Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przebudowa domu - koszty projektu/ekspertyzy/inwentaryzacji

mario29

Recommended Posts

Witam,

Planuje przebudowe domu-kostki pod Warszawą. Dostalem taka wstepną oferte od architekta (Warszawa). Czy moge prosic o opinię na temat wysokości tych opłat ? Dziękuję

I ETAP – przed projektem architektonicznym

- badania geotechniczne gruntu - ok. 1000,00 zł

- inwentaryzacja budowlana - 800,00 zł

- ekspertyza stanu technicznego wraz z zaleceniami ewentualnych napraw i wskazówkami co do rozbudowy i rozbiórki - 500,00 - 1500,00 zł (w zależności od stanu i rodzaju konstrukcji)

- koncepcja architektoniczna rozbudowy (wykonywana do skutku – tzn zatwierdzenia przez Inwestora, przeważnie do 3 wariantów) - 2 500,00 zł

II ETAP - projekt architektoniczny

- mapa do celów projektowych, projekt planu zagospodarowania i pełna obsługa formalno-prawna wraz z kosztami uzgodnień - 2 500,00

- projekt architektoniczno-konstrukcyjny wraz z instalacjami - 6 000 – 8 000 zł

- projekty przyłączy (jeżeli są potrzebne) w zależności od ich długości - 500 - 1 000 zł za jedno przyłącze

III ETAP - NA ŻYCZENIE INWESTORA

PROJEKT WYKONAWCZY WRAZ Z KOSZTORYSAMI - 3 000 zł

IV ETAP - REALIZACJA - NADZORY AUTORSKIE NA ZYCZENIE INWESTORA - 150,00 - 200,00 zł za wizytę w zależności od długości dojazdu.

gdyby nie bylo tak daleko to chetnie bym podbił :)

są to mało atrakcyjne ceny dla inwestora. architektów duzo, na pewno znajdziesz taniej. sam bym duzo nie zszedł, ale kilka tysiecy zawsze cos.

nie chce Ci dawac konkretnej oferty bo jesli chcesz za to zaplacic z 5-6 tys a pewnie takich projektantow tez znajdziesz to ja odpadam

jesli wciaz bedzie ciezko, to moze sie odezwij na priv.

powodzenia

5-6 tys ? to chyba za gotowy projekt ...

Za to co ja oczekuję od projektu to raczej nie da sie zaplacic mniej niz z 10 tys :)) Oczekuje takiej wlasnie ceny ale przede wszystkim oczekuje solidnej roboty bez robienia mnie na szaro ;) Za jakość zaplace ale to musi byc 'jakosc' a nie 'jakos'. Interesuje mnie wspolczynnik jakosci do ceny - im wyzszy tym lepiej :))

W sumie chętnie, obejrzałem projekty na stronce - podobają mi się.

Jest jeden problem - co zrobić z dojazdami ? Bo przecież i obejrzeć/zorientować się trzeba i potem ew. nadzory autorskie. Co prawda na stronie widziałem realizacje z Warszawy, ale nie wiem czy to da się zorganizować.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Hm.. ceny macie nieziemskie. Okolice Poznania architekci nie sa z Poznania.

Inwentarke juz mialem wiec koszty jakie ponosze przy przebudowie to:

aktualna mapka (okazalo sie ze trzeba narysowac na nowo bo dom jest inaczej niz na mapce) - 400

Projekt domu (wyciag z planu zagospodarowania, projekt, pozwolenie na budowe ) - wszystko zalatwiaja architekci - 3500

To wszystko z roboty papierkowej :)

Pozdrawiam