Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie światłowodu do domu drogą powietrzną

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Jestem w trakcie wykańczania domu ale nie jeszcze ocieplenie czeka na realizacje. Chce podłączyć internet do domu a w zasadzie przygotować się na jego podłączenie.

Firma która może podłączyć internet do mojego domu może wykonać to tylko drogą powietrzna bezpośrednio do budynku. Zastanawiam się, w jaki sposób wykonać to podłączenie. Idealne rozwiązanie byłoby takie że przygotuje wcześniej puszkę z możliwością wpięcia światłowodu do sieci budynku a w budynku mieć puszkę z której mój własny światłowód podłączę do routera. Nie wiem czy takie rozwiązanie jak extralink jest odpowiednie, dlatego chce Was zapytać jakie macie doświadczenie w tym temacie.

My robimy przeważnie tak ze doprowadzamy światłowód do miejsca w którym klient ma wszystkie kable internetowe z cąłego domu. Np. na strych. Tam zostawiamy swoje urządzenie a reszta to już sprawa klienta. Jeśli ma być napowietrzenie to doprowadzić peszla z pilotem w okolice tam gdzie będą się łapać śwaitłowodem.

Możesz sobie taką puszkę przygotować. Tam doprowadzisz zasilanie i przewód rj45 który połączysz do routera.

Zasilanie będzie potrzebne do konwertera światłowodowego który ekipa zainstaluje Ci w puszcze .

Czyli po stronie ekipy będzie :

światłowód >>>> konwerter ( w twojej puszce)

A po twojej stronie :

puszka ( z zasilaniem ) <<<<< rj45 <<<<< router

Możesz oczywiście mieć potrzebę doprowadzić światłowód bezpośrednio do routera ( jeżeli takowy z możliwością wpięcia światłowodu posiadasz lub dostaniesz od dostawcy ) ale w kwestii szybkość , stabilności wg mnie kompletnie nic nie zmieni .

Jestem w trakcie wykańczania domu ale nie jeszcze ocieplenie czeka na realizacje. (...) przygotuje wcześniej puszkę z możliwością wpięcia światłowodu do sieci budynku a w budynku mieć puszkę (...)

Skoro nie masz jeszcze ocieplenia, to wykorzystaj okazję i samodzielnie obok planowanego wpustu do budynku wkręć śrubę hakową. Koszt niewielki a odpada ryzyko ze się monterowi nie bedzie chcialo poprawnie zakotwic uchwytu.

pozdrawiam