Agata T. 13.03.2023 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Witam wszystkich. Mam ogromną prośbę do wszystkich którzy zajmują się remontami mieszkań. Otóż potrzebuję wyceny za remont 37 metrowego mieszkania w Warszawie które było wynajęte. Potrzebne jest mi to do rachunku jaki wystawię byłym lokatorom za to co zostawili po sobie. Nie brałam fachowców ani firmy, bo najnormalniej w świecie nie było na to czasu (ok kilka miesięcy czekania), a i pieniędzy pewnie też dużo by mnie to kosztowało. Finalnie z pomocą męża daliśmy radę, chociaż kosztowało nas to praktycznie całe wakacje spędzone na remoncie zamiast siedzieć gdzieś nad jeziorem i lepić zamki z piasku z naszym dzieckiem. Ale do rzeczy, stan przed wynajmem.- mieszkanie 37 m2, na parterze w Warszawie (Ursus)- przed wprowadzeniem lokatorzy chcieli sobie pomalować żeby mieć świeżo więc my kupiliśmy farbę a oni pomalowali- stan mebli jak to bywa przy normalnym użytkowaniu przez ok 6 lat praktycznie nowy (przecież nikt nie chodzi po stołach)- kuchnia trochę starsza ale stan był dobry, nic nie podchodziło wilgocią i nic nie odpadało Stan jaki zastaliśmy po odbiorze:OGÓLNIE:- wszechobecny bałagan w postaci kurzu, piasku i brudu (w grzejnikach było więcej pajęczyn i kurzu niż powietrza)- ściany tłuste, zaplamione i pomalowane kredkami/pisakami- płytki na podłodze (w całym mieszkaniu) brudne, miejscami pomalowane j.w.- w ścianach wiele dziur po kołkach po ich meblach o których oczywiście nie wiedzieliśmyŁAZIENKA:- w łazience na suficie również dziury i sufit bardzo brudny (jak cała łazienka) pewnie po papierosach - w łazience ściany dosłownie żółte, kratka wentylacyjna tragicznie brudna (będą zdjęcia)- WC żółte, brudne aż cud że się doczyściło - bodajże 2 dziury w płytkach na ścianie w łazience- w łazience grzejnik do przemalowaniaKUCHNIA:- blaty podpuchnięte do wymiany- bateria dosłownie wyrwana, trzymała się tylko dlatego że "jegomość" przykręcił śrubkę od spodu- płytki na ścianach tak brudne że ciężką chemią było trzeba mocno szorowaćINNE:- jedno z okien przewiercone wkrętami bo zamontowali sobie roletkę wewnętrzną chociaż są zewnętrzne antywłamaniowe - przy wyjściu na ogródek pod drzwiami balkonowymi próg z płytek do zerwania i przyklejenia od nowa bo wdarła się woda i kilka płytek nawet odpadło I to by było chyba na tyle. Proszę o wycenę tego co opisałam powyżej tj:- pomalowanie całego mieszkania 2 warstwy na biało (oczywiście z przygotowaniem czyli zabezpieczenie mebli, mycie ścian, łatanie dziur po kołkach) wyszło ok 121 m kw do pomalowania 2 warstwami- sprzątanie tego wszystkiego, dodam że ja to sprzątałam kilka dni po kilka godzin dziennie silnymi środkami- wymiana/naprawa tego przewierconego skrzydła okiennego- wymiana blatów w kuchni z wycięciem otworów pod kuchenkę, zlew i baterie- przyklejenie kilku płytek na progu na ogródku- pomalowanie grzejnika w łazience Dla rozwiania wątpliwości co do stanu mieszkania załączam kilka zdjęć. Mam ich więcej jakby komuś to nie wystarczyło... Z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.PozdrawiamAgata Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/272646-pro%C5%9Bba-o-wycen%C4%99-remontu-mieszkania-po-lokatorach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata T. 13.03.2023 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Niestety zdjęcia osobno bo nie udało mi się wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/272646-pro%C5%9Bba-o-wycen%C4%99-remontu-mieszkania-po-lokatorach/#findComment-8052957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata T. 13.03.2023 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 A tu druga tura zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/272646-pro%C5%9Bba-o-wycen%C4%99-remontu-mieszkania-po-lokatorach/#findComment-8052958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata T. 13.03.2023 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 I ostanie: Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/272646-pro%C5%9Bba-o-wycen%C4%99-remontu-mieszkania-po-lokatorach/#findComment-8052959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts