Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Andrzejkowe komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Andrzejko razem zawsze razniej :D

Jeszcze nie wiem co mnie czeka. Narazie sie troche przestraszyłam ławy fund. jest tak uzbrojona jak forteca :o Myslę, że z tego powodu, że jest piwnica i tylnia ściana skarpy będzie napierac na ścianę północną(piwniczną)Fundament ma szerokosc 80-70-60 cm i w 11 miejscach są żelbetowe trzpienie na wysokość 1 m nad posadzką.Podroży to napewno koszty.

Mnie oczywiście ogarnęły wątpliwości i chciałam odłozyć budowę na przyszły rok, ale moj mąz jest innego zdania.

Narazie sie troche przestraszyłam ławy fund. jest tak uzbrojona jak forteca :o Myslę, że z tego powodu, że jest piwnica i tylnia ściana skarpy będzie napierac na ścianę północną(piwniczną)Fundament ma szerokosc 80-70-60 cm i w 11 miejscach są żelbetowe trzpienie na wysokość 1 m nad posadzką.Podroży to napewno koszty.

Mnie oczywiście ogarnęły wątpliwości i chciałam odłozyć budowę na przyszły rok, ale moj mąz jest innego zdania.

Faktycznie fundament wymiary ma solidne :roll: :-? I te trzpienie :roll:

To brzmi poważnie :roll: Ale pomyśl jaki prywatny bunkier bedziesz miała :wink: Przecież to bedzie mocne jak nie wiem co :roll:

Ja myślę, ze właśnie dalatego, że fundament jest ciut :wink: bardziej skomplikowany i wymagający należy zaczać już w tym roku bo inaczej całą zime będziesz o nim myśleć a jak zrobicie to bedzie z głowy 8)

Nie ma miejsca na wątpliwości :roll: :-? Jak to mówią trzeba iść za ciosem :wink: 8)

Ojejku, strasznie walczyliście z tymi mediami na działkę. Moje starania i załatwiania to po prostu pryszcz przy Waszych. U mnie wszystko szło (idzie) gładko jak po maśle, choć nerwów i paliwa mnie to kosztuje, życzę Ci takich samych trudności jak moje (tzn żadnych ;-)).

Poczytałem dzienniczek, niczego sobie, niczego. Ale jedna rzecz mnie troszkę dziwi, piszesz, że macie już kupione i pocięte drewno na więźbę... A na razie nie ma jeszcze murów. Ja robię tak, że projekt swoją drogą, a jak mi już zaleją strop i wyprowadzą śruby do murłaty, to i tak przygonię więźbiarza z taśmą mierniczą i na moichoczach będzie mierzył rozstawy do zakotwienia płatwi (czy jak tam się to zwie). Bo wiadomo - projekt swoje, życie swoje, murarze swoje, a tartak swoje. I nie chciałbym, żeby przez to, że jednej belce brak 4 cm zrobił się 3 tygodniowy przestój....

No ale, pilnujcie w takim razie kierownika budowy, żeby on z kolei pilnował ekipę wykonawczą, bo tu każdy centrymetr się może liczyć.

Ale ja przewrażliwiony jestem nie? ;-) Mój masta Kieras też to mówi, ale on jeździ Land Cruiserem i ma na wszystko spokój małpy, co mnie doprowadza do wrzenia (olać tego Cruisera, ale ten jego spokój :evil: )

pozdrawiam

Gerion

Andrzejko Soryyy... Pokłony pokutne już odwaliłam....Jeszcze raz najmocniej przepraszm . Zrobilam to całkiem nieswiadomie . Taki impuls czytam i już chcialabym wyrazić opinię. Ale teraz chba masz wyobrażenie w jakim zakręceniu przyszło mi żyć!!!1 Dobrze że " Góra " czuwa!!1

Jeszcze raz przepraszm za nieuwagę...

Bardzo dobrze, że zdecydowaliście się na bloczki fundamentowe.

Ja "akcję fundamenty" widziałam na własne oczy u nas i u sąsiadów.

U nas bloczki - dwa dni i po sprawie. A sąsiad biegał z szalunkami dwa tygodnie: tu zalał, tam przestawił szalunek, a potem jeszcze to wszystko fatalnie wyglądało (bo nierówne). Fakt, że potem tego nie widać, ale ja będę zawsze pamiętała, że u sąsiada fundamenty były takie nieładne :roll:

A u nas za to po prostu piękne! :lol:

Ale jedna rzecz mnie troszkę dziwi, piszesz, że macie już kupione i pocięte drewno na więźbę...

No :roll: :roll: przecież musi się wysuszyć :roll: :-? :wink:

Dlaczego miałoby nie pasowac skoro pocięte zgodnie z projektem a zmian większych tego typu nie przewidujemy 8)

Andrzejko Soryyy...

Alfredo nie ma za co odwalac pokłonów pokutnych :roll: :wink:

Bardzo dobrze, że zdecydowaliście się na bloczki fundamentowe.

Cieszę się , że potwierdzasz słuszność naszej decyzji 8) I ja nie chciałabym mieć w pamięci wstrętnych i krzywych fi=undamentów :roll: :-?

Ale jedna rzecz mnie troszkę dziwi, piszesz, że macie już kupione i pocięte drewno na więźbę...

No :roll: :roll: przecież musi się wysuszyć :roll: :-? :wink:

Dlaczego miałoby nie pasowac skoro pocięte zgodnie z projektem a zmian większych tego typu nie przewidujemy 8)

Oj a ja głupi będę dopłacał za komorowe suszenie....

Ale zmian to ci u mnie był dostatek, adaptator męczył się z niewdzięcznym inwestorem długo ;-)

pozdrawiam i trzyam kciuki

Gerion

Hej Andrzejko :D

Jak sa bloczki, można ruszac dalej :D

Brutal z tego kierowcy :wink: :roll: Ale za to bloczki mocne ( swoją drogą to Ty masz 950 szt. a ja 2900 :o )

Babsztylami- sąsiadkami się nie przejmuj. Komentarze niech zostawia dla siebie :evil:

Ja zaczynam 17.08 i będę Ciebie gonić :D a i tak prawie razem zaczynamy :D

Pa Pa :D

No to się cieszę bardzo, że już termin startu wyznaczony :p :p :p :p :p :p :p :p :p

swoją drogą to Ty masz 950 szt. a ja 2900 )

:roll: :roll: :roll: :roll:

U ciebie chyba ciut :wink: wyższe te fundamenty będą co :roll: :roll:

Bo już zaczynam się obawiać czy dobrze przeliczyłam bo sama liczyłam ilośc potrzebnych bloczków :-? :( :( :-?

Już wzięłam się za liczenie pustaków na ściany ale jakoś tak trochę strach mnie obleciał czy dobrze przeliczę :roll: :-?

Może się powstrzymam :roll: Jak tych wystarczy to znaczy, że mogę dalej liczyć :lol: :lol: :lol: :wink: 8)

Ja zaczynam 17.08 i będę Ciebie gonić a i tak prawie razem zaczynamy

myślę, że dogonisz :roll: :p Umnie pracuje tylko majster z jednym pomocnikiem awięc robota idzie wolniej :( :-?

Babsztylami- sąsiadkami się nie przejmuj. Komentarze niech zostawia dla siebie

No tak ale ja dobra dusza :oops: z tym babsztylem łaziłam ponad dwie godziny po jej budowie i wysłuchiwałam jej opowieści jakie to cuda tam będą u nich :o no i powiem ci szczerze, że kompleksy zaczynały już mnie gonić :-? :( :( ale nie dałam się im mnie dopaść do końca :p

:(

Andrzejko!

Dlaczego zrzucali Ci te bloczki? Przecież hurtownie powinny mieć hds!

A co do liczenia pustaków, to niech zrobi to hurtownia, w której będziesz je kupowała....W razie czego, będą musieli przyjąć zwrot albo dowieźć więcej, gdy będzie taka potrzeba. Najlepiej poproś o wycenę potrzebnych materiałów, a oni dadza Ci to na pismie (będziesz miała jako dowód).

Powodzenia! :D

Andrzejka niech se baba gada :evil: tak to już z ludźmi jest że jak u nich coś nie tak to zaraz drugim wytykają :o :roll: :evil: Ni ma co się przejmowac i wpadać w kompleksy :) Twój domek będzie piękny bo Twój

wykończony według Twojego gustu :)

My ciągle musimy wysłuchiwac że takie szczawiki dom budują :o :roll: Z jednej strony to nas cieszy zawsze lepiej jak latka odejmuja niż dodają ale w domyśle jest zawsze skąd oni mają na to kase pewnie od rodziców i to mnie wk..... :evil: :evil: :evil: na maksa 8)

Ale co tak jesteśmy twradzi :) :) :)

Zycze pieknych równiutkich fundamentów :)

Dlaczego zrzucali Ci te bloczki? Przecież hurtownie powinny mieć hds!

A co to za cudo :roll: :roll:

Domyślam się , że jakiś sprzet czy dzwig do rozładunku :-?

Niestety to mała firemka i nie ma takiego ustrojstwa :(

A co do liczenia pustaków, to niech zrobi to hurtownia, w której będziesz je kupowała....

U nas nie ma takiej możliwości :( Nikt nie chce się w to bawić :( No cóż jak zapyziała pipidówa to na całego :wink:

My ciągle musimy wysłuchiwac że takie szczawiki dom budują

Czyli norma :evil: zazdrośc ludzka jest wszechobecna :roll: :-?

w domyśle jest zawsze skąd oni mają na to kase pewnie od rodziców i to mnie wk..... na maksa

Skąd ja to znam :roll: :roll: :roll:

U nas wszyscy gadają , ze to teściowa sobie dom buduje :( :-?

Jest w stanach już kilka lat i nie powiem pomaga :roll: 100 dolców co miesiąc przysyła ale to chyba trochę za mało żeby dom zbudować :roll: :roll:

Mąż za to pracuje co roku całe lato w Niemczech :roll: :( i dzięki temu możemy cos mieć 8) No ale ludziska wiedzą swoje :-?

Tak tak - Ty wychodzisz z ziemi, a sąsiadka wyraźnie zabiera się za podkop pod Wasz domek

Przykre to ale niestety tak to wygląda :( a ja już myślałam jak to będzie dobrze z taką miłą sąsiadką :roll: :-? bo taka mi się wydała :-?

A tu niestety pewnie wysoki płot i gęsty rządek gęstych drzewek będzie dzielił nas od siebie :wink: