można kupić np haiera za 10 tys samemu podłączyć a za resztę kupić drugą bo trzeciej i czwartej nie ma już sensu bo za 40 lat będą nowsze i lepsze , każda pompa chodzi podobnie taka fizyka a jedynie grzałkami koryguje się coś tam a i nie zawsze potrzebna krzywa czy inne bzdety bo można grzać na stałym parametrze , wiem kij w mrowisko ale Niemiec dacią potrafi się poruszać a u nas jakaś religia że wszystko musi być najdroższe bo niby najdroższe to najlepsze a to zwykła gówno prawda o czym niejeden się przekonał nawet właściciel mercedesa jak po 5 latach dziury w nadkolach wychodziły .

ustawiłem tą bzdetną krzywą w PC Mitsubishi , fakt parę dni to zabrało w ubiegłym roku ale od tego momentu w ogóle mnie ta bzdetna PC nie interesuje :), w domu niezależnie od temperatury zewnętrznej trzyma ustalony przedział 21-22 stopnie. Kosztowała mnie ta pompa 25 tys.

ustawiłem tą bzdetną krzywą w PC Mitsubishi , fakt parę dni to zabrało w ubiegłym roku ale od tego momentu w ogóle mnie ta bzdetna PC nie interesuje :), w domu niezależnie od temperatury zewnętrznej trzyma ustalony przedział 21-22 stopnie. Kosztowała mnie ta pompa 25 tys.

No widzisz ja mam teraz pompę ale jak miałem kocioł na ekogroszek wypasiony i z czujnikami zewnętrznymi gdzie też mogłem ustawiać co chciałem a nawet tego z woreczka nie rozpakowałem w podłogę szło stale 28 stopni i w domu zawze równe 23 czy to minus 10 czy to plus 10 i żadne bzdety nie były potrzebne a teraz zwykły termostat pokojowy załatwia sprawę i co nie da się oj groźne to jak te 0,0002 stopnia się zmieni no tak .

Witam , jest to mój pierwszy post na forum więc jeszcze raz witam wszystkich. Buduję dom parterowy 120 m ,strefa klimatyczna III , planuję ogrzewać go pompą ciepła, instalacja to sama podłogówka dwa rozdzielacze 8 i 9 sekcji rury 1100 m fi 16 , cwu dla czterech osób zasobnik 200L. OZC obliczone wyszło 4,4 kw na samo ogrzewanie. Jaką moc pompy byście proponowali i jakiej marki? Sam zastanawiam się nad Panasonic 5kw lub Daikin 6 kw monobloki ale czy to dobry wybór ???

A powiedz mi jaki masz dokładnie dom ? W sensie nisko czy wysokoenergetyczny? Chyba raczej nisko co ? Co do pomp to z Daikina masz różne modele w tym

https://klimasoft.pl/produkty/pompy-ciepla/4/ Co do samej efektywności pompy ciepła, to w bardzo fajny sposób opisano w jednym z artykułów na muratorze https://muratordom.pl/instalacje/pompy-ciepla/ ;)