Andrzej5101 30.03.2023 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 (edytowane) Zobacz; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380405-Ustawienie-wydajno%C5%9Bci-pomp-obiegowych Jeśli temperatura CO wychodzące z bufora jest niższa od tej co do niego dopływa to znaczy; - że po stronie bufor- grzejniki masz obieg o większym przepływie niż po stronie PC-bufor Edytowane 30 Marca 2023 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 31.03.2023 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Wziąłem taki termometr i sprawdziłem. Różnica na grzejnikach między górą a dołem w całym domu 0,5°C - 0,6°C. Różnica między wyjściem z bufora na grzejniki a powrotem z grzejników na bufor 0,6°C. Wychodzi na to że sonoff nie pokazuje głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.04.2023 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2023 Witam,w sumie mam podobną rozkminkę jak w topicu...Obecnie mój system CO wygląda tak :-bufor ominięty na zasilaniu , podłączony tylko na powrocie (postanowiłem zoptymalizować system po 7 latach...i w kwietniu zeszłego roku przeszedłem na bypass)-wszędzie grzejniki oprócz łazienki na piętrze-sterowanie PC z eurostera w salonieZa parę tygodni czeka mnie grubszy remont w chałupie , w tym chcę zrobić podłogówkę na parterze w salonie ponad 40m2.Odnośnie układu i samego sterowania plan jest taki :-bufor tylko na powrocie-podłogówka w salonie napędzana z oddzielnej pompy -sterowanie PC z dwóch termostatów dla parteru i piętra (na 99% po zadziałaniu tylko z obecnego sterownika podłogówka na dole będzie nadal oddawać ciepło , a na piętrze przy grzejnikach może być już za chłodno)-mam obiegówkę w górnej łazience z podłogówką -usunę ją i wyreguluję temp i przepływ na zaworze mieszającym-chciałbym ustawić stałą temp CO na cały rok na 35st ze względu na grzejniki i 3 klimakonwektory w sypialniachNo i jeszcze jedna ważna sprawa- w tym tygodniu miałem przykrą niespodziankę z happy endem....nawaliła mi obiegówka w moim T-capie po 8 latach (ale miałem nówkę jeszcze po uruchomieniu-pisałem o tych "przygodach" w topicu Panasa). Jakiś wniosek z tego należałoby wyciągnąć i dlatego postanowiłem zamontować (już mam w koszyku) separator Flamco XStream Vent .Co myślicie o tym j/w ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 08.04.2023 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Przez 8 lat pompa chodziła bez separatora (filtra)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 08.04.2023 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Witam, w sumie mam podobną rozkminkę jak w topicu... Obecnie mój system CO wygląda tak : -bufor ominięty na zasilaniu , podłączony tylko na powrocie (postanowiłem zoptymalizować system po 7 latach...i w kwietniu zeszłego roku przeszedłem na bypass) -wszędzie grzejniki oprócz łazienki na piętrze -sterowanie PC z eurostera w salonie Za parę tygodni czeka mnie grubszy remont w chałupie , w tym chcę zrobić podłogówkę na parterze w salonie ponad 40m2. Odnośnie układu i samego sterowania plan jest taki : -bufor tylko na powrocie -podłogówka w salonie napędzana z oddzielnej pompy -sterowanie PC z dwóch termostatów dla parteru i piętra (na 99% po zadziałaniu tylko z obecnego sterownika podłogówka na dole będzie nadal oddawać ciepło , a na piętrze przy grzejnikach może być już za chłodno) -mam obiegówkę w górnej łazience z podłogówką -usunę ją i wyreguluję temp i przepływ na zaworze mieszającym -chciałbym ustawić stałą temp CO na cały rok na 35st ze względu na grzejniki i 3 klimakonwektory w sypialniach No i jeszcze jedna ważna sprawa- w tym tygodniu miałem przykrą niespodziankę z happy endem....nawaliła mi obiegówka w moim T-capie po 8 latach (ale miałem nówkę jeszcze po uruchomieniu-pisałem o tych "przygodach" w topicu Panasa). Jakiś wniosek z tego należałoby wyciągnąć i dlatego postanowiłem zamontować (już mam w koszyku) separator Flamco XStream Vent . Co myślicie o tym j/w ? To może rozkręć tą niesprawną pompę obiegową , zrób fotki i napisz czy trudno ją rozebrać, wyczyścić i złożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.04.2023 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Wszystko opisane i ofotografowane tu :https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page970 od postu #19386 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.04.2023 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Przez 8 lat pompa chodziła bez separatora (filtra)? Tylko filtry siatkowe , wg DTR... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.04.2023 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) Właśnie mam trochę wolnego czasu i nadal trawię to dołożenie dwóch pętli podłogówki w salonie. Teoretycznie mogę wsadzić obiegówkę tylko dla tych dwóch pętli -chyba nawet to się by zmieściło w szafie z rozdzielaczem (wszystkie grzejniki mam połączone pexem z rozdzielacza jak do OP). Kusi mnie jednak , aby najpierw nic tu nie zmieniać i po sezonie grzewczym zadecydować co dalej. Tak sobie to tłumaczę ,że dwie pętle po 20m rurki będą miały jakiś tam większy opór niż obecne dwa grzejniki V22-600-1600 i wtedy może się trochę dłużej nagrzewać ten salon- ale to może być ok przy reszcie grzejników w chałupie (bo PC będzie działać).Gdyby jednak zrobiło by się zbyt gorąco , to po prostu przydławię przepływ na tych pętlach. A jeśli jednak wielkie "G" by z tego wyszło , to zamontuję tę dodatkową obiegówkę tylko pod podłogówkę w salonie. Oczywiście filtr Flamco na 100% już założę. No i jak ? PS Np tak mogę wpiąć obiegówkę do kolektora z rurkami do grzejników Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.04.2023 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) Kolejny pomysł...jeśli z grzaniem bez dodatkowej obiegówki będzie ok i kiedy pojawi się problem odwrotny tj salon zacznie się przegrzewać- to mogę szybko wstawić dwa siłowniki odcinające (koszt ok 50 pln/szt...) pętle w salonie. Ze sterowaniem nie ma problemu bo mam Domoticza i kupę pierdół na TasmocieCzyli mam już jasny plan działań z gotowymi scenariuszami przy ewentualnych problemach. Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts