Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Andrzejkowe komentarze

Recommended Posts

Aha

Andrzejko sa obiecane zdjecia.Wkleje link w Twoich komentarzach, abys nie musiala biegac po necie. Jak obejrzysz to wykasuje.

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=43544&q=moje%20miejsce%20na%20ziemi&k=3

ania67 pozwoliłem sobie obejrzeć fotki 8) działka super tylko ziemi trzeba dużo dosypać, co nie??

Ciesze sie ze dzialka sie podoba :D ziemi juz duzo dosypywac nia bedziemy- mam nadzieje- jeszcze trzeba dosypac od strony wejscia i zostanie troche do poprawek- ukztaltowanie tarasu. Do tej pory przyjechalo 10 wywrotek po 20 t.

Andrzejko, nie gniewaj, ze pisze o swoim domku :wink:

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Andrzejko, dokladnie tak

No nareszcie wszystko wyjaśnione mam 8) wjazdy i dojazdy do was są jasne :wink: 8)

Andrzejko, nie gniewaj, ze pisze o swoim domku

Nie mam najmniejszego zamiaru 8)

Pisz, pisz 8)

A ta ilośc ziemi to naprawdę imponująca :-? 8) Nie dosyć, ze na górce to jeszcze wam mało :wink: :wink: :wink: 8) 8)

Bardzo ciekawie będziecie mieli na działce z takim ukształtowaniem terenu 8)

Andrzejko, to zabrzmiało trochę jak pożegnanie... :( , albo zapowiedź rozpoczęcia rocznicowej imprezy. :D

Mam nadzieję, że to drugie! :D :D :D

Zabko jakie tam pożegnanie 8) Ja dobrowolnie chyba nie opuszczę tego forum :lol: :lol: :wink:

Raczej miłe wspomnienie pierwszego kliknięcia na tym forum :p

Ja już taka jestem rozczulająca sie z byle powodu i lubię wszelkiego rodzaju rocznice 8)

Kasiu dzięki za gratki i pyszny szampan 8) Chyba ja powinnam była go postawić :oops: :oops: ale rutyna dnia codziennego zmusiła mnie wczoraj do opuszczenia forum :( :wink:

Zelijko :oops: dzięki :p

Jesteście kochani :p

Widzę, że już masz dach w całości. Szkoda że odpuściłąś sobie to okno. Ale z innej strony patrząc to często spotykałem tu na forum opinie, że przy takim dachu okna połąciowe są niepotrzebne a tu taka miłą opinia. Ale wiem o co chodzi. Mam takich okien kilka i są nieporównywalne do "normalnych".

Mam nadzieję że dalsze prace obejdą się bez takich rozterek.

Pozdrawiam

Widzę, że już masz dach w całości. Szkoda że odpuściłąś sobie to okno. Ale z innej strony patrząc to często spotykałem tu na forum opinie, że przy takim dachu okna połąciowe są niepotrzebne a tu taka miłą opinia. Ale wiem o co chodzi. Mam takich okien kilka i są nieporównywalne do "normalnych".

Mam nadzieję że dalsze prace obejdą się bez takich rozterek.

Pozdrawiam

Może i są niepotrzebne ale jak człowiekowi coś się ubzdura to :oops: :oops: :wink: :wink:

I to byłoby jedyne moje okno na swiat :wink: czytaj drogę i miasteczko :wink: No i dachowe :p :wink:

Dziewczyny :oops: :oops: :oops: :oops:

DZięki wielkie :p

Andrzejko Gratulacje!!! Teraz się dopiero zacznie.... Wiesz jakie jest dziecię roczne???? :D Staniesz na nogi i do galopu.....

Domek... PRIMA- SORT!!! Białe rynny..dach... reweka! W tym wypadku ( rynny) to okienka chyba białe????

Widzisz ile udało się Wam osiągnąć w tym rokU!!! A mieliście dopiero jesienią ruszać a tu plan wykonany na wyrost!!!

Teraz będziemy czekać do wiosny ( ja też) To juz tylko trzy miechy!!!

Powodzenia z całego serca!!!! :D :D :D

Gratulacje z okazji rocznicy i posiadania domu pod dachem!! 8)

Ja w rocznice byłem tylko podczas załatwiania PnB.. :-? Tak więc wyprzedasz mnie... :lol:

Okien dachowych powinno być jak najwięcej by pomieszczenia na poddaszu były dobrze doswietlone. Dlatego dobrze, że na wiosne wstawisz to okno. 8)

A wróżby już były :roll: :roll:

Jak nie to zapraszam 8) co kto lubi 8) :wink:

WROŻBY ANDRZEJKOWE

LANIE WOSKU

Wróżby z wosku dotyczyły miłości i pomyślności w nadchodzącym roku. Przelewanie wosku przez ucho od klucza utrudniało, ale i wzmacniało wróżebną moc zabawy. Klucz jest w tej wróżbie symbolem tajemnicy, ale i płodności. Należało pózniej obejrzeć woskową płaskorzezbę lub jej cień na ścianie. Można dopatrywać się wyglądu przyszłego partnera, jego zawodu itp.

BUTY

Każda z osób zdejmuje jeden but i ustawia w rządku. Osoba, której but jako pierwszy wyjdzie za próg, pierwsza wyjdzie za mąż lub zdobędzie partnera.

SNY

W całej Polsce wielką wagę przypisywano zawsze snom. Jeżeli osoba przed pójściem spać pościła przez cały dzień i modliła się do świętego Andrzeja, to w nocy z 29 na 30 listopada mógł jej się we śnie ukazać przyszły partner lub jego imię, charakterystyczny znak itp.

KARTKI Z IMIONAMI

Należy przygotować karteczki z imionami chłopców i stanąć przodem do ogniska lub świeczki, po czym rzucić karteczki za siebie. Która karteczka upadła najbliżej, to imię stanie się imieniem ukochanego. Inna wróżba polega na napisaniu na dużej kartce, imion męskich. Ktoś musi stanąć naprzeciwko osoby, która sobie wróży i trzymać kartkę niezapisaną pustą stroną. Wróżący nakłuwa szpilką papier, a przekłute imię będzie imieniem przyszłego partnera. Można też wróżyć z imion w kalendarzu. Trzeba zamknąć oczy lub w ciemnym pokoju otworzyć na chybił trafił kalendarz z imionami. W ten sposób też wywróżymy imię przyszłego wybranka.

CIASTKA

Dziewczęta powinny przygotować bułeczki lub ciastka. Trzeba rzucić kawałki ciasta domowym zwierzętom. Ta dziewczyna, której ciasto zostało zjedzone jako pierwsze, pierwsza stanie na ślubnym kobiercu. Jeżeli ciasto zostało tylko nadgryzione, oznaczało to nieszczęśliwą miłość, a zostawienie ciasta w kącie - staropanieństwo.

Można przygotować również kluski nadziewane karteczkami z imieniem ukochanego. Ta panna, której kluska pierwsza wypłynie na wierzch, może liczyć na szybki związek właśnie z tym wybrańcem.

UBRANIA

Aby poznać, kto jest komu przeznaczony wśród obecnych osób, trzeba rozwiesić obok siebie na krześle lub wieszaku płaszcze i kurtki chłopców, którzy biorą udział w zabawie. Dziewczyna z zawiązanymi oczami wybiera jedno okrycie.

WODA I STATECZKI

Zrób małe łódeczki z łupin orzechów, skorupek jaj, tekturek itp. Przytwierdz do nich małe świeczki, po jednej dla każdego uczestnika. Każda łódeczka powinna być podpisana w widocznym miejscu. Jeœli stateczki dziewczyny i chłopaka się spotkały, mogą stać się parą. Jeśli świeczka zgasła, Ÿle to wróżyło obecnej miłości.

KOŁO

Dziewczęta ustawiają się w koło. W środku nich staje chłopak, z zawiązanymi oczami. Obraca się kilka razy i wskazuje kierunek. Wskazana dziewczyna najszybciej wyjdzie za mąż.