Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł zgazowujący drewno - przegląd ciekawych konstrukcji ze Świata

DUNIA.MD

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podobnie jest z energią jądrową , u nas zachwyt tam odchodzi się od tego.

Niestety w Niemczech Zieloni zaczęłi przeginać pałę i w końcu dopieli swego, ale na świecie działają 420 reaktory i budują się kolejne.

W Polsce mam nadzieje też.

Nie trzeba oglądać się tylko na Niemców

A ja myślę że Niemcy w końcu się ogarneli w sprawie tego atomowego syfu i dziękują już.

Ale każdy może mieć przecież swoje zdanie.

No tak, lepiej rujnować teren wydobywając węgiel brunatny i siać spalinami spalając to goowno w konwencjonalnych elektrowniach :)

Poza tym, jeśłi mówimy już o Niemczech, to:

Udział OZE w niemieckim zużyciu energii elektrycznej osiągnął w tym roku wysoki poziom. Według Federalnego Stowarzyszenia Gospodarki Wodnej i Energetycznej (BDEW) udział ten wyniósł 47 procent; rok wcześniej było to 42 procent.

Mogą sobie za kaprys rezygnacji z atomu pozwolić

Edytowane przez fotohobby

Mogą sobie za kaprys rezygnacji z atomu pozwolić

Naprawdę uważasz że uwierzę w te dziecinadę co tu właśnie napisałeś ? Niemiec kalkuluje bardzo dobrze, nie opłaca się , nie brnie w to dalej. I żadni zieloni , czerwoni czy tęczowi nie mają tu nic do gadania. Chcesz mi powiedzieć że panelami w zimę zaspokoją zapotrzebowanie ? Będą jarać polski węgiel i rosyjski gaz na potęgę a Tobie będą wmawiać że to szkodliwe :) .

Naprawdę uważasz że uwierzę w te dziecinadę co tu właśnie napisałeś ? Niemiec kalkuluje bardzo dobrze, nie opłaca się , nie brnie w to dalej. I żadni zieloni , czerwoni czy tęczowi nie mają tu nic do gadania. Chcesz mi powiedzieć że panelami w zimę zaspokoją zapotrzebowanie ? Będą jarać polski węgiel i rosyjski gaz na potęgę a Tobie będą wmawiać że to szkodliwe :) .

Jeśli OZE w ich miksie pokrywa połowę zapotrzebowania, to znaczy, żę można.

A OZE to nei tylko panele - tak dla przypomnienia.

Energia z OZE przyrasta w ich miksie energetycznym rok do roku o kilka procent..

Idąc Twoim tokiem rozumowania - pewnie sie to opłaca

Edytowane przez fotohobby

Jeśli OZE w ich miksie pokrywa połowę zapotrzebowania, to znaczy, żę można.

A OZE to nei tylko panele - tak dla przypomnienia.

Energia z OZE przyrasta w ich miksie energetycznym rok do roku o kilka procent..

Idąc Twoim tokiem rozumowania - pewnie sie to opłaca

Ta, poczytaj jak to OZE u nich działa "Niemcy: pierwsza noc bez atomu. Węgiel głównym źródłem energii, OZE prawie nie działają"

• Like 1

Jaranie polskiego węgla i rosyjskiego gazu jest szkodliwe czy nie jest szkodliwe?

Trują cię z inne strony a ty ciągle o tym szkodliwym drewnie. Zadbaj o swoją duszę a przyroda sam sobie poradzi.

Jeszcze bym rozumiał tą troskę o Świat gdyby ta dbałość wypływała od wszystkich. A tak zbawiciele Świata z Europy wdychają smrody z pozostałej ogromnej części Świata. To nie ma żadnego sensu co udowodniły nakłady Europy na ochronę które poszły w "błoto".

Ależ mnie zaskoczyłeś... działa na tym samym zasadzie co w moim kotle. Mowa o automatycznym załączeniu palnika pelletowego po zgazowaniu drewna kawałkowego....

W poście nr #15 przeczytaj, co napisałem, a w poście nr # 20, @DUNIA nie uwierzył... napisał: Trochę sie to gryzie kurna... płytką wyobraźnię ma :D, i jeszcze się pyta, co za kocioł. Przecież kocioł nie ma nic wspólnego ze sterownikiem.

Potem dorzucę filmik, skąd u mnie szamotowa płyta-ruszt z okrągłym otworem podpatrzona w kotłach szwedzkich. Nara.

Edytowane przez Alessandro

@DUNIA nie uwierzył... napisał: Trochę sie to gryzie kurna... płytką wyobraźnię ma :D, i jeszcze się pyta, co za kocioł. Przecież kocioł nie ma nic wspólnego ze sterownikiem.

Płytki to ty jesteś. Co za czasy że trzeba przepraszać kogoś za jego niewiedzę.

Jednym słowem, mam kocioł dwupaliwowy... jedyny na świecie. Owszem są... trzeba wymontowac palnik, chcący palić drewnem

Po co piszesz głupoty a później atakujesz. Co ma sterownik skoro w trakcie palenia drewna nie może być w komorze palnik pelletowy. Teraz rozumiesz "płytki" inaczej.

Edytowane przez DUNIA.MD