czan-el 24.03.2023 23:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 czan-el wrzuć jeszcze screna z zaznaczoną temp. zew. jestem ciekaw bo na śląsku dzisiaj ~12-19 stopni było cały dzień i u mnie PC nakręciła 2,65 kwh łącznie z cwu (z panasa / z supla 3,4kwh), pc pracowała o 5:00 - 8:00 + cwu od 13:00 Tylko pompę obiegową na grzejniki mamy taką samą. Masz bufor podłączony szeregowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 24.03.2023 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Załóż sobie konto Panasonic Service Cloud, będziesz miał możliwość śledzenia wielu parametrów pracy pompy na bieżąco. Wykresy pracy sprężarki, wszelkich temperatur, zużycia energii elektrycznej i produkcji energii cieplnej, będziesz też widział czy taktuje czy jednak nie. To bardzo pomaga w zrozumieniu jakie zmiany wprowadzone przez ciebie jaki dają efekta, a co za tym idzie szybko znajdziesz idealne dla siebie rozwiązania. Dzięki. Sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 25.03.2023 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Nie odnalazłem podobnego tematu na forum, a zadawane pytanie w tej kwestii przy okazji innych wątków są bez odpowiedzi. Pytam bo hydraulikiem nie jestem. W tym temacie nie chciałbym dyskusji czy bufor jest potrzebny czy nie jest potrzebny. Odsyłam gdzie indziej. Posiadam instalację jak na schemacie: [ATTACH=CONFIG]464318[/ATTACH] W takim połączeniu równoległym, w mojej instalacji dochodzi do tzw. efektu podmieszania. Może na przykładzie: 1. Na zewnątrz 0°C. 2. Na wyjściu zasilania z pompy 45°C (na powrocie jest 41-42°C) 3. Na wyjściu ze zbiornika buforowego na grzejniki 40°C. 4. Za mieszaczem podłogówki 35°C. Gdyby zbiornik buforowy był połączony szeregowo (na powrocie), nie miałbym podłogówki i chciał uzyskać taki sam efekt to sytuacja byłaby następująca: 1. Na zewnątrz 0°C. 2. Na wyjściu zasilania z pompy 40°C. 3. Na grzejniki 40°C I teraz coś na co próbuje uzyskać odpowiedź: Czy mogę wykonać bypass przed zbiornikiem buforowym i puścić zasilanie z pompy bezpośrednio na grzejniki, robiąc układ szeregowy dla tej instalacji (zbiornik buforowy na powrocie dla grzejników) pozostawiając połączenie równoległe dla podłogówki? Czy dzięki takiemu połączeniu będę mógł obniżyć temperaturę na zasilaniu z pompy i uzyskać efekt: 1. Na zewnątrz 0°C. 2. Na wyjściu zasilania z pompy 40°C. 3. Na grzejniki 40°C 4. Za mieszaczem podłogówki 35°C. Schemat instalacji po zmianie: [ATTACH=CONFIG]464319[/ATTACH] Proszę o analizę. Każde zmniejszenie temperatury o 1°C na pompie to oszczędność. Koszt przebudowy instalacji niewielki. Namawiam cię do uproszczenia twojej instalacji CO i grzania jednym parametrem na grzejniki i podłogę. Sam to przerabiałem i działa to znakomicie. Trzeba sprawdzić przepływy ale jak masz przekroje rur odpowiednie to nie będzie z tym problemu. Bufor na powrocie podłączony szeregowo, pompa obiegowa wbudowana w jednostkę wewnętrzną to jedyna pompa obiegowa w co i generuje ok. 40l/ min maksymalnego przepływu a minimalny przepływ dla t cap 9 kW to 25 l/min. Grzejniki musiałem przewymiarować żeby obniżyć temperaturę zasilania i zrównać ją z temperaturą podłogowego. Wykorzystałem stare grzejniki łącząc je w większe a resztę dokupiłem płytowe v22. Polecam kalkulator doboru grzejników. Podłogi masz niewiele więc pompa obiegowa powinna wytworzyć obieg w niej a w razie problemu można dołożyć małą pompkę cyrkulacyjną . Korzyści to niższa temperatura zasilania na skutek braku podmieszania i dodatkowo jeszcze niższa bo przepływ przy delcie 5 jest tak duży że cały grzejnik jest ciepły więc oddaje więcej ciepła. Jedynym minusem jest to że jak ustawisz wyższą deltę to po osiągnięciu zadanej temperatury pompa obiegowa zwalnia więc jak potrzeba większego przepływu to deltę trzeba dać niższą i jak pompa jest za mała to może mieć problem z osiągnięciem zadanej temperatury. W pompie generacji H nie ma możliwości bezpośredniego sterowania pompką obiegową, można to zrobić tylko deltą . W generacji J już jest taka możliwość. W okolicach 0st miałem 34-36 na zasilaniu, delta 4 lub 5. W domu ok. 22,5 st i dom niestety tylko 5cm wełny w ścianie i 15 styropianu na stropie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.03.2023 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Sam to przerabiałem i działa to znakomicie. Tu bym nie popadał w euforię Może działać to co najwyżej ok, ale nigdy znakomicie. (Bo lepiej byłoby jak byś miał wszędzie podłogówkę , a znakomicie to jak by była z dużą akumulacją... minimalny przepływ dla t cap 9 kW to 25 l/min. To nie jest prawda ,to nie jest minimalny przepływ ( w pojęciu takim ,że mniejszy być nie może) , to jest bardziej pożądany przepływ , a im większy tym lepiej. 25,8l/min to jest przepływ , przy którym ,przy różnicy temperatur (delcie) 5K uzyskuje się moc 9kW. Więc to 9kW można w różny sposób uzyskać , albo przy większym przepływie ( wtedy mniejsza delta) , albo przy większej delcie ,wtedy mniejszy przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 25.03.2023 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Namawiam cię do uproszczenia twojej instalacji CO i grzania jednym parametrem na grzejniki i podłogę. Sam to przerabiałem i działa to znakomicie. Trzeba sprawdzić przepływy ale jak masz przekroje rur odpowiednie to nie będzie z tym problemu. Bufor na powrocie podłączony szeregowo, pompa obiegowa wbudowana w jednostkę wewnętrzną to jedyna pompa obiegowa w co i generuje ok. 40l/ min maksymalnego przepływu a minimalny przepływ dla t cap 9 kW to 25 l/min. Grzejniki musiałem przewymiarować żeby obniżyć temperaturę zasilania i zrównać ją z temperaturą podłogowego. Wykorzystałem stare grzejniki łącząc je w większe a resztę dokupiłem płytowe v22. Polecam kalkulator doboru grzejników. Podłogi masz niewiele więc pompa obiegowa powinna wytworzyć obieg w niej a w razie problemu można dołożyć małą pompkę cyrkulacyjną . Korzyści to niższa temperatura zasilania na skutek braku podmieszania i dodatkowo jeszcze niższa bo przepływ przy delcie 5 jest tak duży że cały grzejnik jest ciepły więc oddaje więcej ciepła. Jedynym minusem jest to że jak ustawisz wyższą deltę to po osiągnięciu zadanej temperatury pompa obiegowa zwalnia więc jak potrzeba większego przepływu to deltę trzeba dać niższą i jak pompa jest za mała to może mieć problem z osiągnięciem zadanej temperatury. W pompie generacji H nie ma możliwości bezpośredniego sterowania pompką obiegową, można to zrobić tylko deltą . W generacji J już jest taka możliwość. W okolicach 0st miałem 34-36 na zasilaniu, delta 4 lub 5. W domu ok. 22,5 st i dom niestety tylko 5cm wełny w ścianie i 15 styropianu na stropie Dzięki za opinię. Ja też przy 0°C potrzebuje około 35°C na grzejniki tylko wtedy z pompy wychodzi 40°C i o to się właśnie rozchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 25.03.2023 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Tu bym nie popadał w euforię Może działać to co najwyżej ok, ale nigdy znakomicie. (Bo lepiej byłoby jak byś miał wszędzie podłogówkę , a znakomicie to jak by była z dużą akumulacją... To nie jest prawda ,to nie jest minimalny przepływ ( w pojęciu takim ,że mniejszy być nie może) , to jest bardziej pożądany przepływ , a im większy tym lepiej. 25,8l/min to jest przepływ , przy którym ,przy różnicy temperatur (delcie) 5K uzyskuje się moc 9kW. Więc to 9kW można w różny sposób uzyskać , albo przy większym przepływie ( wtedy mniejsza delta) , albo przy większej delcie ,wtedy mniejszy przepływ. Wszystko jasne. Myślę, że kolega też o tym wie. Nie sposób czasami się dobrze wyrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.03.2023 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Namawiam cię do uproszczenia twojej instalacji CO i grzania jednym parametrem na grzejniki i podłogę. Sam to przerabiałem i działa to znakomicie. Kolega czan-el musi dojrzeć; -też to proponowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 25.03.2023 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Kolega czan-el musi dojrzeć; -też to proponowałem Nie wyłapalem tej dobrej rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.03.2023 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Zobacz; #4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 25.03.2023 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Zobacz; #4 Ok. Rzucasz odpowiedź, która nie odnosi się do mojego pytania. Gdybyś napisał, że moja propozycja zmiany jest ok, ale wymaga dopracowania to wtedy było by jaśniej. Nie jestem hydraulikiem. Szukam odpowiedzi i chcę słuchać (czytać) ludzi którzy się znają. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 26.03.2023 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 [ATTACH=CONFIG]464363[/ATTACH] Tylko pompę obiegową na grzejniki mamy taką samą. Masz bufor podłączony szeregowo? Bufor równolegle. Całkiem inne chałupy - więc i zużycie całkiem inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 28.03.2023 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) Należy zakupić zestaw czujników z tematu zalecanego ; - zamontować je, - i wtedy się bawić Poszedłem za dobrą radą i o to wyniki na teraz, "przed zabawą": Wszystkie czujniki zamontowane w ten sam sposób. Za inną radą ustawiłem deltę 3 aby był duży przepływ na małym obiegu pompa-bufor i najniższy bieg na pompce dużego obiegu bufor-grzejniki. Podłogówka trzyma temperaturę zgodnie z krzywą grzewczą więc tu nie ma nad czym się pochylać. Dla porównania screen z aplikacji w tym samym momencie: Różnica 4°C Krótka legenda: opis "pompa-bufor" określa kierunek przepływu z pompy do bufora itd. Wszystkie czujniki blisko bufora. Jakieś wnioski? Edycja Zapomniałem o swoich wnioskach. 1. Jeśli podmieszanie jest niewielkie (około 1°C a nie jak wcześniej wskazywało 5-6°C) to nie ma co się bawić w przebudowę instalacji. Wydaje się że działa ok. 2. Czy powrót z grzejników jest ok? Wygląda jakby woda w instalacji krążyła za szybko (?). Tu delta pompy nic do tego nie ma bo obieg wymusza pompka za buforem. Edytowane 29 Marca 2023 przez czan-el Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.03.2023 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 Ja też przy 0°C potrzebuje około 35°C na grzejniki tylko wtedy z pompy wychodzi 40°C i o to się właśnie rozchodzi. Nie za bardzo rozumie o co chodzi??? Należy obniżyć krzywą grzewczą gdy temperatura zasilania jest za wysoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 29.03.2023 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 Chodzi o to, że powód założenia tematu został już rozwiązany. Nie ma się co odnosić to początku. Zgodnie z poleceniem zamontowałem czujniki z sonoffa i okazuje się, że jak pompa daje 40°C na bufor to na grzejniki z bufora wychodzi 39°C i to sprawa jest jasna - mam połączenie równoległe bufora i nie ma dużego podmieszania i straty 5-6°C tylko jest ten 1°C. Dzięki, to był twój pomysł. Wrzuciłem wynik pomiaru z sonoffa bo może ktoś doświadczony i znający się na hydraulice widzi coś niepokojącego, nienormlanego/ Ja wskazałem na temperaturę powrotu z grzejników. Czy taka różnica 2,5°C mówi coś o instalacji, czy to ok, czy za mało, czy za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.03.2023 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 (edytowane) Ja wskazałem na temperaturę powrotu z grzejników. Czy taka różnica 2,5°C mówi coś o instalacji, czy to ok, czy za mało, czy za dużo? Istotna jest temperatura zasilania; - im niższa tym korzystniej dla portfela, - jaka moc grzejników ? - im większa moc cieplna grzejników tym możliwość zasilania niższą temperaturą, - poczytaj ;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377335-High-Performance-czy-T-Cap/page2 Pracujesz na wersji II ?? Edytowane 29 Marca 2023 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 29.03.2023 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 Istotna jest temperatura zasilania; - im niższa tym korzystniej dla portfela, - jaka moc grzejników ? - im większa moc cieplna grzejników tym możliwość zasilania niższą temperaturą, - poczytaj ;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377335-High-Performance-czy-T-Cap/page2 Pracujesz na wersji II ?? Nie znam mocy grzejników - stare, aluminiowe, odkręcone na maxa. Wszystko pozostałe się zgadza i ogarniam. O co chodzi z pracowanie na wersji II? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.03.2023 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 O co chodzi z pracowanie na wersji II? Pracujesz na ; Schemat instalacji po zmianie -czyli wersja II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 29.03.2023 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 Nie. Pracuje na schemacie pierwotnym - tak jak mi instalator wykonał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 29.03.2023 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 Poszedłem za dobrą radą i o to wyniki na teraz, "przed zabawą": [ATTACH=CONFIG]464432[/ATTACH] Wszystkie czujniki zamontowane w ten sam sposób. Za inną radą ustawiłem deltę 3 aby był duży przepływ na małym obiegu pompa-bufor i najniższy bieg na pompce dużego obiegu bufor-grzejniki. Podłogówka trzyma temperaturę zgodnie z krzywą grzewczą więc tu nie ma nad czym się pochylać. Dla porównania screen z aplikacji w tym samym momencie: [ATTACH=CONFIG]464433[/ATTACH] Różnica 4°C Krótka legenda: opis "pompa-bufor" określa kierunek przepływu z pompy do bufora itd. Wszystkie czujniki blisko bufora. Jakieś wnioski? Edycja Zapomniałem o swoich wnioskach. 1. Jeśli podmieszanie jest niewielkie (około 1°C a nie jak wcześniej wskazywało 5-6°C) to nie ma co się bawić w przebudowę instalacji. Wydaje się że działa ok. 2. Czy powrót z grzejników jest ok? Wygląda jakby woda w instalacji krążyła za szybko (?). Tu delta pompy nic do tego nie ma bo obieg wymusza pompka za buforem. Delta 2,5st na dużym obiegu przy najniższym biegu pompki obiegowej za buforem każe się zastanowić nad jakością tych pomiarów temperatury. Trochę to nierealne bo taką deltę można uzyskać przy dużym przepływie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 29.03.2023 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 Delta 2,5st na dużym obiegu przy najniższym biegu pompki obiegowej za buforem każe się zastanowić nad jakością tych pomiarów temperatury. Trochę to nierealne bo taką deltę można uzyskać przy dużym przepływie. Też mi się wydaje, że coś nie gra. Wszystkie czujniki zamontowałem ten sam sposób i te odczyty między pompą a buforem mogę zweryfikować ze wskazaniem pompy (zasilanie, powrót). Odchylenie jest niewielkie i wskazania z pompy ciut wyższe - to by się zgadzało. Wyjście z bufora na grzejniki też może być ok - jest mniejsze od wskazania pompa-bufor, niewielkie podmieszanie w buforze. Hm, chyba trzeba się przejść z termometrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts