Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominki

Gość

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam pytanie co do wkładów kominkowych.

Mam zamiar ogrzać 60m2 pow. domu. Jaki wkład wybrać.

Bardzo popularne są wkłady francuskie.

Mam zamiar wydac na wkład do 2200zl.

Głównie chodzi mi o czas palenia.

Prosze o odpowiedź.

Badam ten sam temat. Oprócz francuskich producentów masz jeszcze norweską firmę Jotul.

Oprócz wkładów z żeliwa są "nowsze" technologie ze specjalnej stali.

Na 60 m2 polecą Ci zapewnę wkłąd o mocy 10KW, chociaż w zupełności wystarczy Ci tam mniejszy.

Jesli masz jakąś tanią ekipę do budowania kominków to podaj namiary.

Do ogrzania 60 m.kw. każdy wkład jest dobry (dobrze ocieplony dom o powierzchi 100 m.kw. można ocieplić wkładem 8KW, a mniejszych nie ma).

Zwróć natomiast uwagę na jakośc wykonania, długość gwarancji i sposób (długość) palenia jednego załadunku.

Dobry wkład można używać (prawie) 24/7/365 - tańsze po kilku godzinach palenia muszą parę godzin "odpocząc"

Proponowany Jotul jest barzdo dobry ale i drogi - podstawowy model kosztuje prawie 3 tys. podczas gdy u innych firm za te pieniądze możesz wybrzydzać w modelach.

Pomęcz sprzedawców i instalatorów - za ponad 2 tysiące na pewno znajdziesz coś dobrego - tylko koniecznie obejrzyj przed zakupem i domagaj się pisemnej gwarancji na pracę po kilkanaście godzin dziennie przez większą część roku.

Zależy czy kominek ma działać 2 godziny dziennie,2-3 dni grzejąc ciągle ,czy ogrzewać mieszkanie w ciągu sezonu grzewczego non stop. Ma to duże znaczenie.Te pierwsze to kominki ekspozycyjne i po pary godzinach muszą ochłonąć.Gdy mieszkanie masz ogrzewane dodatkowo piecem wybierz drugi wariant.nie wiem z jakiego regionu jesteś ale naprawde dobre kominki , w korzystnych cenach mają w firmie TiM -mają oni swoje przedstawicielstwa w całej Polsce i duży wybór.Stronę internetową też mają dobrze nie pamiętam ale chyba TiM-kominki, albo tim-kominki coś w tym stylu .

Powodzenia

Dzięki za zainteresowanie.

Jestem z Łodzi i znam dwa sklepy na uniwersyteckiej i na pomorskiej.

Mam zamiar ogrzewać 2,3 dni na tydzień, ale w przyszłości może i 7 dni.

Ciągle mnie dręczą te francuskie wkłady.