asia 07 04.01.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Mam pytanie może ktoś z forumowiczów to przerabiał?Sytuacja wygląda następująco. Jedna KW na działki rolne w niej wpisane cztery działki , z których chcę zakupić dwie, ale w dz.IV jest wpisana hipoteka data wpisu 1998 na kwotę 2200,00zł z tyt niezapłaconych składek KRUS Sprawdzałam w KRUS-ie w dalszym ciągu jest zaległośc ale nie chciano udzielić mi informacji w jakiej wysokości na dzień dzisiejszy nie ukrywam , że może być to ten gwóźdź gdzie rolnik zmuszony jest do sprzedaży Przed zakupem chciała bym znać wysokośc zadłużenia bo wówczas będę mogła poznać cały koszt działek. Niestety przy sprzedaży i założeniu KW dla "moich" działek całą hipotekę przejmuje moja nowa KW. Podpowiedzcie bezpieczne rozwiązanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 04.01.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Rolnik ma wziąć z KRUS dokument o wysokości zadłużenia zabezpieczonego hipoteką. Masz dwa wyjścia: albo pomniejszyć cenę zakupu o tę kwotę, albo w ramach zapłaty spłacić tę nalezność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 06.01.2005 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Umowa przedwstępna z zadatkiem przy pomocy którego można te zaleglości spłacić. Jeżeli nie masz zaufania do sprzedającego to przygotuj umowę i idźcie razem do KRUS. Sprzedającemu jako dłużnikowi powiedzą o wysokości zadłużenia, a ty to usłyszysz i zadatek wplacisz do kasy KRUS. Dobrze jest przygotować KRUS do tej spłaty. Wtedy właściciel (Sprzedający) od razu dostanie do ręki wniosek o wykreślenie hipoteki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 07.01.2005 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 dokładnie o to mi chodziło, co pjr (tzn. żeby to okreslić w umowie przedstępnej) Ale nadal trzymałabym się wersji, że masz dostać papier z wysokością zadłużenia. Ja tak kupowałam mieszkanie z hopoteką Wojskowej Agencji Mieszkaniowej w związku z niezapłąconą ceną przy wykupie. Określiliśmy to w umowie przedwstępnej, kobitka dostała pismo z WAM ile ma do zapłaty, my to przed umową ostateczną wpłaciliśmy na konto WAM - w umowie przedstępnej było, że zalilczymy to na poczet ceny zakupu. Od notariusza od razu wraz z wnioskiem o wpis nas jako właścicieli poszedł wniosek o wykreślenie hipoteki. Jednak u ciebie moim zdaniem ten papier o wysokości zadłużenia jest ważny - bo nie wiem czy przy zaległościach KRUS nie jest tak jak przy podatkach - tzn. że hipoteka nie musi byc ujawniona w księdze wieczystej. A ponadto jak coś źle (za mało) napiszą w KRUS to ew. będziesz miał podstawę do jakichś roszczeń także względem nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia 07 11.01.2005 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Dzięki bardzo Dziś rozmawiałam już z notariuszem i właśnie ustaliliśmy taki sposób zabezpieczenia w umowie przedwstępnej teraz czekam tylko na kwit z KRUS jaka to suma gość dostanie różnicą przy umowie końcowej , a przed jej podpisaniem zaświadczenie że jest spłacone zadłużenie i już wtedy moja KW będzie czysta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts