czan-el 18.03.2023 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Okej... I tu nie ogarniam już. Chodzi mi o charakterystykę budynku i zużycie energii w lutym. Zakładając, że odczutujemy z pompy a nie podlicznika to ja miałem w lutym 1389kWh (!?). Pompa jest gen. H czy J, 1-faz czy 3-faz? Chętnie powymieniałbym spostrzeżenia i informacje na temat instalacji, ale tu już by się przydała jakaś rozmowa telefoniczna lub wideorozmowa. Wtedy przepływ, jakość i ilość informacji byłaby bardziej efektywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxqaz 18.03.2023 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Pompa jest taka sama jak twoja, wrzuciłem link do strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 18.03.2023 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Ciekawi mnie jeszcze bufor i jego połączenia z pompą. Zdjęcie jest małe i nie wszystko widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxqaz 18.03.2023 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Pompa jest taka sama jak twoja, wrzuciłem link do strony. Ustawioną mam krzywą grzewczą, i harmonogram tygodniowy, cwu grzeje 2 razy dziennie no i na noc do tej pory miałem ustawione na -3 . Pompa pracuje w trybie cichym 2. Problem mam o drzwiami balkonowymi w salonie 80m będę chciał na dniach coś tam uszczelniać. Grzejniki dokładałem przed montażem aluminiowe żeberkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxqaz 18.03.2023 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Z góry schodzi pompa kominka, a po lewej jest zasilanie i powrót do pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 18.03.2023 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Ustawioną mam krzywą grzewczą. Jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 18.03.2023 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Z góry schodzi pompa kominka, a po lewej jest zasilanie i powrót do pompy Ile razy w lutym kominek odpalony? Jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxqaz 18.03.2023 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Na 100%to jutro napiszę w pracy dziś jestem. Ale -15 44-45 +15 31-33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxqaz 18.03.2023 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Ile razy w lutym kominek odpalony? Jak to wygląda? Kominek odpalony z 2-3 razy, wężownicą nagrzewa bufor, temperatura powrotu zrównuje się temperą zasilania pompa się wyłączą . W kominku gaśnie zaczyna pracować pomoa , z 40kilo zaoszczędziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 18.03.2023 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Skoro kominek nie miał takiego wpływu na wynik końcowy zużycia to teraz ja jestem bardziej zainteresowany ustawieniami pompy Możemy przejść na wiadomości prywatne i jak dojdziemy do jakiś wniosków to podzielimy się na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.03.2023 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Uważam, że nie sposób nimi sterować czy ustawiać w gen. H. Mając bufor równolegle podłączony mamy dwa obiegi; 1/ obieg PC-bufor, 2/ bufor- grzejniki/podłogówka, [ATTACH=CONFIG]464306[/ATTACH] Może widzę niedokładnie; - ale średnice rur wychodzące z PC są za małe, - średnicę rur od PC do bufora powinny być = > od średnicy rury wychodzącej z PC a tam jest 5/4 cala czyli 30 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 18.03.2023 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Ustawioną mam krzywą grzewczą, i harmonogram tygodniowy, cwu grzeje 2 razy dziennie no i na noc do tej pory miałem ustawione na -3 . Pompa pracuje w trybie cichym 2. Problem mam o drzwiami balkonowymi w salonie 80m będę chciał na dniach coś tam uszczelniać. Grzejniki dokładałem przed montażem aluminiowe żeberkowego. A ciekawe jak u Ciebie z jest ustawiona max wydajność pompy obiegowej w pompie czy de facto max przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 18.03.2023 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Może widzę niedokładnie; - ale średnice rur wychodzące z PC są za małe, - średnicę rur od PC do bufora powinny być = > od średnicy rury wychodzącej z PC a tam jest 5/4 cala czyli 30 mm Ciut jaśniej można? Pewnie dla fachowców/hydraulików to jasne, ale dla mnie masło maślane - "średnica rur od PC do bufora (...) od średnicy rury wychodzącej z PC" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxqaz 18.03.2023 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxqaz 18.03.2023 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 [ATTACH=CONFIG]464307[/ATTACH][/QUOT Chyba chodzi o średnice rur wychodzących z pompy, taka jest u mnie . A przepływ mam ustawiony na 90 parę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 18.03.2023 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 (edytowane) Ciut jaśniej można? Pewnie dla fachowców/hydraulików to jasne, ale dla mnie masło maślane - "średnica rur od PC do bufora (...) od średnicy rury wychodzącej z PC" Dopóki przepływ daje radę nie ma co tu szukać dziury w całym (zwłaszcza ,że to obwód krótki do bufora) . Andrzej chyba nie widział rurek w środku pompy Co z tego ,że jest wyjście 5/4 cala , jak tuż za tym wyjściem rurka Cu 28mm , a za filtrem do obiegówki jeszcze gorzej , miedź 25mm ( i to po zewnątrz). EDIT: A 5/4 cala to 32mm ( a dokładnie 31,75mm ) , a nie 30... Edytowane 18 Marca 2023 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 18.03.2023 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Sprawdziłem u siebie i faktycznie mam 29mm. Zamiast 1"1/4 mam 1"1/8 i jaki to ma wpływ na pracę pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 18.03.2023 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Jak sam widzisz ,żaden , masz odpowiedni przepływ. I o ile woda jest ok i z czasem nie wydzieli się syf i nie zmniejszy średnicy rdzą to będzie ok. Wymiana na większe na odcinku do bufora może zwiększyłby max przepływ do tych 50 lub nawet 54l jak u mnie , no ale na pracę pompy by to nie wpłynęło , bo takich przepływów przy normalnej pracy pompa nie wymusza. Przy defroście mały przepływ jes niebezpieczny , ale u Ciebie ciągle jest zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 18.03.2023 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Dzisiaj po wyczyszczeniu separatora i filtra włączyłem tryb odpowietrzania i przepływ był 54l/min. Zostawmy to. Może macie pomysł skąd u @foxqaz temperatura na wyjściu z bufora (sprzęgła) jest taka sama jak na wyjściu z pompy. W przypadku bufora podłączonego równolegle występuje efekt podmieszania i normalne jest jak temperatura na wyjściu z pompy jest kilka °C wyższa niż z bufora. U mnie to akurat 5°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 19.03.2023 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Ma ustawione dobrze przepływy ( przepływ w pompie jest równy przepływowi wyjściowemu).A czy normalne jest to ,że następuje efekt podmieszania.... Sam widzisz , że lepiej ,żeby nie występował.Spróbuj obniżyć prędkość objegówki za buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts