Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deska barlinecka- ktoś napisał,że to panel.Czy to prawda?

Recommended Posts

Przymierzam się do remontu parteru mojego domku. Na piętrze mam panele w owym czasie to było jedynie rozwiązanie na które nas było stać.Nie żałuję. Jest super Panele firmy classic,wyglądają ładnie zwłaszcza świerk deska i dąb dworkowy deska na to w każdym pokoiku położyłam niwielki akcent w postaci czy to dywaniku czy skór owczych śnieżnobiałych Nie ma problemu z utrzymaniem czystości. Ale teraz mam większe możliwości finansowe a z szeregu wypowiedzi wyczytałam że nie ma jak drewno.Więc pomyślałam że na dole położę podłogi z drewna.Oglądaliśmy z mężem właśnie deskę bralinecką w jasnych kolorach.Podoba nam się sposób jej układania.Mąż bez trudu sobie poradzi.Ale mam wrażenie,że ta podłoga będzie taka matowa.A wyczytałam na forum,że to też panel,cyklinowanie to fikcja.Nie chciałabym żeby w całym domu były panele. Jeżeli kogoś zainteresuje ten temat i będzie mógł mi coś poradzić z góry dziękuję.Ja dopiero przymierzam się do remontu.Tyle jest teraz nowości.Zazdroszczę wszystkim którzy dopiero teraz budują.Czy finalizują inwestycje.Ja swój dom wybudowałam w latach 90 i chyba się pośpieszyłammając na uwadze obecne możliwości.

Mam położoną "deskę barlinecką" i faktycznie jest to panel, tyle że wykonany z dwóch warstw drewna. Tak samo jak panele stuka, ugina się i trzeszczy (pewnie jak będzie bardzo dobrze położony może nie mieć tych objawów) Jedyna różnica to fakt, że się tak nie elektryzuje i nie tworzą się tak szybko "koty". Jak masz mozliwości finansowe nie zawracaj sobie nią głowy - kładź parkiet. :D

Ja mam deski barlinieckie w mieszkaniu od 7 lat (minęło w grudniu).

Do paneli porównania nie ma - jest ciszej i podłoga jest duzo cieplejsza.

Przy dziecku, wielkim szalonym psie i łażeniu w butach ich powłoka po tym czasie

zaczyna wyglądać nieciekawie (jeszcze nie tragicznie, ale widać ślady uzytkowania).

Tyle tylko że ponieważ jest to drewno mozna zrobić maewr z cyklinowaniem i lakierowaniem.

Warstwa licowa ma 5 mm więc spokojnie jeden - może nawet dwa takie zabiegi wytrzyma.

A te lakiery "parkietowe" dają sporą wytrzymałość - przynajmniej kilkanaście lat spokoju.

Decyzję parkiet czy deska musisz niestety podjać samodzielnie.

(u mnie np parkiet odpadał ze względu na grubość).

Na parkietach się nie znam więc Ci nie poradzę. Jedna rada to zwróć uwagę na całkowite koszty parkietu. Same klepki na parkiet to tylko ok. połowa wydatków, weź pod uwagę że tzw "chemia" szczególnie do większych rozmiarów klepek (bodajże pow. 40 cm) jest bardzo droga (ok.50-60 zł/m2 :x ), a do tego nie tania robocizna. Dlatego między innymi zdecydowałem się na "deskę barlinecką". Drugim argumentem u mnie był pośpiech i chęć jak najszybszego wprowadzenia się do nowego domu, a do parkietów posadzki muszą być odpowiednio wysuszone i sam proces układania trwa odpowiednio dłużej. Mój "Barlinek" nie wyglada źle, ale denerwuje mnie to stukanie, uginanie się i skrzypienie (co prawda tylko w niektórych miejscach).

