mordziaty 12.03.2023 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Witam serdecznie, Jestem w trakcie wykańczania domu ale nie jeszcze ocieplenie czeka na realizacje. Chce podłączyć internet do domu a w zasadzie przygotować się na jego podłączenie. Firma która może podłączyć internet do mojego domu może wykonać to tylko drogą powietrzna bezpośrednio do budynku. Zastanawiam się, w jaki sposób wykonać to podłączenie. Idealne rozwiązanie byłoby takie że przygotuje wcześniej puszkę z możliwością wpięcia światłowodu do sieci budynku a w budynku mieć puszkę z której mój własny światłowód podłączę do routera. Nie wiem czy takie rozwiązanie jak extralink jest odpowiednie, dlatego chce Was zapytać jakie macie doświadczenie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omega_WS 12.03.2023 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 My robimy przeważnie tak ze doprowadzamy światłowód do miejsca w którym klient ma wszystkie kable internetowe z cąłego domu. Np. na strych. Tam zostawiamy swoje urządzenie a reszta to już sprawa klienta. Jeśli ma być napowietrzenie to doprowadzić peszla z pilotem w okolice tam gdzie będą się łapać śwaitłowodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.03.2023 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Światłowód należy doprowadzić (operator doprowadza) jednym ciągiem do miejsca w budynku w którym będzie zamontowany modem (operatora lub własny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 12.03.2023 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Ja mam spawany w skrzynce w płocie, między płotem a domem położyłem światłowód jak robiłem ogród. Działa pięknie, ale monter kręcił nosem jak zakładał, że się tak nie robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.03.2023 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Nie ma problemu ze spawaniem światłowodu. Nie kosztuje aż tak dużo, chyba 200-250 zł.Trzeba jednak połączenie zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 12.03.2023 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Możesz sobie taką puszkę przygotować. Tam doprowadzisz zasilanie i przewód rj45 który połączysz do routera. Zasilanie będzie potrzebne do konwertera światłowodowego który ekipa zainstaluje Ci w puszcze . Czyli po stronie ekipy będzie : światłowód >>>> konwerter ( w twojej puszce) A po twojej stronie : puszka ( z zasilaniem ) <<<<< rj45 <<<<< router Możesz oczywiście mieć potrzebę doprowadzić światłowód bezpośrednio do routera ( jeżeli takowy z możliwością wpięcia światłowodu posiadasz lub dostaniesz od dostawcy ) ale w kwestii szybkość , stabilności wg mnie kompletnie nic nie zmieni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 13.03.2023 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Zmieni o tyle, że to ileś tam metrów kabla miedzianego na zewnątrz budynku - potencjalny problem z uszkodzeniami przy burzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tompas 13.03.2023 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Jestem w trakcie wykańczania domu ale nie jeszcze ocieplenie czeka na realizacje. (...) przygotuje wcześniej puszkę z możliwością wpięcia światłowodu do sieci budynku a w budynku mieć puszkę (...) Skoro nie masz jeszcze ocieplenia, to wykorzystaj okazję i samodzielnie obok planowanego wpustu do budynku wkręć śrubę hakową. Koszt niewielki a odpada ryzyko ze się monterowi nie bedzie chcialo poprawnie zakotwic uchwytu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 14.03.2023 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Idealnie nie będzie skoro idzie drogą powietrzną. U mnie też tak chcieli. Dopradziłem arota do słupa. Zeszli po słupie i weszli moim arotem do budynku.Dzięki temu po wichurach sąsiedzi nie mają internetu bo byle gałąź zrywa światłowód a u mnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts