ania.de 05.01.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Potrzebuję porady (nie wiem czy wybrałam odpowiedni dział)dostałam od rodziców działkę, na działce jest duży budynek gospodarczy (stara pieczarkarnia z garażem) ale... budynek ten jest nielegalnie. Budowa jest z lat 80-90. i teraz zastanawiam się co z tym zrobić? Czy zgłosić to i zalegalizować?Słyszłam, że samowola z lat 80-90 jest łatwa do zalegalizowania i adoptować/rozbudowć na dom mieszkalny? czy dać sobie z tym spokój i rozebrać? Trochę mi szkoda to rozbierać gdyż jest to całkiem pożyteczny budynek. I do tego jest elektryczność z legalnym, zarejestrowanym licznikiem? Dodam, że poszukuję jakiegoś rozwiązania mieszkaniowego i maży mi się domek.co począć. Czy legalizacja i rozbudowa to dobry pomysł? Chodzi mi też o kkoszty.Dziękuję za rady. (ten temat założyłam również na remontach i rozbudowie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 05.01.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 witamkoszty w przypadku legalizacji sa olbrzymie. zależą od kategorii obiektu, powierzchni użytkowej, itp. mogą sięgnąc powyżej kilkudziesięciu tysięcy złotych, a nawet do kilkuset. legalizacja jest możliwa jeśli plan miejscowy w okresie powstania twjego budynku gospodarczego przewidywał istnienie tego typu obiektów na danym terenie. jeśłi chciałabyś sie czegoś więcej dowiedzieć zadzwoń do właściwego powiatowego inspektoratu nadzoru budowlanego. myślę jednak, że rozbiórka będzie lepsza - łatwiej budowć od początku niż remontować stare. o pozwolenie na rozbiórke występujsesz w odpowiednim starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 05.01.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 witam koszty w przypadku legalizacji sa olbrzymie. Wszyscy strasza a te koszty to tylko 1,5 pln za 1 m2 powierzchni posadzki budynku do tego dochodzi dwie decyzje po 190 pln oraz inwentaryzacja i ekspertyza za okolo 2-3 tys pln. na samym poczatku nalezy sprawdzic mape opiniodawcza czy budynek nie jest przypadkiem juz naniesiony jesli go nie ma to samowola zajmuje sie osoba uprawniona ktora wykona inwentaryzacje budynku + plan zagospodarowania dzialki oraz ekspertyze . w gminie nalezy uzyskac warunki zabudowy na ten budynek calosc dokumentacji wraz z oswiadczeniem inwestora o zgodnosci gruntu na zabudowe nalezy zglosic w PINB ktory po sprawdzeniu zgodniosci dokumentow do warunkow zabudowy i planu zagospodarowania z lat wybudowania obiektu wyda stosowna decyzje koszt jak powiedzialem okolo 1,50 pln za 1 m2 budowli wiec czy te koszty sa tak ogromne jak podpowiadaja rozmowcy. z rozbiorka nalezy poczekac na decyzje PINB bo w tedy moze sie okazac ze budynek nie spelnia wymogow tzn odleglosci od sasiada 1,5 lub 3 lub 4 metry albo inne odleglosci do szamba , studni itp otrzymujac decyzje o rozbiorce nie placi sie kary lecz jest okres na rozebranie wiec decyzja nalezy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 05.01.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 jarpol, niestety mam wątpliwości co do twojego wyliczenia (1,50 za 1m), czy wziąłeś pod uwagę kategorię obiektu i związany z tym współczynnik przez który mnozy się sumę. według mnie nie da jasno powiedzieć że to jest 1, 5 zł, jak powiedziałam zależy to od kategori obiektu i jego powierzchni. podam przykład: dla domku letniskowego taka opłata wynosi ok. 25 tys. zł, nie liczą kosztów inwentaryzacji i ekspertyz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania.de 05.01.2005 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 ale w moim przypadku jest to budynek gospodarczy typu pieczarkarnia. w obecnej chwili jego stan jest prawie surowy jedynie jest światło. szmba nie ma a studnia jest niesprawna. budynek powstał w latach do 1990. słyszałam ,że samowole powstałe do 1990 sa traktowane w inny sposób niż mówi o tym najnowsze prawo budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 05.01.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 z tym prawem budowlanym to jest tak: jeśli ktos wybodawał obiekt budowlany bez pozwolenia na budowę przez 1994 rokiem i zgłosił zakończenie jego budowy przed 1 stycznia 1995 r. wtedy podlegał przepisom ustawy z 1974 roku. Ważna jest data zokończenia budowy. Ustawa z 1974 była bardziej liberalna w stosunku do samowól budowlanych. z tego co piszesz budowa jest w stanie surowym - czyli nie zakończona a więc podlegasz przepisom ustawy z 1994 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts