Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosty zestaw PV pod CWU - czy to zasadne?

Senser

Recommended Posts

Ktoś Mnie zainspirował, po tym jak przedstawiłem chęć zakupu takiego "stacjonarnego" zestawu solarnego za ok. 5k zł celem podgrzewania CWU w okresie letnim, żeby w to miejsce zastosować jakiś prosty układ z Fotowoltaiki pod samą grzałkę zasobnika CWU, wtedy nawet nie jest konieczne stabine napięcie.

Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, bo jak powiedział znajomy, możliwości zastosowania takiego rozwiązania jest znacznie więcej, czy może być więcej niż samego zestawu solarnego.

Moc Mojej grzałki to 2 KW.

Co myślicie o czymś takim? Czy ktoś może zastosował takie rozwiązanie?

Obecnie nie mam "dużego" czy "docelowego" rozwiązania FV dla zasilania całego domu, ale to już zostawmy na boku, to rozwiązanie traktuje jako "półśrodek" na okoliczność zmniejszenia kosztów grzania CWU w letnim sezonie z jak najmniejszymi nakładami ale żeby ta inwestycja była "najbardziej racojnalna", czyli faktycznie, że układ solarny, potencjalnie wodę zagrzeje i "stoi bezrobotny".

W kolejnym kroku, chętnie bym znalazł potencjalnego wykonawcę do takiego tematu? Ale nie wiem też czy w takiej konfiguracji za montaż nie zapłacę tyle ile za sam sprzęt...

Prosto przez falownik by coś z tego było np

taki oczywiście bez baterii , dwa panele 470W i "zabawa" a nadwyżkę do zasilania np światła w piwnicy, czy ciemnym pomieszczeniu gdy jest dzień.

Natomiast najprościej przez Regulator MPPT i grzałki 24V

a już nic nie robiąc:

https://allegro.pl/oferta/przetwornica-do-grzania-wody-solarna-boost-3000-w-13024175005?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_przemysl_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365656&gclid=EAIaIQobChMIg_-awLLw_QIVkrmyCh0UtwDTEAQYCCABEgLka_D_BwE

Podłączasz panele pod urządzenie i w gniazdka wtyczki grzałek i gotowe:lol2:

• Like 1

Witam, gdy już podgrzeje wodę w boilerze (a słońce nadal świeci) to co się dzieje z wytwarzanym prądem gdy nie ma odbiornika - odcina panele? Drugie pytanie - jak słoneczko słabo świeci i nie da rady dogrzać wody to trzeba ręcznie przełączyć na gniazdko sieciowe? Pozdrawiam.

Jeśli nadal świeci to nic ....- nic się nie dzieje eneria się marnuje w dosłownym tego słowa znaczeniu.

Jeśli zastosujesz falownik "hybrydowy" tak jak w pierwszym linku - film, nic ręcznie nie musisz przełączać, automatycznie napięcie pójdzie przez falownik z sieci na grzałki.

Nie nie musisz zgłaszać do operatora gdyż jest to instalacja - tak jak każdy odbiornik podłączona do sieci bez możliwości oddawania nadwyżki energii lub ingerująca w parametry napięcia zasilania tegoż urządzenia.

Schemat?

FH.jpg

Są falowniki - urządzenia to tu "zielone" które pracują bez akumulatora(bo to tutaj jako ups) i tak to wygląda YouTube jest pełne filmów i realizacji. Moje też zasila całe oświetlenie w domu a w wypadku awarii(braku zasilania) wszystkie pompki, piec CO i oświetlenie oraz TV, dodatkowo stabilizuje napięcie i częstotliwość przy pracy z agregatem (chociaż ten ma AVR)

Prosto przez falownik by coś z tego było np

taki oczywiście bez baterii , dwa panele 470W i "zabawa" a nadwyżkę do zasilania np światła w piwnicy, czy ciemnym pomieszczeniu gdy jest dzień.

Natomiast najprościej przez Regulator MPPT i grzałki 24V

a już nic nie robiąc:

https://allegro.pl/oferta/przetwornica-do-grzania-wody-solarna-boost-3000-w-13024175005?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_przemysl_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365656&gclid=EAIaIQobChMIg_-awLLw_QIVkrmyCh0UtwDTEAQYCCABEgLka_D_BwE

Podłączasz panele pod urządzenie i w gniazdka wtyczki grzałek i gotowe:lol2:

Dwa panele starczą na 2kw? Jak myślisz, ile czasu by potrzebowały dwa takie panele na nagrzanie do 70 stopni 150l wody?

Nie wiem czy dałbym radę na zmontowanie tego samodzielnie, bo nie mam zupełnie wiedzy i też czasu na jej zgłębianie (chodzi Mi o elementarną wiedzę dot. montażu tego wszystkiego)....ale z drugiej, trochę by Mi nie pasowało kolejne 100% wartości towaru za sam montaż.

Ale z drugiej strony, ta przetwornica + panele to już kompletny zestaw? Nie trzeba do tego falownika?

Możesz dać jakiś namiar na Alledrogo na takie panele? Nie że nie chce Mi sie szukać ale nie wpada Mi w oko panel o takiej dokładnie mocy....

Edytowane przez Senser

Nie wiem co masz na myśli? Bo skróty myślowe są niewskazane, a to właśnie zrobiłeś. Falownik z 1 linku może być zasilany do 1kWp z paneli i max 100V więc stąd dwa panele np 470W.

Każdy inny układ wymaga analizy. Zestaw np 4 paneli można złożyć do mocy np 2kW i wtedy każda godziną to pełna moc grzałki. Zagrzanie wody 1/2 zbiornika (w zależności od wys montażu grzałki) i nasłonecznienia zajmie ok 3h może mniej? Trzeba by to obliczyć ale siedzę i podziwiam wiosnę:D

Podgrzanie wody 1,16Wh - 1L o 1C, czyli wychodzi, że do zagrzania 150l wody o średniej temperaturze do 70*C potrzebujesz ok 6 853,44 W - czyli 7kW czyli ok 3h 20min:yes:

Czyli 4 panele 470W i https://allegro.pl/oferta/przetwornica-do-grzania-wody-solarna-boost-3000-w-13024175005?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_przemysl_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365656&gclid=EAIaIQobChMIg_-awLLw_QIVkrmyCh0UtwDTEAQYCCABEgLka_D_BwE bez problemu nagrzeją Ci w pogodny dzień wodę w 150l zbiorniku i jeszcze zostanie może trochę energii na pompkę w fontannie czy basenie, a nawet na popołudniowy grill elektryczny z kiełbaskami.