Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie rozwiązanie pompy do systemu nawadniania działki - już nie wiem na co sie zdecy

mihalski

Recommended Posts

poczytałem, pooglądałem, porozmawiałem z firmami sprzedającymi i nie mogę podjąć dezycji - pomóżcie

informacje bazowe :

• Działka 2500 m2

• Bedzie 6-8 sekcji, głównie linie kroplujące ale prawdopodobnie 2 sekcje zraszaczy

• Zapotrzebowanie na wodę poszczególnych sekcji nie będzie indentyczne, ale też nie zakładam wielkich różnic międzi sekcjami

• Z różnych powodów nie chcę mieć elementów sterowania pompy w domu

• System będzie działał tylko w okresie kwiecień-wrzesień (sezonowo)

Rozwiązania które przyjmuję to

1. Głębinówka z automatycznym przepływowym wyłącznikiem ciśnieniowym i zbiornikiem przeponowym

PLUSY

§ Tańsze rozwiązanie

§ Można schować w studni kręgowej

MINUSY

§ Szybsze zamordowanie pompy która pracować będzie w trybie wielu cykli "włącz/praca na maxa/wyłącz"

2. Głębinówka z falownikiem i zbiornikiem przeponowym

PLUSY

§ Dłuższa żywotność pompy (falownik zapewnia soft start i wysiłek pompy w zależności od zapotrzebowania sekcji

§ Niższe zużycie energii

§ Można schować w studni kręgowej

MINUSY

§ Zdecydowanie droższe rozwiązanie

§ Ryzyko trzymania falownika na zimę w studni kręgowej - producent nie zaleca , praktyka podobno jest inna przy ocieplonej studni kręgowej da się falownik trzymać w studni.

Które rozwiązanie jest lepsze I dlaczego ?

I temat ogólny - zawsze jest ryzyko zalania studni kręgowej w przypadku nawalnego opadu. Wtedy automatyczny wyłącznik ciśnieniowy lub falownik jest do wymiany, nie da się ich dać wysoko - bo ryzyko przemarznięcia zimą.

- Jak można zabezpieczyć studnię przed zalaniem ?

- Nie chcę iść w plastikowy hermetyczny zbiornik za 1600-2000 zł

- Pozostaje wystawienie kominka nad poziom gruntu I nałożenie jakiejś może klapy z uszczelką ale wtedy nie ma wymiany powietrza - ryzyko kondensacji pary wodnej w przypadku falownika (ma swoje wentylatorki) - jakieś pomysły lub podpowiedzi

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów