Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU z fotowoltaiki. Prośba o poradę.

Adam1983

Recommended Posts

Cześć.

Mam w planach montaż zestawu fotowoltaiki do grzania wody.

W internecie znalazłem kilka gotowych zestawów składających się z 4 lub 6 paneli, okablowania i przetwornika prądu.

Czy możecie mi polecić jakiś konkretny i sprawdzony zestaw ? I jaki mam dobrać do mojej instalacji ?

Bojler CWU 120 litrów i grzałka z termostatem EJK mini2000. W zimę bojler jedzie na kotle.

Chcę także skorzystać z programu Mój prąd, bo ponoć 15 kwietnia jest nabór (tylko nie wiem czy się wyrobię w czasie).

Czy mogę taką instalację samodzielnie zamontować, żeby potem otrzymać refundację bo to przecież nic skomplikowanego ?

I jeszcze jedna rzecz. Na stronie mójprąd.gov jest info, że minimalny zbiornik to 200 litrów. Domniemam, że będę musiał wymienić, więc chętnie odkupiłbym jakiś z płaszczem wodnym i pasującym do mojej grzałki (przyłącze 1 1/2 cala). Okolice Będzina, Katowic.

Dzięki za wszelkie informacje.

Cześć.

Chcę także skorzystać z programu Mój prąd, bo ponoć 15 kwietnia jest nabór (tylko nie wiem czy się wyrobię w czasie).

Czy mogę taką instalację samodzielnie zamontować, żeby potem otrzymać refundację bo to przecież nic skomplikowanego ?

Dzięki za wszelkie informacje.

Hmm... ale ten zestaw chcesz off grid montować?

Bo wtedy musiałbyś zamiast przetwornicy kupić chwilowo inwerter, poinformować Taurona i zgłosić nowy PPE, dostać nowy licznik, poczekać na papiery, które skłądasz we wniosku na "Mój prąd" i dopiero wtedy wypiąć instalację z sieci.

A skoroś z Rogoźnika, to lepiej zbuduj elektrownię wodną między tymi kałużami, gdzie jest śluza ;)