tobo 05.01.2005 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 ciekawi mnie czy ktoś próbował podłączyć drugi programator do jednego pieca.mam jeden programator w pokoju dziennym na dole i zauważyłem że jak jest na dole więcej ludzi przy jakiejś imprezce np. w sylwester to temp. się utrzymuje a w pokojach na poddaszu robi się zimno.znajomy ma na dole kominek i też ma ten problem po zapaleniu kominka programator wyłącza ogrzewanie a u góry robi się zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 05.01.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 mam w całym domu podłogówkę. Problem z różnicą temp. został rozwiązany następująco: jeden programator główny, który nadaje ton większości pomieszczeń (np. 20 st), w pozostałych pomieszczeniach programatory najprostsze, ręcznie regulowane (oczywiście tam można tylko temperaturę zmniejszyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turkowianin 05.01.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Mam ten sam problem z ogrzewaniem. Programator mam w salonie gdzie jest też podłogówka i gdy ta załapie temperature to czujnik blokuje temperature w pokojach gdzie podłogówki niema. W ten sposób podłogówkę mam nie wykorzystanš całkowicie gdyż nie dopuszczam to zbytniego nagrzania podłogi. Mylę że 2 programator by załatwił tę sprawę, nie wiem tylko jaki wybrać aby sprawdził się w tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekde 05.01.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Moim zdaniem macie nie w tym miejscu zainstalowany czujnik temperatury. Wiadmomo, że nie może byc w salonie, a tym bardziej przy kominku (pomiar tam nie jest obiektywny) Czujnik nalezy umieścić w najchłodniejszym pomieszczeniu, ale z dala od dzrwi wejsciowych i źródeł ciepła. Ja mam w przedpokoju na górze. Wszystko działa ok. A jak sobie wyobrażacie pracę dwóch czujników. Jeden każe wyłączyć kocioł a drugi nie, którego słuchać. A temperaturę za ciepłych pomiszczeń można ustawiać na zaworach grzejnikowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 05.01.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Dokładnie jest jak pisze jacekde - to pomieszczenie musi być "sensownie najchłodniejsze", bez przeciągów i innych źródeł ciepła. A na wszystkich grzejnikach, poza tym pomieszczeniem - zawory termostatyczne, indywidualnie ustawiane - i jest gitNie spotkałem się ze sterowaniem żeby można było sterować kocioł 2-ma sterownikami, choć może i takie coś jest (słyszałem o dwuobwodowych czy coś takiego pogodówkach, ale nie wiem co to za zwierz)pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekt 05.01.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Mam kocioł ze sterownikiem na dwa obwody (podłogówka i kaloryfer) z dwoma sterownikami pokojowymi (do każdego z obwodów, zawiera programator temperatury i jej czujnik), wszystko razem z pogodowym sterowniem. Każdy obwód ma więc niezależnie programowaną temperaturę (z możliwością ustawienia jak duży wpływ ma mieć czujnik pokojowy na temp. wody ustaloną przez pogodówkę) oraz niezalleżnie programowane czasy obniżeń dobowych. W praktyce jest to prostsze niż opis . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 05.01.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Mam kocioł ze sterownikiem na dwa obwody (podłogówka i kaloryfer) z dwoma sterownikami pokojowymi (do każdego z obwodów, zawiera programator temperatury i jej czujnik), wszystko razem z pogodowym sterowniem. Każdy obwód ma więc niezależnie programowaną temperaturę (z możliwością ustawienia jak duży wpływ ma mieć czujnik pokojowy na temp. wody ustaloną przez pogodówkę) oraz niezalleżnie programowane czasy obniżeń dobowych. W praktyce jest to prostsze niż opis . Jaki to kocioł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 05.01.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Vaillant na przyklad to ma - i ja zaluje, ze nie wzialem. U mnie jest sterownik serii 410 (sterowanie 1 obwodem), ale chyba wymienie na serie 420 (2 niezalezne obwody). Niestety, koszt chyba ok.1000-1500, bo 410-tke trzeba wyrzucic i kupic 420 (nie ma zestawu do upgrade'a z 410 na 420) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelu 05.01.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 No więc moja wiedza z instrukcji i od instalatorów jest następująca:1. Programator instaluje sie w pomieszczeniu w którym najczęsciej sie przebywa. Z reguły jet to salo, pokój dzienny (wyjątek pomieszczenie z innym dodatkowym źródłem ciepła). W pomieszczeniu tym zawory na grzejnikach otwarte są na max. Inaczej występuje kwadratura koła. Są dwa ośrodki władzy.2. We wszystkich pozostałych pomieszczeniach grzejniki wyposażone są w zawory z termoregulacją i w nich dokonuje się już regulacji ręcznie wg indywidualnych potrzeb.Zakłada się oczywiście, że wydajnośc cieplna grzejników jest dobrana prawidlowo, co oznacza, że w przypadku otwarcia wszystkich zaworów na full, temparatura we wszystkich pomieszczeniach byłaby taka sama. Innymi słowy pomieszczenie z programatorem jest najcieplejsze a reszta wg życzenia jest tak samo ciepła, albo chłodniejsza.Dwa regulatory jestem sobie w stanie wyobrazić, ale przy dwuobwodowym piecu i jakoś zdefiniowanych priorytetach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekt 05.01.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 U Buderusa sterownik Logamatic 2107M obsługuje dwa obwody, w tym jeden z mieszaczem (http://www.buderus.pl/doc/index.php?screen=4&id=176). U mnie steruje kotłem olejowym 17 kW z dwoma obwodami i dwoma regulatorami popkojowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobo 05.01.2005 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 gdyby była możliwość podłączenia 2 programatorów do jednego obwodu to wydaje mi się że poradziłbym sobie z wyregulowaniem tego zestawu.gdy u góry by było za zimno to uruchomił by piec a na dole tak bym ustawił termostaty na kaloryferach (teraz ich nie mam) że grzało by tylko nagórze i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 05.01.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Przerabiałem ten problem 2 tygodnie temu. założyłem drugi sterownik na podłogówce w łazience na górze, jest ok. nie pamiętam w jakim to było wątku ale wpisz w wyszukiwarkę mój nick i znajdz wątek dwas sterowniki czy jakoś tak. Nie słuchaj się rad tych co piszą o przenoszeniu sterowników etc. czasami mam wrażenie że piszą aby pisac nie dokońca zastanawiając się nad tym co piszą. a liczba postów rośnie. jeżeli nie znajdziesz to wieczorem napiszę coś więcej jak to rozwiązałem u siebie . Podaj więcej szczegółów jak masz rozwiązaną instalacjehttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=38136&highlight= Poczytaj ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobo 05.01.2005 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 mam zwykłą instalację z grzejnikami na dole salon kuchnia i hol, na poddaszu 4 sypialnie łazienka i na grzejnikach regulatory wszystko dobrze działa problem zaczyna się gdy na dole jest więcej osób przez dłuższy czas, ale to rzadka sytuacja ale kiedyś chciałbym mieć kominek na dole i wtedy będzie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thom35 05.01.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 U mnie rozwiązuje to programator do Vaillanta typ 420.Steruje dwoma obiegami. Można ustawić krzywą grzewczą dla obu obiegów niezaleznie co pozwala na wysterowanie temperatury zasilania do grzejników. To jak zauważyłem rozwiązuje problem niedogrzewania poddasza (grzejniki)Można równiez ustawić róznicę temperatur pomiędzi obiegamiJest też funkcją "offset" . Tym nie kombinowałem ale też wpływa na ustawienie pracy obiegów niezależnie Mysle więc że Twój problem jest do rozwiązania PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 05.01.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Nie wiem czy czytałes polecany wątek. U mnie jest tak że mam trzy pompy które maja za zadanie wyciagnąc ciepło z pieca ( ACV alfa sprint) dwie do obwodów grzejników na parterze i piętrze oraz trzecia do zasiania podłogówek. Mam rozdzielacz na podłogówce w sumie 5 obwodów na każdy założyłem elektrozawóri późnie poprzez stycznik za 30 złoty połaczyłem jeden strownik z pompą i zaworami ( wg rad w sugerowanym watku) w ten sposob mam z jedna pompą dwa odrębnie sterowane obwody podłogówek na parterze i piętrze i wszystko jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 06.01.2005 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Witam,Mam ten sam problem. Ostatnio przenioslem czujnik z holu do sypialni (najchlodniej), bo czujka wykrywala cieplo od kominka i w sypialni bylo zimno. Teraz kociol sie zalacza gdy w sypialni zrobi sie zimno i dogrzewa tylko tam, gdzie cieplo od kominka nie dochodzi.Kwestia drugiego sterownika zdaje sie prosta, przynajmniej w moim przypadku (MiniMax Turbo). Kociol sie zalacza, jak zamkniety zostanie obwod przez sterownik. Mozna wlaczyc drugi regulator "rownolegle".Jeden mowi "nie grzac", drugi mowi "grzac". Obwod zostaje zamkniety przez drugi regulator i piec sie zalacza.Termostaty na grzejnikach reguluja temperature wszedzie indziej i po sprawie.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobo 06.01.2005 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 msobanie to jest właśnie to o co mi chodzi, powiedz jak podłączyłeś drugi sterownik i jaki masz piec, czy można poprostu do zacisków elektrycznych na piecu podłączyć drugi kabel od sterownika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 06.01.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Witaj,Nie zainstalowalem (jeszcze) drugiego sterownika, bo uklad ze sterownikiem w najzimniejszym miejscu mi sie sprawdza.Nie mniej jednak tak to sobie wlasnie wyobrazam.Do zaciskow na piecu (lub kostce) dolaczamy po prostu przewod od drugiego sterownika. Obwod zamyka ten sterownik ktory wczesniej wyczuje ze zrobilo sie za zimno.Moze byc problem taki: tam gdzie jest sterownik z czujnikiem nie moze byc termostatow na grzejnikach (lub otwarte na max'a). Wiec te "cieplejsze" pomieszczenie moze byc niepotrzebnie przegrzewane.Zatem termostat w najzimniejszym pomieszczeniu.Zauwazylem jeszcze jeden problem z takim ukladem. W innych pokojach robi sie szybciej cieplo, wiec termostaty odcinaja grzejniki.Obwod sie zmniejsza i koniec koncow kociol grzeje tylko jeden grzejnik w pomieszczeniu gdzie jest czujka (najzimniejsze). Moc kotla (nawet przy modulacji) jest spora w porownaniu do mocy tego grzejnika. Moj kociol sie przegrzewa (blad L3) i wylacza.Musi czekac, az ostygnie.Zastanawiam sie czy nie obnizyc mu mocy.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobo 06.01.2005 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 żeby uniknąć przegrzewania pomieszczeń jednak powinny być termostaty na grzejnikach, ustawione trochę tylko powyże temp. na programatorze i wtedy powinno to dobrze działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts