Gość 02.09.2002 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 Witam wszystkich. Mam pytanie co do wkładów kominkowych.Mam zamiar ogrzać 60m2 pow. domu. Jaki wkład wybrać.Bardzo popularne są wkłady francuskie.Mam zamiar wydac na wkład do 2200zl.Głównie chodzi mi o czas palenia.Prosze o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekn 03.09.2002 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2002 Badam ten sam temat. Oprócz francuskich producentów masz jeszcze norweską firmę Jotul.Oprócz wkładów z żeliwa są "nowsze" technologie ze specjalnej stali.Na 60 m2 polecą Ci zapewnę wkłąd o mocy 10KW, chociaż w zupełności wystarczy Ci tam mniejszy.Jesli masz jakąś tanią ekipę do budowania kominków to podaj namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 03.09.2002 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2002 Do ogrzania 60 m.kw. każdy wkład jest dobry (dobrze ocieplony dom o powierzchi 100 m.kw. można ocieplić wkładem 8KW, a mniejszych nie ma). Zwróć natomiast uwagę na jakośc wykonania, długość gwarancji i sposób (długość) palenia jednego załadunku. Dobry wkład można używać (prawie) 24/7/365 - tańsze po kilku godzinach palenia muszą parę godzin "odpocząc" Proponowany Jotul jest barzdo dobry ale i drogi - podstawowy model kosztuje prawie 3 tys. podczas gdy u innych firm za te pieniądze możesz wybrzydzać w modelach. Pomęcz sprzedawców i instalatorów - za ponad 2 tysiące na pewno znajdziesz coś dobrego - tylko koniecznie obejrzyj przed zakupem i domagaj się pisemnej gwarancji na pracę po kilkanaście godzin dziennie przez większą część roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2002 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2002 Dziekuję za odpowiedź.Jeszcze się musze zastanowić nad kupnem bo napaliłem się na Jotula i chyba go kupie.A wykończenie kominka bede sam robił, wmiare prosta robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2002 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2002 Zależy czy kominek ma działać 2 godziny dziennie,2-3 dni grzejąc ciągle ,czy ogrzewać mieszkanie w ciągu sezonu grzewczego non stop. Ma to duże znaczenie.Te pierwsze to kominki ekspozycyjne i po pary godzinach muszą ochłonąć.Gdy mieszkanie masz ogrzewane dodatkowo piecem wybierz drugi wariant.nie wiem z jakiego regionu jesteś ale naprawde dobre kominki , w korzystnych cenach mają w firmie TiM -mają oni swoje przedstawicielstwa w całej Polsce i duży wybór.Stronę internetową też mają dobrze nie pamiętam ale chyba TiM-kominki, albo tim-kominki coś w tym stylu .Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammadan 09.09.2002 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2002 Nie porównuj samej ceny, zwykle z Jotulem dostajesz jeszcze troche osprzętu. A czy znalazłeś może jakieś inne kominki które mogą być podłączone bezpośrednio do zewnętrznej czerpni powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2002 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2002 Dzięki za zainteresowanie.Jestem z Łodzi i znam dwa sklepy na uniwersyteckiej i na pomorskiej.Mam zamiar ogrzewać 2,3 dni na tydzień, ale w przyszłości może i 7 dni.Ciągle mnie dręczą te francuskie wkłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 09.09.2002 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2002 Firma z Uniwersyteckiej ma duży wybór, ale ceny też. Trzeba się z nimi targowac.Jak już kupisz coś, to podziel się wrażeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 10.09.2002 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2002 Króciec na wlot powietrza do spalania ma również Sparterm. Drogi jak Jotul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 12.09.2002 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2002 Anonimowy. Uważam, że na wkładzie nie nalezy oszczędzać. Zajrzyj do "jotula" kompleksowa fachowa obsługa. Zajrzyj też do sklepu meblowego na Kościuszki. Niedawno była promocja na wkłady francuskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts