Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop panelowy Smart - opinie, uwagi itp

Recommended Posts

Witam,

Czy są na forum osoby które posiadają strop panelowy Smart?

Jestem na etapie projektu indywidualnego i jedna z opcji jest zastosowanie stropu typu Smart z firmy Kolbet/Stropy.pl

Dom parterowy z 2 biurami na poddaszu - wcześniej w planach były wiązary prefabrykowane jednak obawiam się drewna jako podłogi na poddaszu.

Strop monolityczny wyceniono mi wstępnie na 450-500 zl za metr brutto natomiast strop typu Smart na ok 220-250 zl za metr.brutto(przy 20 cm stropu).

Plusy stropu Smart poczytałem tzn :

DUŻE ROZPIĘTOŚCI DO 10,5m

DOBRA IZOLACJA AKUSTYCZNA

NISKA MASA WŁASNA

SZYBKI I ŁATWY MONTAŻ (DŹWIG HDS)

NISKI KOSZT WYKONANIA STROPU

BRAK WARSTWY NADBETONU

IDEALNIE GŁADKA POWIERZCHNIA DOLNA

BRAK KLAWISZOWANIA

ZDROWY I EKOLOGICZNY

Jednak jakie są wady takiego stropu?

Dom typu stodoła ok 150 m parter , wymiary 10x15 m , dach 2 spadowy , bloczki keramzytowo-betonowe lub silikat,

Z góry dzięki za wszelkie informacje.

Nie znam sie, ale sie wypowiem.

Cos duza roznica w wycenach.

Ty wszystko policzyles przy Smarcie? Transport? Ulożenie (producent pewnie doliczy sobie za obsluge hds-a, a twoj murarz policzy za pomoc przy ukladaniu plyt)?

Tam na pewno nie ma nadbetonu? Co z wiencem? W przypadku Smarta musisz dodatkowo go policzyc, w przypadku monolitu moze jest juz w wycenie?

Wiesz.. ja mam strop Vector. Tez ukladane plyty z hds-a. W zasadzie te same zalety, co smart, tylko rozpietosci mniejsze. Dodatkowo wartstwa nadbetonu miala zawierac sladowe ilosci stali zbrojeniowej. Teoria. W praktyce projektant zaprojektowal 6,7 kg stali na mkw stropu. Masakra. Cena kosmos.

Teraz wady... na szybko:

1. Jesli ma niska masę własną, to bedzie słabo tłumił akustycznie

2. Duza rozpietosc - potrzebujesz az takiej?

3. Ukladanie z hds-a. Owszem jest to swietna sprawa. O ile hds wszedzie dojedzie i siegnie w kazde miejsce domu

4. Idealnie gladka powierzchnia dolna. Tak. Pogadaj potem z elektrykiem. Jak prowadzic kable do oświetlenia... tynk i tak bedzie potrzebny

5. Brak klawiszowania... osobiscie nie bardzo w to wierze, jesli nie ma nadbetonu ze zbrojeniem. Ale niech sie ktos wypowie, kto sie zna

6. Zdrowy i ekologiczny. Tak samo, jak monolit. Tez sklada sie z betonu i stali.

Lukasz11

Dostałem wstępna wycenę która zawierała - strop smart + transport + montaż.

Jedynie co musze doliczyć to beton ale ponocz będzie go śladowe ilości .

Rozmawiałem z osoba która ma strop Smart w domu i żadnych wad nie widzi.

Dopytywałem o pęknięcia miedzy płytami i nic takiego nie występuje ...

Jednak liczyłem na więcej opinii o stropie Smart jednak widzę ze ilość odpowiedzi jest adekwatna do ilości osób planujących budowę/budujących w 2023 ... :lol2:

• 4 weeks później...

Cześć wszystkim,

Potrzebuję kilku nowych lamp sufitowych. Chętnie wykorzystam jakieś oświetlenie panelowe. Niezależnie od tego, czy są okrągłe, kwadratowe, prostokątne czy cokolwiek innego, nie ma to znaczenia mobdro kodi .

Wymagania to:

Praca z asystentem domowym

Praca w sieci lokalnej bez dostępu do internetu

Regulacja jasności i temperatury barwowej

Nie przekraczać 150-200 € za światło

Jak dotąd mój najlepszy zakład to Xiamo Yeelights, jednak jestem otwarty na alternatywy i chciałbym usłyszeć, co możesz polecić.

Z góry dziękuję i bądź bezpieczny!

Edytowane przez chaeunwoo