Agata T. 13.03.2023 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Witam wszystkich. Mam ogromną prośbę do wszystkich którzy zajmują się remontami mieszkań. Otóż potrzebuję wyceny za remont 37 metrowego mieszkania w Warszawie które było wynajęte. Potrzebne jest mi to do rachunku jaki wystawię byłym lokatorom za to co zostawili po sobie. Nie brałam fachowców ani firmy, bo najnormalniej w świecie nie było na to czasu (ok kilka miesięcy czekania), a i pieniędzy pewnie też dużo by mnie to kosztowało. Finalnie z pomocą męża daliśmy radę, chociaż kosztowało nas to praktycznie całe wakacje spędzone na remoncie zamiast siedzieć gdzieś nad jeziorem i lepić zamki z piasku z naszym dzieckiem. Ale do rzeczy, stan przed wynajmem.- mieszkanie 37 m2, na parterze w Warszawie (Ursus)- przed wprowadzeniem lokatorzy chcieli sobie pomalować żeby mieć świeżo więc my kupiliśmy farbę a oni pomalowali- stan mebli jak to bywa przy normalnym użytkowaniu przez ok 6 lat praktycznie nowy (przecież nikt nie chodzi po stołach)- kuchnia trochę starsza ale stan był dobry, nic nie podchodziło wilgocią i nic nie odpadało Stan jaki zastaliśmy po odbiorze:OGÓLNIE:- wszechobecny bałagan w postaci kurzu, piasku i brudu (w grzejnikach było więcej pajęczyn i kurzu niż powietrza)- ściany tłuste, zaplamione i pomalowane kredkami/pisakami- płytki na podłodze (w całym mieszkaniu) brudne, miejscami pomalowane j.w.- w ścianach wiele dziur po kołkach po ich meblach o których oczywiście nie wiedzieliśmyŁAZIENKA:- w łazience na suficie również dziury i sufit bardzo brudny (jak cała łazienka) pewnie po papierosach - w łazience ściany dosłownie żółte, kratka wentylacyjna tragicznie brudna (będą zdjęcia)- WC żółte, brudne aż cud że się doczyściło - bodajże 2 dziury w płytkach na ścianie w łazience- w łazience grzejnik do przemalowaniaKUCHNIA:- blaty podpuchnięte do wymiany- bateria dosłownie wyrwana, trzymała się tylko dlatego że "jegomość" przykręcił śrubkę od spodu- płytki na ścianach tak brudne że ciężką chemią było trzeba mocno szorowaćINNE:- jedno z okien przewiercone wkrętami bo zamontowali sobie roletkę wewnętrzną chociaż są zewnętrzne antywłamaniowe - przy wyjściu na ogródek pod drzwiami balkonowymi próg z płytek do zerwania i przyklejenia od nowa bo wdarła się woda i kilka płytek nawet odpadło I to by było chyba na tyle. Proszę o wycenę tego co opisałam powyżej tj:- pomalowanie całego mieszkania 2 warstwy na biało (oczywiście z przygotowaniem czyli zabezpieczenie mebli, mycie ścian, łatanie dziur po kołkach) wyszło ok 121 m kw do pomalowania 2 warstwami- sprzątanie tego wszystkiego, dodam że ja to sprzątałam kilka dni po kilka godzin dziennie silnymi środkami- wymiana/naprawa tego przewierconego skrzydła okiennego- wymiana blatów w kuchni z wycięciem otworów pod kuchenkę, zlew i baterie- przyklejenie kilku płytek na progu na ogródku- pomalowanie grzejnika w łazience Dla rozwiania wątpliwości co do stanu mieszkania załączam kilka zdjęć. Mam ich więcej jakby komuś to nie wystarczyło... Z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.PozdrawiamAgata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata T. 13.03.2023 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Niestety zdjęcia osobno bo nie udało mi się wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata T. 13.03.2023 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 A tu druga tura zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata T. 13.03.2023 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 I ostanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts