ania.de 05.01.2005 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Potrzebuję porady (nie wiem czy wybrałam odpowiedni dział)dostałam od rodziców działkę, na działce jest duży budynek gospodarczy (stara pieczarkarnia z garażem) ale... budynek ten jest nielegalnie. Budowa jest z lat 80-90. i teraz zastanawiam się co z tym zrobić? Czy zgłosić to i zalegalizować?Słyszłam, że samowola z lat 80-90 jest łatwa do zalegalizowania i adoptować/rozbudowć na dom mieszkalny? czy dać sobie z tym spokój i rozebrać? Trochę mi szkoda to rozbierać gdyż jest to całkiem pożyteczny budynek. I do tego jest elektryczność z legalnym, zarejestrowanym licznikiem? Dodam, że poszukuję jakiegoś rozwiązania mieszkaniowego i maży mi się domek.co począć. Czy legalizacja i rozbudowa to dobry pomysł? Chodzi mi też o kkoszty.Dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.01.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Adaptowac ten budynek, jesli jest zgodny z Planem Zagospodarowania Przestrzennego Gminy. Zrobic inwentaryzacje arch.-konstr., ocene stanu technicznego oraz zadbac aby zostal nanniesiony na podklady geodezyjne i przyjety do zasobow kartograficznych powiatu. Nastepnie zrobic projekt rozbudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania.de 05.01.2005 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 zapomniałam dodać, że budynek jest już na mapach geodezyjnych. W trakcie pomiarów w okolicy geodeci go nanieśli. (A maży=marzy.) A jak to się wszystko ma z kosztami? wolałabym rozbudować ten budynek niż go rozbierać. Czy koszty nie przewyższą kosztów budowy od podstaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.01.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 zapomniałam dodać, że budynek jest już na mapach geodezyjnych. W trakcie pomiarów w okolicy geodeci go nanieśli. quote] To b. dobrze. O kosztach trudno mowic poniewaz, nie znam zakresu Twojej rozbudowy, jej mozliwosci ani obecnego stanu technicznego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts