susu 04.01.2005 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Poradźcie!!! Wykonawca "zaśpiewał" mi 230.000 za stan surowy zadaszony. Dom ma 235 m2 pow. użytkowej, ściany z Porothermu 44. Dach z 4 lukarnami ma powierzchnię 340 m2 i wykonany jest z dachówki cementowej Euronit. Do tego ze swojej kasy zapłaciłem 18 000 za cześć materiałów. Bez okien i drzwi, gołe mury z dachem, betonowy taras 20 m2 z tyłu, betonowe schody wejściowe i schody wewnętrzne i za to 1150 zł za m2??? Narazie powiedziałem mu, że jest chory i żeby nauczył się liczyć.Czy miałem rację? Może to ja jestem sknera? Będe wdzięczny za porady. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 09.01.2005 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 No jak najbardziej powinien się iść czochrać Stan surowy jest najmniej kosztowną częścią inwestycji pomimo, że najbardziej widoczną. Cena może zależeć oczywiście od wielu czynników włącznie z tym jakim samochodem przyjechałeś się pytać o cenę W każdym razie 230 tys. to na mój gust za dużo o jakieś 50-80 tys. Pozdro ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 09.01.2005 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Acha no jeszcze moze być tak, że obi=oje jesteśmy sknerami, tym bardziej że ja jestem z Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 09.01.2005 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Sknera jesteś, daj ludziom żyć Mój stan surowy to ok. 540-570 za m kw. Ale chałupka skromna m (123 m kw.). I bez lukarn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.01.2005 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 1. Co to za projekt?2. Czy dom stoi czy dopiero negocjujesz?3. Jeśli stoi to jak jest spisana umowa?Nasz dom ma bardzo podobne parametry rozmiarowe. Dach prawie taki sam (powierzchnia) dachówka UNIBET, dach deskowany, ściana 3W poroterm i z materiałami do takiego stanu jak piszesz wyszło duuuuużo mniej!!! około 100 tys mniej (robocizna i materiały).Na jakim jesteśmy etapie zobaczysz w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 09.01.2005 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Proszę państwa !Skomplikowany dach po wielokroć podraża inwestycję, obróbki blacharskie są kosztowne ! Bierzcie to pod uwagę !Wg mnie to jest to za dużo rzędu ok. 15% i na tyle należy się targować !Jak nie, to szukać innego pozdroJ ... no 10% to minimum ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.01.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Jerzysio - nie wiemy na ile dach jest skomplikowany... Ja mam 2 koperty + 2 daszki nad tarasami. Do tego jak już wyżej pisałem cały dodatkowo deskowany. Na dachu 8 okien... i co. 30-40% uważam za minimum choć warto by poznać więcej szczegółów tej inwestycji. Może wtedy zmienię zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 10.01.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Trzeba tylko mieć na uwadze to, że różnice w cenach, w Polsce dochodzą do 20% w zależności od regionu. PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
susu 10.01.2005 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Dzięki wszystkim za cenne uwagi. W tak zwanym międzyczasie dość dokładnie przewertowałem forum i dochodzę do wniosku, że mam jedna z najdroższych ekip w europie środkowej . Rafałku !!! niestety dom juz stoi, jest nawet dość podobny do twojego (widziałem dziennik). Teraz bogatszy o wasze uwagi zbroję sie do powaznej rozmowy z wykonawcą. Na szczęście nie zapłaciłem jeszcze wszystkiego, jedynie tyle ile było w pierwotnym kosztorysie. Pozdrawiam wszystkich Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.01.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 A ile cena różni się od owego kosztorysu i jak sporządzona byłą umowa. Skoro był kosztorys to raczej robocizna nie może wzrosnąć aż tak drastycznie, a materiały w ciągu roku nie drożały aż tak zatrważająco. O zmianie VAT każdy wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
susu 10.01.2005 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Kosztorys pierwotny (robocizna + materiały) wynosił 190 000 netto - full faktura bo korzystałem z ulgi. Rozliczenie powykonawcze .... 247 500. Niestety umowy nie podpisałem .W stosunku do kosztorysu zmieniła się ściana zewnetrzna (zamiast trójwarstwowej z maksa - porotherm 44) ale za to dachówkę ceramiczną zmieniłem na cementową Euronit - żeby zaoszczedzić trochę kasy. Gościu sie tłumaczy, że pomylił się powierzchni dachu (policzył 260 m2 a jest 340). Mówię ci ... kabaret !!! Ale to już mój problem, człowiek stary a głupi. Jakoś muszę sobie z tym poradzić. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 10.01.2005 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 No chyba mu tej kwoty nie zapłacisz???!!!! Przecież ty tez się mogłeś pomylić i ustalać cenę w koronach czeskich a nie w złotówkach . Jak nie podpisałeś umowy to on ma znacznie większy problem od ciebie. NIE DAJ SIĘ !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.01.2005 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Kosztorys pierwotny (robocizna + materiały) wynosił 190 000 netto - full faktura bo korzystałem z ulgi. Rozliczenie powykonawcze .... 247 500. Niestety umowy nie podpisałem .W stosunku do kosztorysu zmieniła się ściana zewnetrzna (zamiast trójwarstwowej z maksa - porotherm 44) ale za to dachówkę ceramiczną zmieniłem na cementową Euronit - żeby zaoszczedzić trochę kasy. Gościu sie tłumaczy, że pomylił się powierzchni dachu (policzył 260 m2 a jest 340). Mówię ci ... kabaret !!! Ale to już mój problem, człowiek stary a głupi. Jakoś muszę sobie z tym poradzić. Krzysiek Ściana 3W na 1W no dobrze. PH 44 jest droższy, ale na 3W też idzie dużo materiału, do tego dochodzi wełna na ocieplenie (chyba, że miał być styropian), do tego wszyscy liczą drożej za robociznę. Czyli ile tu może być różnicy? Dach... facet pomylił się o 80m2 OK ale to jego błąd. Przyjmijmy że jesteśmy ludźmi i nie będziemy żerować na ludzkich błędach. Miało być 80m2 więcej, ale za to dachóka cementowa. Więcej na ilości dachówki, trochę więcej na więźbę, ale dachóka dużo tańsza. I co. Suma sumaru wyszło facetowi prawie 60 tys więcej? Więcej jak 20 bym nie dał no 25 ponad umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
susu 01.03.2005 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Więcej jak 20 bym nie dał no 25 ponad umowę.No to jestem juz po rozmowach, czekałem dość długo z rozmową co by goscia zmiekczyć ale udało sie. Dopłacam tylko 25 , dzięki rafałku za porady, masz u mnie whisky, jaką lubisz? Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2005 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 ale z was burzuje ja buduje dom jak na obrazku i 200 000 musi wystarczyc jeszcze na meble ...i wystarczy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
susu 03.03.2005 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 czesc leon, a to nam sie oberwało : burżuje? dobre sobie . Wiesz, nie każdy ma tyle czasu i ambicji aby samemu budować dom, tak jak ty. Nie przesadzasz z ta wieźbą? (to inny wątek z tego forum - jeśli ktoś nie wie) Tylko nie pisz : "nastepny proszę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 no wybacz susu , ale jak ktos nei ma czasu, za to stac go na wybulenie 200 000 na stan surowy to dla mnie jest to juz burzuj, gosc z kasa, taki co ma wsio w d... pelny wypas jesli sie do nich zaliczasz to nie masz sie czym przejmowac, jestes gosc z mojego powodu to mozesz dac i 500 000 za sam fundament jesli cie stac ja mam 200 000 i na wiecej na razie nie ma widokow (jak znam zycie to sie znajda, ale na razie nie mam w planie) wiec wybuduje dom na gotowo za 200 000 ale nic to bo jak wprowadza katastra to i tak mi go wycenia (patrzac ile wy placicie m. innymi) na jakies 600 000 i jako ze nie bedzie mnie stac na podatek, znowu bede bezdomny- takie zycie , taki kraj, taki los Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 03.03.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Według mnie a dom mam podobnych rozmiarów, tylko dach 280m realna cena to ok 180 tyś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
susu 03.03.2005 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Dzieki Japan za info. Niestety "klepnąłem" z wykonawcą w ubiegłym tygodniu 215, a dla mnie słowo jest wiecej warte niż pieniądze, nie bedę sie już więcej targował - sprawę uważam za zamknietą. Faktem jest, że zrobili wiecej niż zawierał początkowy kosztorys, wyjaśniliśmy sobie wszystko i zadowolony jestem z obniżki którą wynegocjowałem. Jak będę budował następny dom to będę mądrzejszy przed faktem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts