Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aquarea 9kW H 3-faz - brak regulacji delty, duży przepływ

czan-el

Recommended Posts

Okej... I tu nie ogarniam już. Chodzi mi o charakterystykę budynku i zużycie energii w lutym. Zakładając, że odczutujemy z pompy a nie podlicznika to ja miałem w lutym 1389kWh (!?). Pompa jest gen. H czy J, 1-faz czy 3-faz? Chętnie powymieniałbym spostrzeżenia i informacje na temat instalacji, ale tu już by się przydała jakaś rozmowa telefoniczna lub wideorozmowa. Wtedy przepływ, jakość i ilość informacji byłaby bardziej efektywna.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pompa jest taka sama jak twoja, wrzuciłem link do strony.

Ustawioną mam krzywą grzewczą, i harmonogram tygodniowy, cwu grzeje 2 razy dziennie no i na noc do tej pory miałem ustawione na -3 . Pompa pracuje w trybie cichym 2. Problem mam o drzwiami balkonowymi w salonie 80m będę chciał na dniach coś tam uszczelniać. Grzejniki dokładałem przed montażem aluminiowe żeberkowego.

Uważam, że nie sposób nimi sterować czy ustawiać w gen. H.

Mając bufor równolegle podłączony mamy dwa obiegi;

1/ obieg PC-bufor,

2/ bufor- grzejniki/podłogówka,

[ATTACH=CONFIG]464306[/ATTACH]

Może widzę niedokładnie;

- ale średnice rur wychodzące z PC są za małe,

- średnicę rur od PC do bufora powinny być = > od średnicy rury wychodzącej z PC a tam jest 5/4 cala czyli 30 mm

Ustawioną mam krzywą grzewczą, i harmonogram tygodniowy, cwu grzeje 2 razy dziennie no i na noc do tej pory miałem ustawione na -3 . Pompa pracuje w trybie cichym 2. Problem mam o drzwiami balkonowymi w salonie 80m będę chciał na dniach coś tam uszczelniać. Grzejniki dokładałem przed montażem aluminiowe żeberkowego.

A ciekawe jak u Ciebie z jest ustawiona max wydajność pompy obiegowej w pompie czy de facto max przepływ.

Może widzę niedokładnie;

- ale średnice rur wychodzące z PC są za małe,

- średnicę rur od PC do bufora powinny być = > od średnicy rury wychodzącej z PC a tam jest 5/4 cala czyli 30 mm

Ciut jaśniej można? Pewnie dla fachowców/hydraulików to jasne, ale dla mnie masło maślane - "średnica rur od PC do bufora (...) od średnicy rury wychodzącej z PC"

Ciut jaśniej można? Pewnie dla fachowców/hydraulików to jasne, ale dla mnie masło maślane - "średnica rur od PC do bufora (...) od średnicy rury wychodzącej z PC"

Dopóki przepływ daje radę nie ma co tu szukać dziury w całym (zwłaszcza ,że to obwód krótki do bufora) . Andrzej chyba nie widział rurek w środku pompy ;)

Co z tego ,że jest wyjście 5/4 cala , jak tuż za tym wyjściem rurka Cu 28mm , a za filtrem do obiegówki jeszcze gorzej , miedź 25mm ( i to po zewnątrz).

EDIT: A 5/4 cala to 32mm ( a dokładnie 31,75mm ) , a nie 30...

Edytowane przez MiG25

Jak sam widzisz ,żaden , masz odpowiedni przepływ. I o ile woda jest ok i z czasem nie wydzieli się syf i nie zmniejszy średnicy rdzą to będzie ok.

Wymiana na większe na odcinku do bufora może zwiększyłby max przepływ do tych 50 lub nawet 54l jak u mnie , no ale na pracę pompy by to nie wpłynęło , bo takich przepływów przy normalnej pracy pompa nie wymusza.

Przy defroście mały przepływ jes niebezpieczny , ale u Ciebie ciągle jest zapas.

Dzisiaj po wyczyszczeniu separatora i filtra włączyłem tryb odpowietrzania i przepływ był 54l/min. Zostawmy to.

Może macie pomysł skąd u @foxqaz temperatura na wyjściu z bufora (sprzęgła) jest taka sama jak na wyjściu z pompy. W przypadku bufora podłączonego równolegle występuje efekt podmieszania i normalne jest jak temperatura na wyjściu z pompy jest kilka °C wyższa niż z bufora. U mnie to akurat 5°C.