Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiatrownice

Recommended Posts

W projekcie mam więźbę krokwiowo-jętkową z pełnym deskowaniem. Zastanawiam się nad zmianą deskowania na folię i pojawia się problem stabilności więźby. Same łaty raczej nie są wystarczającym usztywnieniem. Tak się zastanawiam czy wiatrownice można mocować dojętek a nie do krokwi? :o

Steżenie wiatrowe (wiatrownica) musi byc w płaszczyźnie krokwi na jętce nic nie da.

Co do tego ma deskowanie lub łacenie? W zasadzie to w obu przypadkach powinny wystąpic wiatrownice.

W muratorze i nie tylko piszą, że jeśli jest deskowanie to wiatrownice potrzebne sa tylko na czas montażu a na stałe już nie bo deskowanie usztywnia. :o

W muratorze i nie tylko piszą, że jeśli jest deskowanie to wiatrownice potrzebne sa tylko na czas montażu a na stałe już nie bo deskowanie usztywnia. :o

A to ciekawe............ moze napisz cos konktetniej nr, tytul artukułu. Wg stanu mojej wiedzy to wiatrownice sa zawsze potrzebne.

No i znalazłem:

MURATOR numer specjalny 2/2004 "Wybierz dach" ,strona 63, tytuł -"Więźba sposoby na konstrukcję", zielona wstawka "Podwójne usztywnienie" , autor- inżynier budowlany Paweł Dominiak:

"...zaraz po ustawieniu kolejne krokwie łączy się ukośnie przybitymi deskami ( tzw. wiatrownicami).Mocuje się je od strony poddasza , aby nie przeszkadzały w układaniu pokrycia. ... ... Wiatrownice mogą stanowić usztywnienie docelowe.... Jednak w przypadku stosowania sztywnego poszycia ze sklejki, z płyty wiórowej czy pełnego deskowania można je usunąć w końcowej fazie montażu. Same łaty nie są wystarczającym usztywnieniem podłunego dachu. "

No właśnie. :o

NIe mam niestety numerów specjalnych muratora wiec cięzko mi przeczytac caly artykuł.

Ale powracając do usztywnienia to przy dwuspadowym dachu o konstrukcji krokwiowej lub krokwiowo jętkowej wg stanu mojej wiedzy jak juz pisałem wymaga usztywnienie w postaci wiatrownic. Deskowanie pelne na dwuspadowym dachu nie zabezpieczy tegoz dachu przed mozliwoscia "złożenia się". Ale tak sie teraz zastanawim w czym problem? przeciez wiatrownica to raptem 4 deski ukosnie przybite do krokwi - koszt zaden a bezpieczeństwo zapewnione.

Tak na marginesie to tez jestem inżynierem budownictwa

- przy pelnym deskowaniu wiatrownica nie jest potrzebna pozniej by dach usztywnic - calosc obciazen przejmuje deskowanie. Nie pamietam tylko jak wiatrownica ma sie do lat pod dachowki czy blache - czy musi pozostac czy tez jest zbedna

Jakie obciążenia przejmuje deskowanie ? :o

Boczne parcie wiatru ? Poprosze o konkrety Panowie bo pisanie ze nie trzeba do mnie nie przemawia.

Nadal utrzymuje ze ono jest konieczne.

nie tylko parcie wiatru

Pelne deskowanie - gdy deska przylega do sasiedniej - zabezpiecza takze konstrukcje przed zwichrowaniem przed jakby to ujac..... skrzywieniem? pochyleniem? Wtedy juz wiatrownice czy to w formie nabitych desek czy specjalnych stalowych odciagow sa zbedne ale.... jesli uwazasz ze sa konieczne - nic nie stoi na przeszkodzie tych kilka desek pozostawic - ja tez tam gdzie mial byc beton B-15 lalem B-40 :) choc bylo to zbedne i nic nie wnoszace do konstrukcjji budynku

- przy pelnym deskowaniu wiatrownica nie jest potrzebna pozniej by dach usztywnic - calosc obciazen przejmuje deskowanie. Nie pamietam tylko jak wiatrownica ma sie do lat pod dachowki czy blache - czy musi pozostac czy tez jest zbedna

Jakie obciążenia przejmuje deskowanie ? :o

Boczne parcie wiatru ? Poprosze o konkrety Panowie bo pisanie ze nie trzeba do mnie nie przemawia.

Nadal utrzymuje ze ono jest konieczne.

Odpowiedż jest prosta.

Z dwóch par jednakowych odcinków można zbudować nieskończenie wiele równoległoboków różniących się kątami. Natomiast z trzech odcinków można zbudować tylko jeden trójkąt o określonych kątach. Po to są wiatrownice, żeby te równoległoboki się nie "składały", bo trójkąty już się nie mogą złożyć w żaden sposób bez zmiany długości boków.

W stolarce nazywa się to zastrzał, ale jak dasz w regale tylną ściankę choćby z płyty pilśniowej to zastrzały są zbędne.

Rolę tej tylnej ścianki pełni blacha lub deskowanie.

Wiatr nie jest w stanie zmienić wymiarów blachy co mogłoby skutkować zmianą kątów, dlatego blacha lub deskowanie mogą z powodzeniem zastąpić wiatrownice.

Odpowiedż jest prosta.

Z dwóch par jednakowych odcinków można zbudować nieskończenie wiele równoległoboków różniących się kątami. Natomiast z trzech odcinków można zbudować tylko jeden trójkąt o określonych kątach. Po to są wiatrownice, żeby te równoległoboki się nie "składały", bo trójkąty już się nie mogą złożyć w żaden sposób bez zmiany długości boków.

W stolarce nazywa się to zastrzał, ale jak dasz w regale tylną ściankę choćby z płyty pilśniowej to zastrzały są zbędne.

Rolę tej tylnej ścianki pełni blacha lub deskowanie.

Wiatr nie jest w stanie zmienić wymiarów blachy co mogłoby skutkować zmianą kątów, dlatego blacha lub deskowanie mogą z powodzeniem zastąpić wiatrownice.

Fajnie to opisałes :-)

Z pierwszym apostrofem sie zgodze ale drugiego troszke w polaczeniu z 1 nie rozumiem.

Moze od poczatku zacznijmy.

Wiatrownica usztywnia konstrukcja dachu w kierunku rownoleglym do kalenicy - najczęsciej to np deska przybita do 3 układow krokwi od spodu ukosnie.

Jezeli rozwazymy tylko łaty lub deskowanie to jak napisal am00 uzyskamy linie równolegle do siebie, i teraz dzialajac sila wzdluz kalenicy mozemy dan konstrukcje polozyc. Wszystkie kolejne układy krokiew jętka poloza sie jezeli pchniemy skrajny układ. To teoria bo w praktyce do dojdzie nam pokonanie sil oporu gwozdzi wbitych w dechy, laty.

Oczywiscie łatwiej z samymi łatami bo mniej gwozdzi podtrzymuje kazdy uklad.

Z teoretycznego punktu widzenia uklady z łatami czy z pełnym deskowaniem w kierunku rownoleglym do kalenicy niczym sie miedzy soba nie roznia, a wiec w kazdym z nich powinno wystapic stęzenie wiatrowe.

Tak jak napisalem wczesniej przy pelnym deskowaniu potrzebujemy wiekszej siły aby ten układ przewrocic, ale z punktu widzenia statyki układy oba sa identyczne.

Łaty mogą zbliżyć się do siebie pozostając dalej równoległe. Deski jesli nie zostawiliśmy szpar to już się do siebie nie zbliżą i dzięki temu kąty między krokwiami i deskami się nie zmienią.

Ło matko ??? szto eto?

Albo rybki albo akwarium:)

Albo cos jest rownolegle albo się zbliża do siebie :)

Wiatrownica usztywnia konstrukcja dachu w kierunku rownoleglym do kalenicy - najczęsciej to np deska przybita do 3 układow krokwi od spodu ukosnie.

Tu popełniasz błąd! wiatrownica nie może być równoległa do kalenicy, sam zresztą piszesz dalej, że jest przybita do krokwi ukośnie. Byłaby równoległa gdyby tak jak łaty była przybita prostopadle do krokwi.

Przemyśl to jeszcze raz ale w dzień :lol: bo mój "talent pedagogiczny" się wyczerpał. :wink:

am00 napisałem ze usztywnia dach w kierunku równoległym do kalenicy a NIE ze jest ona równoległa :) w drugim kierunku jak sam pisales mamy 3 odcinki wiec ona stanowia szywny układ (dwie krokwie spięte jętką.

Proponuję na tym zakonczyc nasza dyskusję :)

Pozdrawiam