Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym podkleić papę na płaskim dachu od garażu

Parabol

Recommended Posts

Niedawno nabyłem garaż pokryty papą. Niestety dach przecieka chociaż papa była wymieniana kilka lat temu i na oko wygląda dobrze. Obejrzałem ją i okazuje się że sama papa nie ma dziur. Łączenia również są ok. Problem jest natomiast na końcach. Garaż należy do szeregowego ciągu garaży i obecne pokrycie aktualnie nachodzi na pokrycia sąsiednich garaży. Jednak końce papy w wielu miejscach można unieść i to tam wpływa woda. Szykowałem się na nałożenie nowej papy ale to w zasadzie nie pomoże jeśli nie będzie ona szersza i nie przykryje obecnych końców. Nawet jeśli miałbym kłaść nową to obecną chciałbym podkleić. Czym najlepiej to zrobić? Musi być lepkie i jeśli to w ogóle możliwe do stosowania na lekko wilgotne podłoże bo z racji podciekania wody przestrzeń między palcami ciężko będzie idealnie dosuszyć.

Nie znam się na tym ale jak ludzie kładą nową papę na te garaże to właśnie zgrzewają palnikiem. Natomiast ta ma już kilka lat jest taka "sucha" z obu stron. Nie wiem jak wygląda nowa taka do zgrzewania ale ta nie sprawia wrażenia takiej, która jeszcze się do czegoś przyklei. Nie ukrywam też, że najchętniej naprawiłbym to sam i w takim przypadku palnik odpada bo go nie mam. Jak już kogoś wezmę z takim palnikiem to pewnie od razu do położenia nowej. Coś czuję że jak ją kładli to może nie oczyścili podłoża. Może była tam wilgoć albo nawet jakieś glony i już na starcie nie była dobrze przyklejona. Cała powierzchnia naprawdę dobrze wygląda dobrze i warstwy nowej papy są że sobą dobrze połączone. Tylko te nieszczęsne końce można bez problemu unieść. Chętnie bym je podniósł a nawet odkleił tam gdzie jakoś się jeszcze trzymają i po całości czymś podkleił pasem 10-20cm.