Nikson 05.01.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Hej,sąsiad ma już postawiony domek w stanie surowym. Ma też oczywiście pełną dokumentację, którą się ze mną podzielił. Wziąłem wiec Autocada do ręki i po "odrówceniu" poprzerabiałem kilka istotnych elementów. Mam teraz pytanie: mam namiary na architekta od naszego projektu. Zamierzam się do niego udać w celu uzyskania własnego projektu. Jaki jest tok postępowania? Muszę najpierw zakupić nowy projekt (mojej strony bliźniaczka) i dopiero potem prosić o adaptacje, czy może wystarczy, że podam zmiany zanim architekt mi "sprzeda" gotowca? Będę wdzięczny za pomocPozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 05.01.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 To zależy, nie precyzujesz co to znaczy "namiar na architekta". Jeśli sąsiad miał projekt indywidualny od lokalnego architekta, to jest szansa, że dogadasz się od razu na projekt z uwzględnieniem zmian. Jeżeli sąsiad ma projekt gotowy z dużej pracowni, to oni raczej nie bawią się w nanoszenie zmian dla klientów (co najwyżej polecają kogoś, z kim współpracują) - wtedy musisz tak czy inaczej kupić gotowca, potem nanoszone są zmiany.Powinieneś udać się do tego architekta i jemu zadać to pytanie. I jeszcze jedno - jeżeli zmiany nie wpływają na konstrukcję budynku, to kierownik budowy może nanieść zmiany już w trakcie budowy - czasem wychodzi to taniej niż adaptacja. pozdrawiam,Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts