Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - zbiornik buforowy - instalacja grzejniki + podłogówka

czan-el

Recommended Posts

Nie odnalazłem podobnego tematu na forum, a zadawane pytanie w tej kwestii przy okazji innych wątków są bez odpowiedzi. Pytam bo hydraulikiem nie jestem. W tym temacie nie chciałbym dyskusji czy bufor jest potrzebny czy nie jest potrzebny. Odsyłam gdzie indziej.

Posiadam instalację jak na schemacie:

aktualny schemat instalacji.jpg

W takim połączeniu równoległym, w mojej instalacji dochodzi do tzw. efektu podmieszania. Może na przykładzie:

1. Na zewnątrz 0°C.

2. Na wyjściu zasilania z pompy 45°C (na powrocie jest 41-42°C)

3. Na wyjściu ze zbiornika buforowego na grzejniki 40°C.

4. Za mieszaczem podłogówki 35°C.

Gdyby zbiornik buforowy był połączony szeregowo (na powrocie), nie miałbym podłogówki i chciał uzyskać taki sam efekt to sytuacja byłaby następująca:

1. Na zewnątrz 0°C.

2. Na wyjściu zasilania z pompy 40°C.

3. Na grzejniki 40°C

I teraz coś na co próbuje uzyskać odpowiedź:

Czy mogę wykonać bypass przed zbiornikiem buforowym i puścić zasilanie z pompy bezpośrednio na grzejniki, robiąc układ szeregowy dla tej instalacji (zbiornik buforowy na powrocie dla grzejników) pozostawiając połączenie równoległe dla podłogówki?

Czy dzięki takiemu połączeniu będę mógł obniżyć temperaturę na zasilaniu z pompy i uzyskać efekt:

1. Na zewnątrz 0°C.

3. Na grzejniki 40°C

Schemat instalacji po zmianie:

zmieniony schemat instalacji.jpg

Proszę o analizę. Każde zmniejszenie temperatury o 1°C na pompie to oszczędność. Koszt przebudowy instalacji niewielki.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy w "rozpracowanym temacie" mamy grzejniki i podłogówkę? Chyba dwa obwody grzejnikowe.

Według "rozpracowanego tematu" aby temperatura zasilania pompy ciepła była równa temperaturze wyjścia z bufora na grzejniki muszę tak ustawić wydajność pompy obiegowej pompy ciepła na małym obiegu (pompa-bufor, mała delta) aby była dużo większa od wydajności pompy obiegowej na dużym obiegu (bufor-grzejniki)? Mam wątpliwość czy niska wydajność obsłuży wszystkie grzejniki w instalacji (z parteru na dwie kondygnacje wyżej).

Pan Stanisław uważa, że w połączeniu równoległym temperatury nie będą sobie równe (od 1:46):

Czy taką konfigurację, którą zaproponowałem na schemacie można zrobić i to zda egzamin, ktoś ma?

Przy takiej zaproponowanej konfiguracji bufor -sprzęgło jest zbyteczny;

- bufor w szeregu na powrocie,

- w miejsce bufora zawór trójdrogowy z termostatem i podział na 2-wa obiegi

Bufor dla grzejników będąc na powrocie (szeregowo) ma zapewniać zład wody.

Bufor dla podłogówki (równolegle) umożliwia obniżenie temperatury przez mieszacz.

Co to znaczy, że jest zbyteczny a potem piszesz: -bufor w szeregu na sprzęgle, - w miejsca bufora zawór i podział na 2 obiegi?

Wyważasz otwarte drzwi,

Temat jest rozpracowany,

Zobacz; Ustawienie wydajności pomp obiegowych

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380405-Ustawienie-wydajno%C5%9Bci-pomp-obiegowych -

Testuję rozwiązanie.

Na delcie 3 przepływ ponad 42l/min - sprawdzony na pompie.

Różnica między temperaturą zasilania, a temperaturą wyjścia z bufora 3°C - poprawiło się z 5-6°C. Zakładając jeszcze jakiś błąd pomiaru temepratury (za buforem czujnik na rurze, nie wiem jak wygląda pomiar na zasilaniu pompy) powiedzmy, że jest ok.

Najniższy bieg w pompce obiegowej za buforem w obwodzie grzejników "nie dogrzewa" tych na najwyzszej kondygnacji.

Testuję rozwiązanie.

Na delcie 3 przepływ ponad 42l/min - sprawdzony na pompie.

PC z buforem powinna pracować;

- na przepływie nominalnym a więc delta 5C,

- a system na max …

Najniższy bieg w pompce obiegowej za buforem w obwodzie grzejników "nie dogrzewa" tych na najwyzszej kondygnacji.

Należy zakupić zestaw czujników z tematu zalecanego ;

- zamontować je,

- i wtedy się bawić

Nie odnalazłem podobnego tematu na forum, a zadawane pytanie w tej kwestii przy okazji innych wątków są bez odpowiedzi. Pytam bo hydraulikiem nie jestem. W tym temacie nie chciałbym dyskusji czy bufor jest potrzebny czy nie jest potrzebny. Odsyłam gdzie indziej.

Posiadam instalację jak na schemacie:

[ATTACH=CONFIG]464318[/ATTACH]

W takim połączeniu równoległym, w mojej instalacji dochodzi do tzw. efektu podmieszania. Może na przykładzie:

1. Na zewnątrz 0°C.

2. Na wyjściu zasilania z pompy 45°C (na powrocie jest 41-42°C)

3. Na wyjściu ze zbiornika buforowego na grzejniki 40°C.

Gdyby zbiornik buforowy był połączony szeregowo (na powrocie), nie miałbym podłogówki i chciał uzyskać taki sam efekt to sytuacja byłaby następująca:

1. Na zewnątrz 0°C.

3. Na grzejniki 40°C

I teraz coś na co próbuje uzyskać odpowiedź:

Czy mogę wykonać bypass przed zbiornikiem buforowym i puścić zasilanie z pompy bezpośrednio na grzejniki, robiąc układ szeregowy dla tej instalacji (zbiornik buforowy na powrocie dla grzejników) pozostawiając połączenie równoległe dla podłogówki?

Czy dzięki takiemu połączeniu będę mógł obniżyć temperaturę na zasilaniu z pompy i uzyskać efekt:

1. Na zewnątrz 0°C.

3. Na grzejniki 40°C

Schemat instalacji po zmianie:

[ATTACH=CONFIG]464319[/ATTACH]

Proszę o analizę. Każde zmniejszenie temperatury o 1°C na pompie to oszczędność. Koszt przebudowy instalacji niewielki.

Na webinarze Panasonica był opisany podobny układ tylko tam zasilanie za buforem było całkowicie zaślepione . Celem było uniknięcie straty temperatury zasilania na skutek podmieszania ale zachowana została funkcja sprzęgła. Myślę że twój sposób dałby podobny efekt.

Na webinarze Panasonica był opisany podobny układ tylko tam zasilanie za buforem było całkowicie zaślepione . Celem było uniknięcie straty temperatury zasilania na skutek podmieszania ale zachowana została funkcja sprzęgła. Myślę że twój sposób dałby podobny efekt.

Podeślesz link?

Dzięki za opinię.

Wstyd się przyznać, ale dopiero od kilku dni wiem (zrozumiałem), że w połączeniu równoległym zbiornika buforowego działającego jak sprzęgło żadne ustawianie delt "grzejnikowych" 10°C nie ma sensu.

Co innego jak zrobię przeróbkę i zbiornik znajdzie się w szeregu to tak jak piszesz. Wtedy delta będzie odgrywać rolę.

Póki co bawię się ustawieniami przepływów między pompą a buforem i między buforem a grzejnikami. Powoli jakieś pozytywne efekty są. Czekam na czujniki od sonoffa żeby opomiarować wszystko w ten sam sposób i wtedy podzielę się wynikami.

Dzięki za opinię.

Wstyd się przyznać, ale dopiero od kilku dni wiem (zrozumiałem), że w połączeniu równoległym zbiornika buforowego działającego jak sprzęgło żadne ustawianie delt "grzejnikowych" 10°C nie ma sensu.

Co innego jak zrobię przeróbkę i zbiornik znajdzie się w szeregu to tak jak piszesz. Wtedy delta będzie odgrywać rolę.

Póki co bawię się ustawieniami przepływów między pompą a buforem i między buforem a grzejnikami. Powoli jakieś pozytywne efekty są. Czekam na czujniki od sonoffa żeby opomiarować wszystko w ten sam sposób i wtedy podzielę się wynikami.

Sorry ale efekt będzie taki -- tysiące załączeń PC

Mimo wszystko -Powodzenia życzę.

Sorry ale efekt będzie taki -- tysiące załączeń PC

Mimo wszystko -Powodzenia życzę.

Komunikacja jednostronna w formie pisanej wymaga precyzyjności jeśli chce się być dobrze zrozumianym.

Te tysiące załączeń to będzie efekt w której sytuacji?

Póko co nie mam więcej niż 3 na dobę także tysiąc w rok.

Komunikacja jednostronna w formie pisanej wymaga precyzyjności jeśli chce się być dobrze zrozumianym.

Te tysiące załączeń to będzie efekt w której sytuacji?

Póko co nie mam więcej niż 3 na dobę także tysiąc w rok.

Opisywane -NIE raz i nie DWA

Ja za nim kupiłem PC to przeczytałem cały wątek ( Panasonic Aqarea ) Dwa --to z racji tego ze prąd w 16r BYŁ TANI grzałem czystym Prądem 4 lata bo wychodziło tyle co wąglem a zadowolenie MEGA pozytywne.

Oczywiście że nikomu nie proponuję aby doświadczenia nabywał za pomocą Czystego Prądu -lecz taka lekcja dała Krocie doświadczeń, które dziś owocują na pracy PC

Mówisz 1000 zał w roku? OK jeżeli dom jest grzany 3 razy na dobę -może być. Pytanie nasuwa się takie ::::: Po co grzać 3 razy /doba ?

Może lepiej 2 razy lub 1 raz

Powiem inaczej włączasz PC na np. 6h pracy i ta PC ma przez te 6h pracować bo to inwenter który moduluje mocą . Moduluje !!! lecz jak ma resztę dobrze dograną Czyli 6h pracy = 1 Start Stop.

Ingerowanie w ustawienia które powinien ( kumaty ) instalator ustawić ----Instalator a nie pan Janusz co mocował przez 30 lat piece wąglowe a od miesiąca montuje PC Każda PC co do swojej MOCY ma mieć zapewniony ( nominalny czy tam minimalny przepływ ) zwał jak zwał I właśnie od tego przepływu PC dobiera sobie parametry pracy. PRACY a nie udawania że pracuje Inny przepływ będzie dla 7kW a inny dla 9 kW np. T Cap.

Jak swoje pazurki wsadzisz tam gdzie nie powinieneś . Bo tu na forum tak ci doradzali to będzie tak jak u większości 40min pracy i Stop lub jak dobre wiatry 1h pracy i Stop

Tu jeden opisywał że ma 20 wył /doba No cóż i tak bywa I tu nic nie dadzą dokładane gadżety. No ale próbuj . Być może będziesz pierwszy który zrobi swój układ PRAWIDLOWO

Powodzenia.

Edytowane przez -voymar-

Co ty wypisujesz!? Jakie grzanie domu 3 razy na dobę? Specjalnie dla ciebie screen z aplikacji z teraz (w domu 22-23°C).

Screenshot_20230324_222222_Comfort Cloud.jpg

Dla ciebie jak sprężarka ma 3 cykle na dobę to znaczy, że pompa pracuje 3 razy dziennie po ileś tam godzin a reszte czasu przez "drogi" prąd jest wyłączona? Jeśli tak to proszę abyś więcej nie odpowiadał na moje posty.

A przepływy w pompie to widzę, że Himalaje więc nawet nie zaczynam.

Pozdrawiam i nie zapraszam do dyskusji.

Co ty wypisujesz!? Jakie grzanie domu 3 razy na dobę? Specjalnie dla ciebie screen z aplikacji z teraz (w domu 22-23°C).

[ATTACH=CONFIG]464362[/ATTACH]

Dla ciebie jak sprężarka ma 3 cykle na dobę to znaczy, że pompa pracuje 3 razy dziennie po ileś tam godzin a reszte czasu przez "drogi" prąd jest wyłączona? Jeśli tak to proszę abyś więcej nie odpowiadał na moje posty.

A przepływy w pompie to widzę, że Himalaje więc nawet nie zaczynam.

Pozdrawiam i nie zapraszam do dyskusji.

Załóż sobie konto Panasonic Service Cloud, będziesz miał możliwość śledzenia wielu parametrów pracy pompy na bieżąco. Wykresy pracy sprężarki, wszelkich temperatur, zużycia energii elektrycznej i produkcji energii cieplnej, będziesz też widział czy taktuje czy jednak nie. To bardzo pomaga w zrozumieniu jakie zmiany wprowadzone przez ciebie jaki dają efekta, a co za tym idzie szybko znajdziesz idealne dla siebie rozwiązania.

Odpowiem na ogólnym

Druciarstwa nie popieram - A druciarstwo to praca tylko w II tar. NO Paniał?

Sprawa kolejna PRACA 24/24h i to przy (+ 18*C ) to tylko Tak odpowiem :D

I ostatnie Praca 24/24 i 3 wył ???????? Nie powinno być żadnego Bo to inwenter.

Też nie zamierzam cię uświadamiać . Żyj i ciesz się pracą PC:D

PS.@ czan-el - Szkoda że jeszcze będziesz nakazywał co kto ma robić

zapraszać lub nie to możesz do własnego domu. I to uszanuję a nie na FM.

Powodzenia.

Edytowane przez -voymar-