Adam1983 04.04.2023 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Cześć. Mam w planach montaż zestawu fotowoltaiki do grzania wody.W internecie znalazłem kilka gotowych zestawów składających się z 4 lub 6 paneli, okablowania i przetwornika prądu.Czy możecie mi polecić jakiś konkretny i sprawdzony zestaw ? I jaki mam dobrać do mojej instalacji ? Bojler CWU 120 litrów i grzałka z termostatem EJK mini2000. W zimę bojler jedzie na kotle. Chcę także skorzystać z programu Mój prąd, bo ponoć 15 kwietnia jest nabór (tylko nie wiem czy się wyrobię w czasie).Czy mogę taką instalację samodzielnie zamontować, żeby potem otrzymać refundację bo to przecież nic skomplikowanego ?I jeszcze jedna rzecz. Na stronie mójprąd.gov jest info, że minimalny zbiornik to 200 litrów. Domniemam, że będę musiał wymienić, więc chętnie odkupiłbym jakiś z płaszczem wodnym i pasującym do mojej grzałki (przyłącze 1 1/2 cala). Okolice Będzina, Katowic. Dzięki za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 04.04.2023 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Cześć. Chcę także skorzystać z programu Mój prąd, bo ponoć 15 kwietnia jest nabór (tylko nie wiem czy się wyrobię w czasie). Czy mogę taką instalację samodzielnie zamontować, żeby potem otrzymać refundację bo to przecież nic skomplikowanego ? Dzięki za wszelkie informacje. Hmm... ale ten zestaw chcesz off grid montować? Bo wtedy musiałbyś zamiast przetwornicy kupić chwilowo inwerter, poinformować Taurona i zgłosić nowy PPE, dostać nowy licznik, poczekać na papiery, które skłądasz we wniosku na "Mój prąd" i dopiero wtedy wypiąć instalację z sieci. A skoroś z Rogoźnika, to lepiej zbuduj elektrownię wodną między tymi kałużami, gdzie jest śluza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1983 04.04.2023 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 A to mnie teraz zaskoczyłeś. W regulaminie nie znalazłem (albo nie doczytałem) że to nie może być off grid. Jest tylko mowa o instalacji do grzania cwu. P.S. Tam są dwie zapory, jedna pomiędzy kałużami, a druga przy dolnym zbiorniku. Aczkolwiek nie mam tyle kabla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 04.04.2023 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Nie wiem jak w MP 5, ale wedle regulaminu MP 4 było: Więc musiałbyś coś pokombinować z chwilowym wpięciem do sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts