Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zmienić architekta ???

Pepe

Recommended Posts

Szkoda sie szarpac i wyjasniac przyczyny. Nic to nie da, a tylko stracisz czas.

Albo zagroz architektowi pismami i skrargami do Izby architekto, jak nie zechce poprawiac to wez oswiadczenie o zrzeczeniu sie praw autorskich (aczkolwiek projekt zagospodaraowaia terenu moze wykonac kazdy posiadajacy odpowiednie uprawnienia budowlane) i daj komus innemu do poprawy (tylko prawdopodobnie musisz znowu uzgadniac projekt w ZUDP). Najlepiej by bylo zeby Twoj partacz to poprawil i wyprostowal bez wchodzenia w przyczyny. W koncu czas to pieniadz i nerwy.

Jakie tracenie czasu? Na sprawdzenie sprawy wystarczy 15 minut. Spotkanie z geodetą i projektantem jednocześnie musi sprawę wyjaśnić. Gdyby cały problem wynikał z wadliwego wytyczenia działki, to żadne donosy na projektanta nie pomogą, tymbardziej, że Izby same nie wiedzą co maja robić. Natomiast mając potwierdzenie przez geodetę, że projekt jest wadliwy jest idealnym dowodem w sprawie.

DZięki wszystkim za pomoc i zainteresowanie. Właśnie sprawę zakończyłem tzn. dostałem od geodety stosowną mapkę, z której wynikało, że ta moja oficjalna "z czerwoną pieczątką" była przekłamana - działka była rozciągnięta o 1,5m. Na planie zagosp. terenu całą sytuację opisał kier. bud. a szef Wydz. Bud. i Architektury w Starostwie potwierdził, przyjął to jako załacznik i opieczętował. :smile: