Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż sztachet kompozytowych

Recommended Posts

Mam zamontowane ramki z profili ocynkowanych i lakierowanych, do których chcę przymocować pionowe sztachety kompozytowe. Jak to zrobić? Firma, która montowała ramki, sugerowała wkręty samowiercące do metalu, ale nie jestem przekonany do takiego rozwiązania - krótki złapie profil tylko z jednej strony a długi będzie ostry wystawał z drugiej. Druga opcja to wiercić dziury, montować na śruby i lakierować śrubę i nakrętkę, żeby się nie świeciła, ale to z kolei znacznie więcej roboty.

Jak byście to zrobili? Może niepotrzebnie się boję tych wkrętów i będzie się trzymać? Sztachety ok. 140cm, montowane w 3 punktach (3 poziome profile w ramce).

• 1 month później...
  • 3 months później...

Kilka lat temu wymieniłem górną część drewnianego tarasu na kompozyt. Pomiędzy tą całą pogodą, wydarzeniami życiowymi, pracą i brakiem motywacji w końcu zbliżam się do końca.

Problem? Zapomniałem dodać najpierw słupki poręczy. Na poprzednim pokładzie BYŁA balustrada, ale wyciąłem ją, żeby wyrównać. Rama została również zbudowana wokół cementowego https://19216811.cam/ https://1921681001.id/ patio, więc nie mam dostępu do spodu.

Jakie mam możliwości dodania poręczy w tym momencie? Czy słupki boczne działają w tej sytuacji? Czy muszę wysuwać kilka desek na raz, montować słupki i wkładać je z powrotem? Jakieś inne opcje?

Edytowane przez ethonkent