sanczhez 16.03.2023 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Dzień dobry.Mieliśmy zbyt miękką wodę ze zmiękczacza, co ujawniło się osadem na szybie prysznicowej.Teraz mam pytanie - jak sprawdzić instalację wodną (nie CO), żeby upewnić sie, czy nie nastąpiła gdzieś korozja? Ogólnie instalacja jest z PEXów, ale są złączki, wydaje mi się, mosiądzowe. Jak to ocenić? Chcę się upewnić czy jest OK, a moze grozi mi za rok zdejmowanie płytek w łazience, żeby się dostać do tych złączek, kształtek itd. Instalacja używana od 15mcy, przeszło przez instalację 160m3 wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.03.2023 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Mieliśmy zbyt miękką wodę ze zmiękczacza, co ujawniło się osadem na szybie prysznicowej. To trochę dziwne, bo zmiękczacz raczej likwiduje osady niż je powoduje... Teraz mam pytanie - jak sprawdzić instalację wodną (nie CO), żeby upewnić sie, czy nie nastąpiła gdzieś korozja? Ogólnie instalacja jest z PEXów, ale są złączki, wydaje mi się, mosiądzowe. Jak to ocenić? PEXy nie korodują. Jedynie złączki mosiężne mogą reagować z wodą zmiękczoną. Nie zobaczysz tego bez "zaglądania do wnętrza złączek" co nie ma sensu. Instalacja używana od 15mcy, przeszło przez instalację 160m3 wody Te złączki powinny pracować bezawaryjnie przez dekady... nie rozpuszczą się od kilkunastu miesięcy pracy na miękkiej wodzie. Myślę, że trochę przesadzasz chcąc szukać śladów korozji w tej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts