Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik andrzejki.

Recommended Posts

20 listopada 2005

Dach coraz bardziej przypomina dach 8)

Nie podobają się nam dziwne smugi na dachu :-? Mąż twierdzi, ze blacha jest pokrywana jakimś płynem i zejdzie z czasem :roll: ale teraz to bardzo brzydko wygląda :-? Jutro trzeba to wyjaśnic :-?

Zobaczcie sami http://manka.photosite.com/~photos/tn/341_348.ts1132495563484.jpg

I z tyłu , z kominem :-? http://manka.photosite.com/~photos/tn/345_348.ts1132495565906.jpg

A 8) i jeszcze mój najnowszy pomysł 8) Przyszło mi do głowy żeby w miejscu gdzie jest przedni daszek wstawić trójkątne okno :roll:

Ze strony sypialni fajnie by to wyglądało ale chyba trzeba to dobrze przemyśleć :-? :roll: Mąż nie powiedział na to nie :o :o :o :wink:

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

22 listopad 2005 :-?

Dach już miał być skończony ale :-? zabrakło dachy płaskiej do obróbek :-? :(

Wczoraj nie było szefa od dachu i tak to wyszło :-?

Było trochę problemu ze znalezieniem takiej blachy w okolicy :( Jak trzeba to nikt nie ma :roll:

Całe szczęście, że w Augustowie mieli i mąż z dacharzem przywiezli 3 arkusze 8)

Jutro może skończą :roll: I tak dobrze, ze w miarę sprawnie to poszło bo śniegu u nas napadało i mrozi też całkiem, całkiem :-?

Z braku nowych fotek wklejam zdjęcie Julianki przed wyjściem do przedszkola :-?

http://manka.photosite.com/~photos/tn/346_348.ts1132410083140.jpg

Okulary z tego powodu, że mama tez nosi :-? a więć córka nie moze być gorsza :-? :-?

:wink:

23 listopada 8) 8) 8) 8) dach został całkowicie skończony 8) Choć dla mnie jeszcze nie :-?

Oto fotki domku 8)

Od frontu http://manka.photosite.com/~photos/tn/348_348.ts1132771991515.jpg

Od tyłu 8) http://manka.photosite.com/~photos/tn/347_348.ts1132771990359.jpg

Jeszcze kończą daszek nad tarasem 8)

Komin wentylacyjny http://manka.photosite.com/~photos/tn/349_348.ts1132771992187.jpg

KOmin dymowy i jedyne okno dachowe w łazience :-?

http://manka.photosite.com/~photos/tn/355_348.ts1132771997187.jpg

I tu mnie właśnie boli :( Jak weszłam dziś do sypialni i stanęłam przed wilką i smutną ścianą dachową to aż mnie za serce wzięło, jak mogłam odpuścić okno dachowe w sypialni i to z takim widokiem :-? Poczułam się jak zamknięta w klatce i odcęta od całego świata :(

I okazało sie, zę byc może okno w sypialni było głównym powodem budowy domu :roll: :-? Taka mnie żałośc wzięła :cry: :cry: :cry:

I to trójkątne okno to miało być chyba w zastepstwie :roll: :-?

W każdym razie Pan od dachu- jednocześnie kumpel męża- zgodził się na wiosnę wstawić nam takie okienko za symboliczną opłatą :p :p :p :p :p

Tylko czemu od razu tego nie zrobiliśmy :roll: :roll:

Czy to by było takie szleństwo :roll: :roll:

Tak to jest jak sie słucha męża a nie własnego serca :wink: 8) :wink:

Wczoraj mąż wynalazł feler w wykończeniu dachu :-? :(

Przy daszku nad wejściem z jednej strony rynna jest pod daszkiem a z drugiej wystaje przed daszek :( Trochę widać to na zdjęciu domu od frontu :-?

Niby nie duża róznica około 5-10 cm ale jak się o tym wie to nie sposób wejśc i nie patrzeć na to :-? Zresztą jak ktoś spojrzy na dom od ulicy i na daszek to widać od razu :-?

Nie wiem co z tym zrobimy :roll:

Ja jestem skłonna zostawić choć wygląda to niezbyt ciekawie ale mąz chce na wiosnę przerabiać :-? Blachodachówki zostały dwa arkusze więć z tym problemu nie będzie ale trzeba będzie zapłacić za przeróbkę :-?

No nic to przez zimę to przetrawimy i cos postanowimy :-?

Ale najważniejsze, ze dach jest 8) :wink:

Równo rok temu zaczęłam pisać na tym forum 8)

I przez ten rok tyle się zmieniło w moim życiu 8)

Dotychczas odległe marzenia o własnym domku zaczęły przybierać realne kształty :p

Dziś mam już dom 8) , własny :p I choć trochę czasu upłynie nim w nim zamieszkamy to i tak bardzo się cieszę bo chyba nie wierzyłam,że przez rok uda sie nam aż tyle osiągnąć :roll: :-?

Dziękuję wszystkim za wszystko :wink: 8) :wink:

W sprawie wpisów w dziennku budowy

Mąż rozmawiał z kierownikiem i ten poinformował, ze nie trzeba nic wpisywać- ostatni wpis i jedyny zresztą to wytyczenie budynku- a jak ktoś zechce dziennik to mówić że u niego :o :roll: :-?

Domek został zabity deskami na głucho na zimę :( :-?

Chyba będę sie musiała włamywac jak zechcę pojść w odwiedziny :wink:

No chyba, ze maż zmieni te dechy na prowizoryczne wejście :roll:

Bo teraz to można tylko sie wczołgać :-?

• 3 weeks później...

17 grudnia

Niedługo święta i świat w zimowej szacie 8)

Na budowie cisza i spokój 8)

Kilka zimowych fotek 8)

Przydrożne zaspy

http://manka.photosite.com/~photos/tn/363_348.ts1134915388561.jpg

Choinki pod śniegiem

http://manka.photosite.com/~photos/tn/362_348.ts1134915388201.jpg

Ja przy choinkach

http://manka.photosite.com/~photos/tn/359_348.ts1134915384670.jpg

I oczywiście zimowy domek 8)

http://manka.photosite.com/~photos/tn/364_348.ts1134915389686.jpg

• 2 weeks później...

Nowy rok sie zaczal i jest wszystko ok, tylko jedno mnie gnębi ba nawet nie gnębi bo nie czuję już tego :-? Chyba w starym roku został mój budowlany entuzjazm i zapał :-? :(

Nawet w nowym roku nie zajżałam na budowę :-?

Nie chce mi sie nic myślec o tym :-?

Mieliśmy po nowym roku od razu zaczynac brać się za okna i coś tam jeszcze, mieliśmy brac kredyt mieszkaniowy a tu nic totalny marazm :-? :-? Juz sama nie wiem czy chcę szybko mieszkać i długo spałacac kredyt czy też długo budowac i krótko mieszkac :-? Niby oczywiste ale ............. :(

Takie zawieszenie w próżni :-?

Ale ogólnie to jest ok 8) Jeszcze pomyślicie że mam jakiegoś wielkiego doła :roll: Jak Whisper swego czasu :wink: :wink: :wink: :lol:

Pozdrówka 8)

Jest pierwsza wycena za okna 6600 PLN, ale bez okienek łukowatych, za które chca po 1000 PLN za sztukę :-?

Mąz jednak chce, zeby okna łukowate zamówić u stolarza po 400-500 PLn za sztuke :-?

Niby i tak nie dużo bo myśleliśmy że na okna pójdzie z 15000 PLN ale sporowato .

Zresztą to dopiero pierwsza wycena, na dniach ma być następna i mam czas na szukanie i pytanie 8)

Z tym,że dokładnie nie wiem jakie to okna :-? mąz powiedział tylko, ze standardowe, trzykomorowe :o :roll: :roll: a to chyba troche mało informacji :-? :-? Oczywiście będzie to plastik 8)

Co do dołów to rzeczywiście chyba brakowało mi widoku domu, bo wczoraj jak pojechałam to znowu mnie zwaliło z nóg :oops: :wink: tak pięknie tam i zimowo, wszędzie snieg, drzewa oszronione 8)

Nawet droga odśnieżona i posypana piaskiem 8)

8) 8) 8) :wink:

• 3 weeks później...

O rany, chyba czas wyciągnąć mój dziennik z czeluści odległych stron :wink:

A tak na poważnie to dzisiejszy mój wpis może i nie budowlany choć z budową związany ale strasznie mnie wziął za serce wiece opiszę to tutaj :-?

Ostatnie dni u mamy pomieszkiwałam z dzieciakami jako, że ferie, w mieszkaniu wieje chłodem, w przedszkolu tez zimno strasznie więc ucieklśmy w bardziej ciepłe miejsce :wink: tylko do pracy dojeżdzałam codziennie a dziś to całkiem sobie odpuściłam i na wolnym byłam.

Korzystając z tej okazji odwiedziąłm babcię i dostałam od niej wskazówki kiedy należy sie wprowadzać do nowego domu :-?

Ano własnie do tej pory myślałam, ze wtedy kiedy się da a okazuje się, ze nie. :-?

Mianowicie babcia powiedziała, ze można sie wprowadzac tylko wtedy kiedy księżyca przybywa a nie ubywa :roll:

I na stole trzeba położyć bochen chleba ale nie zaczęty, i postawić sól- a wtedy napewno będzie się dobrze wiodło w domu 8)

Dostałam też od babci święty obrazek na tę okazję 8)

A do tego babcia powiedziała, ze daje teraz bo nie wie czy doczeka tej chwili :roll: :( :(

Jakoś tak smutno mi się zrobiło :-? ale wierzę, ze będę mogła babci pokazac swój dom :roll: 8)

A tak ogólnie to nic się nie dzieje :-? wycena jest jedna tylko na okna bo niekt więcej nie kwapi się robić :roll: :roll:

dziwne trochę nie chcą zarobić czy też lenią sie :-?

I cały czas bije sie myślami brać kredyt i mieszkac czy też nie brac i budowac dłuuuuuuugo :-?

Ja to raczej jestem zdecydowana na to pierwsze tylko mąż ma straszne opory psychologiczne :-? :roll: :-?

Czas chyba zaczać rozdział kredytowy bo bez wsparcia to marne szanse na szybkie mieszkanie.

Wstepne rozenanie poczynione i będzie kredyt pewnie , choć małżonek o tym jeszcze nie wie ale sprawy finansowych to raczej moja działka :-? :roll: 8) Niemniej jednak przytakniecie ze strony małża być musi i takie mam zamiar mieć :wink:

Tylko czy jest sens brać ten kredyt już teraz skoro mąz wróci pod koniec lutego a od maja znowu wyjeżdza na 4 miesiace. :roll: :-?

Cóż można zrobić przez marzec i kwiecień :roll: :roll:

Optymistyczna wersja moja jest taka: 8)

okna, drzwi, elektryka, co i hydraulika :-?

I gdyby to się udało to będzie dobrze a w międzyczasie mąż mógłby ocieplac poddasze i wybijać płytami gk.

Potem we wrzesniu można by dalej działac przy wykończeniu wnętrz itp :-? Tylko czy da sie zdążyć z tymi wszystkimi robotami do zimy :roll: :roll:

Bo chodzi o to by albo zamieszkac do zimy a jak nie to czy jest sens się spieszyć z robotą :roll:

W obecnym roku zakładam, że przez ten czas jak męża nie będzie nic nie będzie robione na budowie( maż miał troche zastrzeżeń a wiem , ze jak on bedzie to dopilnuje wszystkiego dobrze- jest z tych upierdliwych i namolnych i bardzo dokładnych :wink: )

No chyba, ze bedzie mi sie nudzić to może jakieś drobne prace będą :wink:

Od dziś zabieram sie za sporządzanie kosztorysu robót już wykonanych jak i planowanych. Musze jakoś rozsądnie to wszystko wykalkulowac tak by kredyt wystarczył na zamieszkanie a jednocześnie nie był zbyt duuuuuuży :-?

I może luty lub pocżątek marca obdarzą nas wielka furą pieniędzy :roll: :roll: :roll: 8) 8)

A potem to już samo sie zrobi :wink: :wink:

• 2 weeks później...

No cóż zima ani jak nie chce nas opuścić a wręcz przeciwnie jakby specjalnie mrozi i śniegu dosypuje :-?

Mam już dwie wstępne wyceny okien do domku, czekam na jeszcze jedną 8)

Oprócz tego rozmawiałam dziś z fachowcem od wody i c.o. , tak wstępnie swoją pracę wycenił na 2 tys PLN i tydzień czasu roboty :o :o

Coś strasznie krótko jak na mój gust :-? :-? ale zobaczymy jeszcze :-?

Szczegółami niech zajmuje się małżonek jak już wróci 8)

Pan powiedział że najlepszy jest piec na ekogroszek :-? bo najwygodniejszy ale cena mało wygodna :(

Kurcze chyba czas o tych piecach coś poczytac choć jakoś specjalnie mi sie nie chce :oops: :roll:

Wolałabym zając się czymś bardziej estetycznym :wink:

Kosztorys już zrobiłam 8) Teraz musze się pofatygowac do naszego kierownika po pieczęć :-?

I jak będzie pieczątka to będzie komplet dokumentów 8)

• 2 weeks później...

Nareszcie mam dwie wyceny okien 8) Kurcze, ze tez tyle trzeba czekac na takie coś :-? :evil:

Jedna jest całkiem ciekawa 8)

Za okna trzykomowrowe aluplast wycena jest od 6500 zł z własnym montarzem do 7130 zł z ich :-?

Druga wycena natomiast to albo 7920 zł za trzykomorowe, w tym z łukiem fixy :-? :-? bo jakiś problem mają z otwieraniem :o :o albo 8660 zł za pięciokomorowe ale łuki trzykomorowe i tez fixy :-? :-? :-?

A łuki muszą się otwierać bo jedno jest w łazience :roll: :-?

Musz echyba jeszcze poprosić o wycenę pięciokomorowych aluplasta :-?

Kurcze :-? sprzedawcy mi mówią , ze nie ma potrzeby wstawiac pięciokomorówek ale ja mam wątpliwości :roll: :roll: :roll:

Oprócz tego może mój brat zrobi nam istalację elektryczną :roll: :-?

Nie ma co prawda uprawnień ale sie zna na tym 8)

Powiedzcie czy to normalne że z tak powazną sprawą jak kredyt mieszkaniowy decyzje zmieniam w zalezności od różnych dziwnych rzeczy :roll: :roll:

Kierownik budowy miał odesłac kosztorys z pieczątką w ciągu dwóch dni a tu ni widu ni słychu :evil: :evil: :evil:

Jutro ma już być mój mąż to nareszcie zaczniemy cos działać :p

• 2 weeks później...

Czyżby to rybki przyniosły nam takie nowości :-? :-? :-?

Po ponad 7 latach znowu będę mieszkać z tesciową :-? I to już już tu :-?

Niespodziewanie oznajmiła, ze wraca z zagranicy w tempie expresowym bo zle sie czuje :-? :-? Szok :-?

Ale takie jest życie :-? :( :roll: :roll: Tylko czemu tak zaskakuje :roll: :roll: 8) :-? Z innych nowości to jutro mają robić pomiary okien vo już w zasadzie jesteśmy zdecydowani na kopnkretną firmę :-? choć dziś mąż wynalażł prawdopodobnie coś jeszcze tańszego 8) więc porównamy obie wyceny i wybór prosty 8)

Dziś mąż też zebrał kilka ofert bram garazowych :-? Jesteśmy zdecydowani na białą segmentową, ceny około 2600 :-?

Szukamy też drzwi zewnętrznych bo jak będą okna to trzeba chyba zamknąc budynek całkowicie 8)

I na koniec dwie zimowe fotki 8)

Domek http://manka.photosite.com/~photos/tn/378_348.ts1141580563984.jpg

i nasz bałwanhttp://manka.photosite.com/~photos/tn/379_348.ts1141561332531.jpg

Dziś byli Panowie od pomiarów okien 8) Namieszali dla męża w głowie :-? Wszystkie zmiany uzgodniliśmy a oni mu po swojemu wszystko wcisnęli :-? :evil: :roll: :-? Ci faceci 8) :wink:

Po ich wizycie raz jeszcze odbyliśmy rozmowe i mąż zadzwonił, ze ma byc wersja wyjściowa czyli tylko jedne drzwi na balkon z naszej sypialni 8) a u córeczki okno zwykłe 8) Zaoszczędzimy w ten sposób na moje wymarzone okno dachowe 8) :p :wink:

Jedną wycenę już mamy na 65OO PLN za pięciokomorowe ale profile jakiejś firmy IDEA :-? Czekamy jeszcze na wycenę okien z profilami Aluplast :-? Pewnie będzie drożej ale ile :roll: :-?

Z innych rzeczy to zamówimy prawdopodobnie drzwi u stolarza zakończone łukiem :p :p

ZSukamy również drzwi garażowych :-? I mozemy kupic nowe z montarzem i gwarancją za 2600 Pln :-? albo od znajomego za połowe ceny jakieś amerykanskie :wink: tylko, że są zbyt niskie jak dla nas i trzeba by było cos kombinować :-? :roll: :-?

13 marca 2006 8) :-? 8)

Czy zamówienie okien jest warte odnotowania w dzienniku :roll: :roll: chyba tak :wink:

A więć mój mąż szanowny dziś zamówił okna 8)

Są to okna białe, pięciokomorowe z profili aluplast w systemie IDEAL INTERTEC 4000 8) okucia WINKHAUS z mikrouchyleniem i czymś tam antywłamaniowym :-?

Wszystko byłoby ok gdybym z mężem pojechała a tak choć tyle razy mu gdakałam o niebezpieczeństwach jakie czyhają na inwestora to nie zachwał wszystkich moich rad w pamięci i podpisał ofertę bez terminu realizacji :-? :-? i węz tu puść męża samego załatwiac sprawy :-? :-? :wink:

Okna będą nas kosztowały 7241 PLN 8) Chyba przyzwoicie :roll: :roll:

Z innych rzeczy to zdecydowaliśmy się już ostatecznie na drzwi robione przez stolarza 8) Będą to wejściowe zakończone łukiem i od kotłowni normalne prostokątne 8)

Może uda mi sie załatwic dąb to byłyby dębowe :-? Mają nas kosztowac z montażem 2300 PLN :roll: :-? 8)

Ustaliliśmy już że elektrykę i inne instalacje tj. internet, TV i alarmową będzie robił mój brat 8) Ma to się dziać w ostatnim tygodniu marca 8)

Z tej racji będziemy mieć taniej materiał 8) 8) 8)

Dziś umówiłam się na spotkanie z Panem od c.o. na piątek. Co prawda już z jednym wstępnie rozmawiałam ale zażyczył sobie 2 tys za instalację cieplną i hydraulikę :-? 8) Niby dobrze ale ostatnio słyszałam na jego temat różne opinie :-? Tez co ma być w piątek podobno jest lepszy i tańszy. Ano zobaczymy co nam powie 8) :roll: :roll:

Ja jestem za kotłem na ekogroszek z podajnikiem ale mąż marudzi, ze to drożyzna nie warta swego :-? :-? No nic pogadamy z fachowcem i coś postanowimy :-?

Jutro u nas taki wyjątkowy :roll: :roll: dzień :-? :-? :wink: :wink: Po 7 latach wraca teściowa z USA. Z nami mieszka :-? I ma mieszkać w domku też 8) Zobaczymy jak to będzie :-?

:wink: