Marcin813 04.04.2023 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Cześć, poszukuje rozwiązania, które pozwoliłoby zintegrować przewodowy system sterowania oknami połaciowymi, oparty najpewniej o centralkę Velux KLF200 z systemem sterowania bezprzewodowego roletami w oknach pionowych. Instalacja wygląda następująco:- do okien dachowych doprowadzone przewody 4x1 z centralki- od centralki doprowadzone przewody 4x1 do włączników w poszczególnych pokojach, gdzie są okna dachowe- do okien pionowych na parterze jest doprowadzone zasilanie do puszek 80mm, zakończone włącznikiem. Chciałbym mieć możliwość sterowania roletami z włączników na ścianie oraz sterowanie wybranymi lub poszczególnymi roletami z poziomu aplikacji lub systemu smart home.Jestem obecnie na etapie wyboru rolet podtynkowych oraz silników. Z tego co czytałem na forum, silniki muszą być odpowiednie w zależności od wybranego systemu SH.Czy ktoś może pomóc lub doradzić, jak najlepiej było by przeprowadzić taką instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.04.2023 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Nie spodziewam się by ktoś tu szybko udzielił Ci /satysfakcjonującej/ odpwiedzi. Może spróbuj na podforum Veluxa, https://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?295-Forum-eksperckie-Doradca-VELUX-czeka-na-Twoje-pytaniaale doradcę Veluxa to ja tam nie widziałem od lat. Już częściej zaglada ekspert z Fakro.ps. pisz do nich bepzośrednio prywatną wiadomość - może odczytają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 12.04.2023 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 Jeśli posiada Pan już produkty (okna połaciowe) VELUX obsługiwane za pomocą przewodowego systemu sterowania opartego o centralkę Velux KLF200 najprościej zastosować rolety pionowe na 230VAC i sterować z modułów izymo shutter montowanych pod przyciskami. Moduły te działają po protokole io-home control.Do izymo shutter można się podpiąć zewnętrznym systemem tam gdzie przyciski. Zakładając teoretycznie, że posiada Pan produkty FAKRO Z-Wave sprawa byłaby prosta.Kable od okna wykorzystać można tylko na zasilanie 3x0,75mm2. Okna połaciowe można sterować bezpośrednio z pilota ZRH12 lub przycisku naściennego ZWK1 lub ZFL1.Rolety pionowe na 230VAC mogą być podłączone do modułu roletowego ZWMR230 i sterowane z tego samego pilota ZRH12. Całość można podpiąć do bramki z-wave np. FIBARO w celu sterowania ze smartfona. Jeśli jednak jest potrzeba sterowania z innego systemy zawsze można użyć modułu sterowania bezpotencjałowego ZWMA4 lub ZWMA1. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts