piotrek5566 21.03.2023 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Czy planując budowę małego domu parterowego ok 115m2 i mając na działce gaz ziemny warto obecnie iść w powietrzną PC? 1. Załóżmy, że kotłownię i podłogówkę robię sam z pomocą znajomego hydraulika. Czy PC powinna być instalowana przez autoryzowanego instalatora? Chodzi o gwarancję. Co maksymalnie powinienem zrobić we własnym zakresie aby zminimalizować koszt instalacji PC? Jaki powinien być koszt z możliwymi dofinansowaniami powietrznej PC 7kW z instalacją? Do nowego domu 115m2 7kW jest ok? 2. Czy można taki dom ogrzewać jedynie w 2 taryfie? Powiedzmy przegrzewając pod koniec tańszej taryfy do 24st aż do spadku do 21st pod koniec droższej? Czy to ma sens i czy jest wykonalne? 3. Myślałem o PC głównie ze względu na możliwość wyzerowania w odległej przyszłości po zainstalowaniu PV opłat za ogrzewanie i prąd. Czy przy obecnych zasadach rozliczania można jeszcze zbilansować produkcję/zużycie energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 24.03.2023 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) Nikt nie przewidzi przyszłych cen gazu i prądu. Musisz sam wybierać i może będziesz wychwalał swoją decyzję, a może ją przeklinał. Dlatego najlepiej mieć pod ręką jakąś alternatywę, chociaż w większości dotacji są klauzule, że przez 5 lat nie wolno dodawać innego źródła ciepła.Co do twoich pytań: Tuż obok, w dziale o pompach ciepła, masz wątek o pompie w nowym domu. Sam mam podobnej wielkości domek, pompę 10 kW i wyszło z zapasem. 7-8 kW też by miało zapas. Prace wykonane samemu są zdecydowanie tańsze. Z kolei, te wykonane przez zewnętrzną firmę można mieć razem z pompą ciepła na 1 fakturze z jednym ogólnym opisem prac. Mam na myśli, że trzeba kalkulować, na co można dostać dotację, w jakiej wysokości i co można pod nią podciągnąć. Porównać to z sytuacją wykonywania części robót samodzielnie. Ogrzewanie w II taryfie jak najbardziej się udaje. Gdy masz porządnie ogacony dom, dobowe wahania temperatury nie przekroczą 1 stopnia. Właśnie z tego powodu brałem pompę 10 kW, żeby mieć zapas mocy na takie wycinkowe grzanie. Ale tu też jest wszystko pod znakiem zapytania. Nie wiadomo czy i jak długo utrzymają się taryfy G12 i jaka będzie ich opłacalność w przyszłości? Tak samo, nie wiadomo jakie będą ceny sprzedaż prądu z instalacji PV w następnych latach. Można się spodziewać nacisków na autokonsumcję i montaż magazynów energii. Czy pompa potrzebuje instalacji przez autoryzowany serwis, czy tylko uruchamiania, tego szukaj w warunkach gwarancji dla danej pompy. Moja Gree ma instalację przez serwis w warunkach gwarancji, coroczny przegląd też. Edytowane 25 Marca 2023 przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts