Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na etapie wyboru projektu swojego przyszłego domu.

Chcielibyśmy wybrać coś z gotowych projektów.

Planujemy wykorzystanie kominka z płaszczem wodnym dla potrzeb c.o. oraz kotła gazowago dla c.w.u. i alternatywnie dla c.o.

I tu pojawiają się nasze wątpliwości.

Czy takie rozwiązanie jest dobre ?

Czy umiejscowienia kotłowni w takim przypadku powinno być w pobliżu kominka (np. za ścianą)?

https://forum.murator.pl/topic/27298-umieszczenie-w-projekcie-kot%C5%82owni-wzgl%C4%99dem-kominka/

ja mam komin i w nim obok siebie dwa przewody dymowo/spalinowe i z jednej strony będzie kominek, a z drugiej strony komina będzie kotłowania i piec

Jezeli w projekcie nie ma "fabrycznie" zaprojektowanego takiego rozwiazania to trzeba je sobie naszkicowac i przemyslec jak bedzie wygladac bryla domu z dodatkowym kominem - wazne by byl on w miare blisko kalenicy (dotyczy dachów stromych) - bo inaczej moze brzydko wyglądać. Potem wio do architekta - niech zaprojektuje wzmocnienie podlogi (a moze i fundamencik) pod dodatkowy komin. I tyle.

Taki uklad, o jakim piszesz to nic nadzwyczajnego, a wszystko nie musi byc blisko siebie, bo takie uklady wspomaga pompa, wiec moze to być w oddali.

Brane pod uwage przez nas projekty posiadają kominki (oczywiście z zaprojektowanym kominem :-? ), tylko kotłownia jest oddalona od kominka oczywiście jest tam drugi komin.

Chodzi o to czy nasze poszukiwania ograniczyć tytko i wyłacznie do projektów, w których kotlownia jest umiejscowiona w sąsiedztwie kominka.

Jeżeli sprawę załatwi pompa, rozwiązuję to nasz problem.

Pozostaje tylko kwesta kosztów drugiego komina. Z jednym byłoby napewno taniej.

Niestety projektów z kotłownią przy kominku jest bardzo mało.

Ja bym nie demonizowal z tymi kosztami. W ogolnej kwocie inwestycji nawet 5.000 Pln za taki bajer sie zgubi. To troche cegiel, wklad Schiedel lub podobny i tyle. Zreszta, pocieszajaca jest swiadomosc pozniejszych mniejszych kosztow ogrzewania (drewno jest tanie).