demiane 11.03.2023 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Witam Wykonawca nie "wyciągnął" foli jaka jest między XPS a płytą do góry wzdłuż pionowej ściany XPS. Jak teraz poprawnie wykonać hydroizolację? Czy wystarczy pod pierwszą warstwą ścian zastosować np papę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 11.03.2023 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Folia na XPS to nie hydroizoalcja! to tylko warstwa rozdzielająca i dodatkowo trzyma beton i wodę w trakcie wylewania . Żadna folia grubości rzędu 0,2 mm nie będzie hydroizolacją.Spójrz na projekt tam masz zapewne beton W8 i drenaż opaskowy płyta na wodoprzepuszczalnej podbudowie nie potrzebuje hydro izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 11.03.2023 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Tak masz rację. Już doczytałem na temat folii, a wcześniej myślałem że folia to hydroizolacja.Czyli żaden ból że nie wyciągnęli na burty jak to widziałem u innychBeton C20/C25W projekcie nie mam drenażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 12.03.2023 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Jak burty były szczelnie wykonane to trzymały wodę zarobową betonu.Wrzuć przekrój warstw płyta + podbudowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 12.03.2023 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Mogłeś zalać mocniejszym, który sam w sobie jest wodoszczelny. Tak czy siak, jeśli płyta jest na gruncie plus podbudowa z kruszywa i xps to masz spokój. Pod ściany także nie dawaj papy a tym bardziej na pytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 12.03.2023 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Tak wygląda przekrój przez płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 12.03.2023 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Tak mogłem jakbym dobrze przemyślał.W podbudowie jest piasek (jak wyżej na przekroju)A czemu nie dawać papy pod ściany? Widziałem że wielu tak robiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 12.03.2023 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Tak mogłem jakbym dobrze przemyślał. W podbudowie jest piasek (jak wyżej na przekroju) A czemu nie dawać papy pod ściany? Widziałem że wielu tak robiło. Chyba taka dodatkowa hydroizolacja by nie zaszkodziła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 12.03.2023 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Tak mogłem jakbym dobrze przemyślał.... Od tego jest projekt żeby tam znaleźć parametry betonu i W8 powinien być, a tak beton nie jest wodoszczelny i podbudowa bez drenażu. Płyta będzie ponad poziom gruntu jak na rysunku czy niżej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 12.03.2023 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 ....... Pod ściany także nie dawaj papy a tym bardziej na pytę. Tez chetnie się dowiem dlaczego nie rozdzielać izolacja pozioma ściany i płyty ? Ja ułożyłem izolacje poziomą pod ścianami i dlaczego miałbym tego nie robic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 12.03.2023 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Od tego jest projekt żeby tam znaleźć parametry betonu i W8 powinien być, a tak beton nie jest wodoszczelny i podbudowa bez drenażu. Płyta będzie ponad poziom gruntu jak na rysunku czy niżej ? No właśnie nie było W8. Dlatego chyba projekt nie jest dobrze zrobiony. Poziom gruntu będzie równo z górną powierzchnią płyty (nie jak na rysunku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 12.03.2023 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Musi być hydroizolacja pod pierwszą warstwę cegieł, a tą folię wywija się na buty żeby zabezpieczyć xps podczas zacierania płyty, potem można ją obciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 13.03.2023 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Musi być hydroizolacja pod pierwszą warstwę cegieł, a tą folię wywija się na buty żeby zabezpieczyć xps podczas zacierania płyty, potem można ją obciąć. Ok. Dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts