Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strofowanie forumowiczów ???

poldek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponawiam prośbę.

Kurs korzystania z wyszukiwarki.

Kominek z płaszczem wodnym mnie interesuje. Wstawiłem to hasło i co?

Mówisz - masz.

Jeśli szukasz dokładnie takiej frazy, to po otwarciu wyszukiwarki wpisujesz w pierwsze pole "Kominek z płaszczem wodnym" [w cudzysłowie], pod spodem zaznaczasz opcję 'Szukaj wszystkich słów', wciskasz na dole 'Szukaj' bądź 'enter' z klawiatury. W wynikach otrzymasz tematy, w których pojawiło się tak sformułowane zdanie. Jeśli zaznaczysz opcję 'Szukaj któregokolwiek słowa lub wyrażenia jak je wpisano', otrzymasz wszystkie tematy ze słowami 'wodnym' [np. 'akwenem wodnym'], 'kominek' ['mam już kominek!'], 'płaszczem' itp. - wyniki szukania będą niedokładne.

Ale może być dyskusja, w której będzie użyte słowo 'kominka' [np. 'czy ktoś z was używa kominka z płaszczem wodnym?'] i w powyższy sposób nie znajdziesz takiego zdania.

Wtedy lepiej szukać następująco:

Wpisujesz w pierwsze pole wyszukiwarki:

komin* AND płasz* AND wodn*

Dzięki temu wyskoczą Ci wszystkie tematy, w których użyte zostały WSZYSTKIE [wpisane razem w jednym poście] słowa w rodzaju: kominek, kominka, kominkiem, komina, płaszcz, płaszcza, wodny, wodnego etc. [np. 'jestem zainteresowany budową kominka z płaszczem wodnym'; 'Czy ma sens korzystanie z płaszcza wodnego przy używaniu kominka?' itp.]

Jeśli chcesz spojrzeć wyłącznie na czyjeś posty na ten temat, w "szukaj autora" wpisz jego nick.

Wyszło za dużo wyników ?

Cofnij się do poprzedniej strony i w "Opcje wyszukiwania" zaznacz miejsce na Forum, np. "Wymiana doświadczeń". Możesz też poszukać szerzej - przy 'Forum:' zostawić "Wszystkie dostępne", a poniżej - przy 'Kategoria:' zaznaczyć zamiast "wszystkie dostępne" kategorię "O budowaniu" - wtedy masz w wynikach tylko posty z pierwszego działu na Forum [w ten sposób pomijasz wszystkie posty typu "a ja u siebie zrobiłem kominek z płaszczem wodnym" w innych działach Forum, np. w grupach regionalnych]. Po prawej możesz określić czas napisania postu, a pod spodem kazać wyszukiwarce pokazać wyniki od najnowszych czy od najstarszych.

Jeśli chcesz przeczytać wszystko na ten temat od razu, po lewej przy 'Pokaż wyniki jako:' zaznacz 'posty' - wtedy czytasz od razu; żeby nie wchodzić na każdy z linków, na dole po prawej przy 'Pokaż pierwsze' zaznacz "wszystkie dostępne" - masz wszystkie posty dostępne od razu, z zaznaczonymi na pomarańczowo [edit: ZMIANA - tak było kiedyś, teraz jest na czarno] szukanymi wyrazami.

Jeśli chcesz przejrzeć tematy [np. gdy postów jest bardzo wiele], zostawiasz przy 'Pokaż wyniki jako:' zaznaczenie 'Tematy' - wtedy możesz wybrać temat, który Cię interesuje, możesz np. pominąć takie tematy, gdzie są trzy posty na krzyż itp.

Jeśli wyników jest za dużo, uściślasz słowa w pierwszym polu, dopisując na przykład

AND ogrzewani* AND ... AND ...

Myśle, że aby nie dochodziło do sytuacji strofowania forumowiczów należałoby jak to zauważył ZBYCH umieścić na samej górze przyklejony wątek odpowiednio zatytułowany z kilkoma praktycznymi wskazówkami dotyczącymi korzystania z forum. Ułatwiłoby to nowym użytkownikom start.

Umieściłbym tam na pewno te dwa z poniżej:

1. Zanim zadasz pytanie skorzystaj z funcji szukaj, tak by zobaczyć co juz zostało powiedziane/napisane do tej pory w tym temacie. Po takiej lekturze łatwiej zadać konstruktywne pytanie czy to w nowym czy też kontynuujac któryś z wątków.

Nie zaszkodziłoby jakby w kilku słowach opisany był mechanizm wyszuiwania, tak jak to zrobił powyżej ponury63

2. Rozpoczynając nowy wątek należy zastanowić się nad jego tematem, tak by jasno wynikało z niego czego dany wątek dotyczy. Tym razem nie będę podawał przykładów nieprzemyślanych tematów.

• 1 month później...
Poldek daj spokój. Co prawda nie piszę do nikogo "spadaj maleńki na bambus" ale doskonale rozumiem jak ktoś odeśle do wyszukiwarki. Gdybyś napisał dziesięć postów na ten sam temat z wyjasnieniami tego samego problemu to byś zrozumiał o co biega. Poza tym tworzenie nowych wątków na te same tematy utrudnia znalezienie informacji której się poszukuje. Widać że dosyć często ludziska idą na łatwiznę nie poczytają nie poszukają tylko kurde na gotowe by się chciało. :wink: :D

Pozdrawiam

Ja staram się zawsze poszukać w wyszukiwarce interesującego mnie problemu, ale nie zawsze dziesięć stron wątku rozwiązuje sprawę, tzn. nie w każdej dziedzinie. Np. na forum Prawo i pieniądze znalazłam wątek kredytowy, ale większość postów dotyczyła 2003 i początku 2004 roku. A z kredytami jest jak z modą, co sezon, to nowe "tryndy". Odświeżyłam więc ten wątek i myślę, że to było logiczne. Po co przebijać się przez strony z cokolwiek nieświeżymi informacjami. A jak ktoś z tych "starych" kredytobiorców będzie chciał się podzielić doświadczeniami z użytkowania kredytu, który wtedy wzięli, to chwała im za to.