Piszę "deska Barlinecka" aby było wiadomo o co chodzi. Dokładnie to mam "deski" firmy Khars - podobno lepsze (i niestety droższe) od Barlinka i Wołomina. W przyszłości pewnie i tak wymienię na parkiet.

sa panele laminowane i panele drewniane ... deska barlinecka jest panelem drewnianym ...

tylko taka podloga z drewna nadaje sie np na ogrzewanie podlogowe ... nie bedzie stukac i miec gluchego odglosu jak bedzie przyklejona do podloza ale wtedy przygotowanie tego podloza tez zajmuje wiecej czasu ...

ja mam wlasnie panel drwniany ktory moze byc kladziny na podlogowce ... firmy Tarkett - wierzchnia warstwa drewno to merbau - twardsze niz dab - licze ze nie bedzie widac az tak bardzo sladow uzytkowania ...

pozdrawiam

ja mam wlasnie panel drwniany ktory moze byc kladziny na podlogowce ... firmy Tarkett - wierzchnia warstwa drewno to merbau - twardsze niz dab - licze ze nie bedzie widac az tak bardzo sladow uzytkowania ...

A ile cie te dechy kosztowały?

Też stoje przed dylematem drewno czy glazura w salonie ze względu na podłogówkę.

Muszę ich poszukać w sieci i pooglądać - może to będzie ciekawa alternatywa....

Dziękuję za wasze wypowiedzi. Przekonaliście mnie żeby zainteresować się drewnem. To i tak dużo.Mam już jakiś punkt odniesienia. Choć chcę podkreślić że osobiście nie potępiam paneli.Jest to wygodne rozwiązanie i niekoniecznie drogie. Kiedy ja kładłam panele na piętrze w tym samym czasie moi znajomi robili podłogi.Ja na swoje podłogi wydałam 10 razy mniej ( mąż sam ułożył) nasi znajomi zadłużyli się w banku.Do dzisaj spłacają kredyt i końca nie widać. Wydaje mi się że należy pamiętać o zasadzie "miesz siły na zamiary".

A ile cie te dechy kosztowały?

Też stoje przed dylematem drewno czy glazura w salonie ze względu na podłogówkę.

Muszę ich poszukać w sieci i pooglądać - może to będzie ciekawa alternatywa....

kosztowalo mnie to 130 zł/m2 jest to RUMBA MERBAU lakierowana 12 mm grubości ...

poniżej zdjęcie :

http://www.tarkettfloors.com/img/cache/c300f9875448e093fbfb7d1b73ce4cd2.jpg

dane techniczne gdzieś tu

a polska strone tu

pozdrawiam

Hmmm... jeśli chodzi o trzeszczenie i uginanie... Mieliśmy Barlinek w mieszkaniu prawie 4 lata i było super - nie nie trzeszczało, nic się nie rozeszło... Natomiast teraz dopiero co położona podłoga niestety troszkę skrzypi :( Możliwe, że to dlatego, że to jest system bezklejowy? w mieszkaniu był na klej... Ale podejrzewam, że raczej może to być wina nierówności wylewki :-? Wprawdzie sprawdzaliśmy łatą i niby była równa, ale...

My may deski Barlineckie od pół roku. Sprawują się swietnie. Nie trzeszczą, nie uginają się. To jest chyba - jak ktoś wyzej wspomniał- kwestia położenia.

Jedyny problem to twardość drewna. W sypialni mamy buk parzony i jesdt super, to samo z dębem. Ale w salonie zachciało nam się czereśni- piękna, nawet bardzo, tyle, że jak na nasze użytkowanie (plus duży pies) jednak zbyt miękka. Trzeba się ratować kawałkami dywaników.

Na górze będzie dąb antyczny z serii bezklejowej. Mam nadzieję, ze będzie się sprawował doskonale :lol:

Kingaa

To co mamy już położone to wersja na klej.

Ale montaż był bezproblemowy. Deski układał mój mąż ze swoim bratem. Tempo- jedno pomieszczenie na dzień tam gdzie były cięcia, a tam gdzie cięć nie było podłogę położyli w dwie godziny :lol: