arekp 04.01.2005 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 W grudniu 2003 roku zakupiłem dom w stanie surowym zamkniętym (10-letni). Musiałem wymienić pokrycie dachowe, okna, przebudować ściany (także inne prace wykończeniowe). W grudniu 2004 budynek został oddany do użytku. Czy w/w prace można nazwać modernizacją i czy w związku z tym należy mi się ulga remontowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.01.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Moim zdaniem możesz odliczyć koszty poniesione dopiero od momentu dokonania odbioru budynku.Co prawda Minister Finansów w którymś ze swoich pism stwierdził, że w poczet ulgi remontowej można wliczyc koszty poniesione na wykończenie nowego budynku niemniej dotyczy to sytuacji gdy ten budynek w stanie surowym został wybudowny przez dewelopera a inwstor wykańcza ten stan surowy zamknięty.To pismo winno się znajdować gdzieś na serwerze http://www.mf.gov.pl Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 05.01.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Rozporządzenie Ministra GPiB z 1996 roku, Dz.U. 156, poz. 788Tam jest napisane co jak należy rozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.01.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Rozporządzenie Ministra GPiB z 1996 roku, Dz.U. 156, poz. 788 Tam jest napisane co jak należy rozumieć Tyle tylko, że tam jest napisane co wchodzi w zakres prac które można odliczyć w ramach ulgi remontowej. W sytuacji przedstawionej przez arekp jest jednak haczyk w postaci prawa własności obiektu oraz daty zakończenia inwestycji. arkp - zakupił budynek w stanie surowym. Ten budynek oczywiście nie był oddany jeszcze do użytkowania. W zwiazku z tym poniesione nakłady finansowe dotyczyły nie remontu lecz w dalszym ciągu budowy domu. W związku z tym wszelkie wydatki mogły być odliczane w ramach dużej ulgi budowlanej (o ile uprawnieniami do tej ulgi arekp dysponował. Dopiero od momentu odbioru inwestycji przez PINB arekp może korzystac z ulgi remontowej. A korzystać może oczywiście zgodnie z wykazem opublikowanym w podanym przez Ciebie rozporządzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekp 05.01.2005 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Dziekuję Wam za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 11.01.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Mam podobny problem- nie zakończyem jeszcze budowy ( nie mam odbiorow budynku) nie korzystalem z odpisów na budowę ( duża ulga- tylko tyle ile uzbieralem w kasie mieszkaniowej- czyli ok. 20% z calości ulgi) - faktycznie już mieszkam i zastanawiam się czy moje wydatki na wykończeniówkę mogę podciągnąć do ulgi remontowej - Jeśli ktoś może pomóc to bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.01.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Mam podobny problem- nie zakończyem jeszcze budowy ( nie mam odbiorow budynku) nie korzystalem z odpisów na budowę ( duża ulga- tylko tyle ile uzbieralem w kasie mieszkaniowej- czyli ok. 20% z calości ulgi) - faktycznie już mieszkam i zastanawiam się czy moje wydatki na wykończeniówkę mogę podciągnąć do ulgi remontowej - Jeśli ktoś może pomóc to bardzo proszę. Ależ takiej odpowiedzi już udzieliłem pisząc - Dopiero od momentu odbioru inwestycji przez PINB arekp może korzystac z ulgi remontowej. Zamień nick - arekp na nick Docent - Gdańsk i odpowiedź pasuje do Twojego zapytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 13.01.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Wowka - wielkie dzięki - w takim razie czy jest jakiś sposób na odpisanie choć części poniesionych wydatków na budowę domu - może na remont mieszkania matki u której jestem obecnie zameldowany??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.01.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Wowka - wielkie dzięki - w takim razie czy jest jakiś sposób na odpisanie choć części poniesionych wydatków na budowę domu - może na remont mieszkania matki u której jestem obecnie zameldowany??? Zgodnie z prawem nie jest to możliwe. Musiłabyś mieć tytuł prawny do tego lokalu - przynajmniej umowę użyczenia (zameldowanie takiego tytułu jeszcze nie daje) oraz wydatki musiały by być poniesione naprawdę na remont tego lokalu (mieszkania mamy). Oczywiście, wiele osób składa fałszywe oświadczenia w zeznaniach PIT o wykorzystaniu środków na remont mieszkania podczas gdy budują za te pieniądze swoje domy. Niemniej takie działanie nie jest legalne i podlega karze. US ma 5 lat na skontrolowanie złożonej deklaracji PIT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 17.01.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Wowka - dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekp 26.01.2005 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Chyba jednak nie jest to takie jednoznaczne, że nie wolno nam skorzystać z ulgi remontowej. Mam pewne wątpliwości, szczególnie po przeczytaniu tekstu numerze 12 z 2003 roku na stronie 141, autorstwa Przemysława Wojtasika, doradcy podatkowego. Może ktoś dowiadywał się w tej sprawie w jakimś US? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.01.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Przytocz proszę tezy tego tekstu. Czy chodzi w tym tekście o dom zbudowany przez dewelopera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekp 26.01.2005 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Na stronie 140 owszem jest tekst popierający twoje zdanie.Może lepiej fragmenty, żeby nie zmienić sensu. Nigdzie nie ma mowy o ograniczeniu do mieszkań kupionych od dev."W praktyce podatkowej można się również spotkać z korzystnym dla podatników poglądem - akceptowanym także przez część urzędów skarbowych - iż wydatki na wykończenie nowego budynku lub lokalu mieszkalnego mogą zostać odliczone w ramach ulgi remontowej. staniwisko to jest oparte na treści zał. do rozp. min. gosp. przestrz. i bud. z 21 gr. 1996 r. zaw. wykaz......, wśród których wymieniono remont, modernizację lub wykonanie nowych instalacji i innych elementów w budynku i lokalu mieszkalnym. Oznacza to, iż wydatkiem podl. odliczeniu jest również wykonanie niwych elementów w mieszkaniu lub domu, .......Wydaje się, że stanowisko takie jest popierane również przez Ministerstwo Finansów, gdyż w wyjaśnieniach zamieszczonych na jego stronach inter. czytamy: (...) poniesione przez podatnika wydatki - w tym również związane z nowo wybudowanym budynkiem mieszkalnym lub l.m., zajmowanymi przez podatnika na podst. tyt. prawnego - mogą być odliczone w ramach ulgi rem.-mod., jeżeli tylko spełnione zostaną wyżej omówione warunki.Trzeba jednak podkreslić iż wcześniej Min. Fin. utrzymywało, iż ulga remontowa nie dotyczy wydatków ponoszonych na wykończenie lokalu mieszkalnego.......Warto podjąć próbę odliczenia:W świetle korzystnego w ostatnim czasie dla podatników stanowiska Min. Fin. warto podjąć ryzyko ewentualnego sporu z urzędem skarb. i odliczyć w deklaracji rocznej wydatki na wykończenie nowego domu lub mieszkania w ramach ul. remontowej. Podatnicy obawiający się podjęcia sporu z urzędem skarb. mogą też po przekazaniu do urzędu zeznania rocznego złożyć korektę wraz z wykazanymi odliczeniami i wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty. Trudno jednak uwierzyć w to, że praktyka u.s. będzie w tej sprawie jednolita".arekp: To co ma robić podatnik skoro US i MF mają wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 27.01.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 arekp- teraz wiem o co chodzi w tym tekście...By to wyjaśnić należy sięgnąć prawie do prehistorii gdy US miały zalecenie traktowania wydatków na remont lub modernizację zgodnie z ich znaczeniem słownikowym - REMONT - przywrócenie wartości użytkowej maszyny, urządzenia, budynku przez częściowe lub całkowite usunięcie zużycia fizycznego. (niekiedy i ekon. przez modernizację); remont. kapitalny obejmuje wymianę wszystkich części wymiennych, naprawę części niewymiennych - MODERNIZACJA - unowocześnienie czegoś przez wymianę starych elementów na nowe lub wprowadzenie nowych form działania W związku z tym US miały polecenie analizować przedstawione do odliczeń faktury pod kątem ich zgodności ze znaczeniem słownikowym pojęć remont i modernizacja.Był nawet zamysł by dokumentować dokonanie remonty fotografiami przedstawiającymi stan przed i po remoncie. Czyli. Jeśli zmieniało się kafelki w łazience to należało przedstawić foto łazienki z okresu przed remontem. Jeśli się wymieniało wannę to należało udokumentować, że nie jest to pierwsza wanna w tym domu lecz kolejna a poprzednia była zepsuta itd.Zatem jeśli ktoś dokonał odbioru przez PINB domu w którym nie było kafelek w łazience to zakupu i położenia tych kafelek nie można było uznać za remont.Na szczęście Min Fin. szybko się z tego niefortunnego pomysłu wycofał. Na dzień dzisiejszy (zgodnie zresztą z opinia wyrażoną w nr 12/2003 Muratora) można dokonać odpisu z wydatków remontowych na instalacji i elementów budynku lub lokalu mieszkalnego. Niemniej zasadą jest, że aby skorzystać z ulgi remontowej trzeba mieć tytuł prawny do budynku/lokalu mieszkalnego.Budynek w trakcie budowy jest inwestycją a nie lokalem mieszkalnym i w związku z tym do czasu dokonania odbioru przez PINB nie ma możliwości dokonania odpisów w ramach ulgi remontowej Mam nadzieję, że udało mi dokonac wyjaśnienia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekp 28.01.2005 00:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Wowka - to wszystko co piszesz jest logiczne, ale ja nadal mam pewne wątpliwości. Zresztą nie tylko ja.Ty piszesz: Budynek w trakcie budowy jest inwestycją a nie lokalem mieszkalnym i w związku z tym do czasu dokonania odbioru przez PINB nie ma możliwości dokonania odpisów w ramach ulgi remontowej.Ale można też powiedzieć inaczej: Budynek mieszkalny w trakcie budowy, w pewnym momencie staje się budynkiem mieszkalnym w stanie surowym. Ja właśnie mam zapisane w akcie notarialnym, ze zakupiłem budynek mieszkalny w stanie zerowym. Dokonałem w nim remontu i modernizacji (wymiana dachu i okien, przebudowa ścianek działowych).Nie chodzi mi o prace wykończeniowe a o prace modernizacyjne i remontowe w budynku do którego mam tytuł prawny. Dla mnie nie wynika z przepisów w 100% to, że ustawodawca pisząc o pracach modernizacyjnych w budynku mieszkalnym wykluczył prace modernizacyjne w budynku mieszkalnym w stanie surowym. Ty narzuczasz taki tok myślenia. Ale prace modernizacyjne są pracami modernizacyjnymi i obojętne dla nich jest w jakim stadium budowy jest budynek mieszkalny.Nadmieniam, że w/w budynek został oddany do uzytku w grudniu 2004. Jeśłi ktoś mnie zapyta czy w moim budynku mieszkalnym były prace modernizacyjne, odpowiem, że tak. Tyle, że przed oddaniem do użytku. A tego ustawodawca nie zaznaczył.Wiem o co Ci chodzi, że sama nazwa "budynek mieszkalny" wyznacza pewien moment w czasie od kiedy liczą się prace modernizacyjne do ulgi. Ale właściwie dlaczego ta nazwa ma wyznaczać ten moment?Bo gdyby ktoś zapytał tak:Czy w Polsce było zlodowacenie? To data powstania Polski miałaby wyznaczać ten moment od którego liczą się zlodowacenia? Czyli w Polsce nie było zlodowacenia???U par osób związanych jakoś z prawem i podatkami udalo mi się wzbudzić jakieś wątpliwości. A czy u Ciebie udało mi się?Pozdrawiamarekp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.01.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Modernizacji i remontu mozesz dokonac tylko w budynku oddanym do uzytku. Kazdy inny budynek nie posiadajacy pozwolenia na uzytkowanie (obojetnie w jakim stopniu wykonczony) jest budynkiem nowo budowanym. Zatem jesli cos nie zostalo skonczone nawet czesciowo (potwierdzeniem tego faktu jest pozwolenie na uzytkowanie) nie mozna przeprowadzac w obiekcie prac remontowych i modernizacyjnych, bo to jest z samych definicji nie mozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.01.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 arekp Pitbul już odpowiedział. Niemniej dodam od siebie. W ramach ulgi remontowej odliczasz - Wydatki na remont i modernizację budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego zajmowanego na podstawie tytułu prawnego oraz wpłaty na wyodrębniony fundusz remontowy spółdzielni mieszkaniowej lub wspólnoty mieszkaniowej (cytat ze strony internetowej MF) Nadmieniam, że w/w budynek został oddany do uzytku w grudniu 2004. Jeśłi ktoś mnie zapyta czy w moim budynku mieszkalnym były prace modernizacyjne, odpowiem, że tak. Tyle, że przed oddaniem do użytku. A tego ustawodawca nie zaznaczył. Zła odpowiedź - nie była to modernizacja budynku mieszkalnego lecz zmiana koncepcji budowy. Ustawodawca zaznaczył i to dokładnie pisząć o lokalu mieszkalnym a nie o przyszłym lokalu mieszkalnym. Ja właśnie mam zapisane w akcie notarialnym, ze zakupiłem budynek mieszkalny w stanie zerowym Jeśli zakupiłeś ten budynek od dewelopera lub spółdzielni mieszkaniowej to zgodnie z wyjaśnieniem MF masz oczywiście uprawnienia do wykorzystania ulgi remontowej na adaptację lub też wykończenie. Jeśli zaś zakupiłeś od osoby fizycznej lub firmy nie będącej deweloperem budowlanym to z ulgi remontowej nie masz prawa skorzystać przed odbiorem budynku przez PINB Uwaga: z twojego postu wynika, ze dopiero Ty po zakupie zgłosiłeś budynek do odbioru. Gdybyś zaś kupił budynek już zgłoszony i odebrany to oczywiście miałbyś takze uprawnienia do wykorzystania tej ulgi. Także pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts