Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór średnicy rur do grzejników

grzegorzk89

Recommended Posts

Witam,

w załączniku przesyłam "schemat" budynku - jest to stara nieocieplona kamienica.

Pomału ją remontuję i stoję teraz na etapie wykonania instalacji ogrzewania.

Aktualnie wszystko jest zrobione na miedzi fi 15mm zasilane stary kopciuchem.

W przyszłym roku mam mieć podłączony gaz i wtedy montuję kocioł gazowy.

Aktualnie ostatnie grzejniki na 2 piętrze są zimne całkowicie. Układ co jakiś czas się zapowietrza ale pomimo odpowietrzenia te grzejniki nie działają. Dlatego chcę i chyba muszę zmienić tą instalację.

Aktualnie wygląda to tak jak na pierwszym załączniku gdzie z pieca idą rury miedziane na łącznie wszystkie grzejniki a drugą odnogą idą na pion "łazienkowy"

Z tego co liczyłem większość grzejników będzie miała około 3000W mocy, a cała instalacja chce aby była puszczona w Pexie. Wyczytałem że potrzebuję 3/4" zasilania do takich grzejników.

Plan w głowie mam taki że piony zasilające jak na drugim załączniku puszczam w pex 25mm a odnogi poziome do grzejników w pex 20mm

dzieląc jednoczeście na "lewą i prawą" stronę z rozdzielaczami w piwnicy.

Czy taki układ ma sens?

Będzie wdzięczny za podpowiedzi.

DOMOGRZEWANIEJOL.jpg

DOMOGRZEWANIE.jpg