gp69 20.03.2023 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 (edytowane) Witam, Mam do podłączenia do komina ceramicznego kozę z wyjściem dymowym poziomym.Elementy przyłączeniowe (rura pozioma / kolano 90 / rura pionowa / kolano 90 / zestaw przyłączeniowy do komina ceramicznego) będą zabudowane - widoczny będzie jedynie kawałek poziomy rury dymowej. Pytanie 1które pojawiło się już na tym forum, ale dawno, więc sprawdzam, jaki jest aktualny stan wiedzyCzy rury należy montować zwężoną częścią do góry (w stronę komina) czy odwrotnie? Ps. W międzyczasie dostałem odpowiedź od Darco, że zalecany jest montaż zwężoną częścią do góry (w stronę komina). Ryzyko skroplin występuje wtedy, gdy temperatura spalin jest obniżona (np. kominki z płaszczem wodnym). Pytanie 2Czy miejsca połączeń poszczególnych elementów należy dodatkowo uszczelniać (wysokotemperaturową masą uszczelniającą)? Pytanie 3Czy dobrym pomysłem jest zabudowa rur spalinowych za pomocą ścianki z cienkiego betonu komórkowego (np 5cm), bez żadnej dodatkowej izolacji wełną? Edytowane 20 Marca 2023 przez gp69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.03.2023 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Witam, Mam do podłączenia do komina ceramicznego kozę z wyjściem dymowym poziomym. Elementy przyłączeniowe (rura pozioma / kolano 90 / rura pionowa / kolano 90 / zestaw przyłączeniowy do komina ceramicznego) będą zabudowane - widoczny będzie jedynie kawałek poziomy rury dymowej. Pytanie 1 które pojawiło się już na tym forum, ale dawno, więc sprawdzam, jaki jest aktualny stan wiedzy Czy rury należy montować zwężoną częścią do góry (w stronę komina) czy odwrotnie? Ps. W międzyczasie dostałem odpowiedź od Darco, że zalecany jest montaż zwężoną częścią do góry (w stronę komina). Ryzyko skroplin występuje wtedy, gdy temperatura spalin jest obniżona (np. kominki z płaszczem wodnym). Pytanie 2 Czy miejsca połączeń poszczególnych elementów należy dodatkowo uszczelniać (wysokotemperaturową masą uszczelniającą)? Pytanie 3 Czy dobrym pomysłem jest zabudowa rur spalinowych za pomocą ścianki z cienkiego betonu komórkowego (np 5cm), bez żadnej dodatkowej izolacji wełną? 1. Skoro jednak skropliny czasem się pojawiają, po co ryzykować podłączenie kielichem w dół? Odpowiedź Darco jest dla mnie niezrozumiała.... 2. Ja nie smaruję. Darco powie - smarować! 3.Nie lepiej użyć płyt krzemianwo wapniowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 21.03.2023 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 1. Skoro jednak skropliny czasem się pojawiają, po co ryzykować podłączenie kielichem w dół? Odpowiedź Darco jest dla mnie niezrozumiała.... 2. Ja nie smaruję. Darco powie - smarować! 3.Nie lepiej użyć płyt krzemianwo wapniowych? 2. W międzyczasie otrzymałem odpowiedź Darco - nie wymagają dodatkowego uszczelnienia 3. Może lepiej, na pewno dużo drożej. Z tym, że ja nie mam szczególnej potrzeby by się izolować od ciepła z rury spalinowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.03.2023 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 2. W międzyczasie otrzymałem odpowiedź Darco - nie wymagają dodatkowego uszczelnienia 3. Może lepiej, na pewno dużo drożej. Z tym, że ja nie mam szczególnej potrzeby by się izolować od ciepła z rury spalinowej. 2.Ciekawostka! To oznacza rozwój... 3.Skoro nie ma potrzeby izolacji, to nie rób nic. Większość piecyków tak się montuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 21.03.2023 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 3.Skoro nie ma potrzeby izolacji, to nie rób nic. Większość piecyków tak się montuje. Mam głęboką wnękę, przewidzianą na kozę. Rury są do koniecznie zabudowy, inaczej będzie wyglądać bardzo nieciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.03.2023 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Mam głęboką wnękę, przewidzianą na kozę. Rury są do koniecznie zabudowy, inaczej będzie wyglądać bardzo nieciekawie.Budowa z suporeksu nie jest profesjonalna, ale stosowana. Zrób jakieś kratki którymi ciepło wydostanie się z tej zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 21.03.2023 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Podłączę się i spytam jeżeli rury kielichem do góry to jak podłączyć je na końcu do redukcji w przypadku komina systemowego? W moim przypadku redukcja 200/150 i średnica rury taka sama jak kielicha....Gdzie można kupić redukcję, żeby można było nasunąć na nią kielich? Szukałem w necie ale nie znalazłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 22.03.2023 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Podłączę się i spytam jeżeli rury kielichem do góry to jak podłączyć je na końcu do redukcji w przypadku komina systemowego? W moim przypadku redukcja 200/150 i średnica rury taka sama jak kielicha....Gdzie można kupić redukcję, żeby można było nasunąć na nią kielich? Szukałem w necie ale nie znalazłem. Pozdrawiam. To będzie coś takiego: https://sklep.darco.pl/kominki_urzadzenia_grzewcze/zlaczka_meska_zm150_cz2.html Ale skoro producenci zestawów przyłączeniowych do kominów ceramicznych robią zakończenie "żeńskie", to może jest się nad czym zastanowić jeśli chodzi o kierunek rur ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.03.2023 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Podłączę się i spytam jeżeli rury kielichem do góry to jak podłączyć je na końcu do redukcji w przypadku komina systemowego? W moim przypadku redukcja 200/150 i średnica rury taka sama jak kielicha....Gdzie można kupić redukcję, żeby można było nasunąć na nią kielich? Szukałem w necie ale nie znalazłem. Pozdrawiam.Ja często muszę dorabiać sam. Rozcinam rurę zbliżona średnicą i spawam na wymiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.03.2023 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 To będzie coś takiego: https://sklep.darco.pl/kominki_urzadzenia_grzewcze/zlaczka_meska_zm150_cz2.html Ale skoro producenci zestawów przyłączeniowych do kominów ceramicznych robią zakończenie "żeńskie", to może jest się nad czym zastanowić jeśli chodzi o kierunek rur ...Tak...Powinni się zastanowić producenci....Również kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts