marcelwindsurfer 05.01.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 witam wszytskich grupowiczow... jestem tu nowy nie ukrywam ze widzac moje pytanie wiecie iz dopiero nosze sie z zamiarem ewentualnego pozniejszego zawracania wam glowy boraz preczesywania forum w szukaniu odpowiedzi na nurtujace mnie pytania . a na razie jak w temacie : jaki bylby orientacyjny koszt uzbrojenia dzialki budowlanej ?? prad, woda, kanalizacja, telefon, ewent gaz??? mam do kupienia dzialeczke ktora jest juz uzbrojona aczkolwiek wydaje mi sie iz wlasciciel zada za nia troszke duzo argumentujac ten fakt ze jest uzbrojona. za miesiac bede ial mozliwosc kupienia dzialki ale do uzbrojenia odpowiednio tanszej i zastanawiam sie nd koszami ewentualnych przylaczy? jesli ktos mi cosik podpowie bede wdzieczny . jeszcze raz witam i pozdrawiam wszystkich jako Nowy marcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Hej, koszt zależy: - od dległości w jakiej są media (np w mojej okolicy 120-150 PLN woda-kanalizacja, ok 100 PLN za gaz za metr bieżący + koszty samego przyłączenia); weź pod uwagę, że roboty na Twojej działce też kosztują - warunków technicznych (np czasem trzeba stawiać słup) - czasem w ogóle nie jest w rozsądnym czasie podłączenie danego medium i kopiesz np szambo czy robisz oczyszczalnię. Jeśli nie ma blisko prądu, jest kicha generalna - nerwy w przypadku tzw komitetów mieszkańców - koszt jak najbardziej wymierny Uzbrojona działka to naprawdę dużo.. BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta123 05.01.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Kupujac dzialke w podwroclawskiej miejscowosci mielismy do wyboru:- 1m2 za 50zl (dzialka kompletnie uzbrojona - chociaz i tak wode nalezalo ciagnac ok 150m! aby podpiac sie do odpowiednio szerokiej rury - co jest ogromnym kosztem - 100-150zl/m)- 1m2 za 25 - 30 zl (dzialka nieuzbrojona - brak kanalizacji; woda do dociagniecia). Mysle, ze warto kupic uzbrojona. Jednak przed dokonaniem wyboru wypadaloby sprawdzic jakie sa odleglosci dzielace dzialke od wezla kanalizacyjnego oraz wodnego. Pozwoli to na oszacowanie dalszych kosztow zwiazanch z doprowadzeniem mediow na dzialke. Pozwoli rowniez na unikniecie niespodzianek... (znajomi chcac doprowadzic wode musieli przekopac droge wojewodzka - raczej nie trzeba nikogo przekonywac jak wielkie problemy natury formalnej sie z tym laczyly. O kosztach nie wspominajac.... Kupili oczywiscie dzialke uzbrojona - jednak nie dostali pozwolenia na podpiecie sie do 'najblizszej' rury, gdyz korzystalo z niej juz pare budynkow - ewentualny problem z cisnieniem wody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelwindsurfer 05.01.2005 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 serdecznie dziekuje za odpowiedzi ktore ugruntowaly mnie w przekonaniu ze nawet jesli dzialka ma byc drozsza oplaca sie zaoszczedzic nerwow i pieniedzy aby przeznaczyc je chocby na poczytanie forum i kwestii dalszych dotyczacych samej budowy serdecznie dziekuje i pozdrawiam marcel jackowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 05.01.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 serdecznie dziekuje za odpowiedzi ktore ugruntowaly mnie w przekonaniu ze nawet jesli dzialka ma byc drozsza oplaca sie zaoszczedzic nerwow i pieniedzy aby przeznaczyc je chocby na poczytanie forum i kwestii dalszych dotyczacych samej budowy Doprowadzenie wody, która była już tuż tuż na działce obok kosztowało mnie 7tys zł. Załatwiam to juz przynajmniej 2 miesiące, jeszcze z sąsiadem, żeby było taniej i naprawdę jest ciężko, cały czas coś nie tak, a to sąsiad czegoś nie dostarczy, a to projektant czeka i czeka w nieskończoność, az ten sąsiad to dostarczy, a już miało być zrobione; pozwolenie na budowę już miało byc, a tu właśnie okazuje się, że nawet wniosek nie został jeszcze złozony, a to zgoda od sąsiadów na przedłużenie wodociagu i rozliczenie z nimi, a to zgoda na kopanie we wspólnej drodze, szukanie wykonawcy... ach szkoda gadać. No i koszt rzeczywiście niemały! Ale oczywiście z właścicielem działki o której piszesz zawsze warto się potargować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 05.01.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Marcel ...napisałeś "uzbrojona" czy to znaczy, że na działce masz wodę, studnie kanalizacyjną, w granicy działki skrzynkę el. i gazową, że o telefoniczniej nie wspomnę Czy to tylko oznacza że całe uzbrojenie jest w ulicy Pozdro J Przepraszam jeśli nie doczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts