Marek2233 15.04.2023 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Witam wszystkich. W środkowej szeregówce pod posadzką mam tylko 5 cm styropianu (+ beton chudziak). Jakie będzie najtańsze ogrzewanie pompą ciepła (powietrze-woda): sufitowe, wyfrezowaną podłogówką czy grzejnikami niskotemperaturowymi? Maty kapilarne na suficie będą wymagać wytworzenia temperatury o 10% wyższej niż oczekiwana (żeby w pokoju było 20°C, pod sufitem musi być 22°C). Przy wyfrezowanej podłogówce będą zaś straty ciepła przez słabą izolację pod spodem – o ile % więcej ciepła będzie trzeba wytworzyć z tego powodu? Z kolei grzejniki wymagają wyższej temperatury grzania wody przez pompę, więc będą mniej oszczędne niż (porządna) podłogówka, pewnie o min. 20-30%. Tak więc powinienem powiesić maty kapilarne (chyba to ogrzewanie będzie najtańsze), wyfrezować podłogówkę czy wstawić grzejniki niskotemperaturowe? O ile % najlepszy sposób ogrzewania będzie tańszy od pozostałych? Do ogrzania jest 100m2, nie mam PV ani rekuperacji (tylko wentyl. grawitacyjna). Jakie są Wasze doświadczenia? A może znacie jakieś b. dobre artykuły w internecie precyzyjnie odnoszące się do tej sytuacji? Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.04.2023 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Przy wyfrezowanej podłogówce będą zaś straty ciepła przez słabą izolację pod spodem – o ile % więcej ciepła będzie trzeba wytworzyć z tego powodu? Z kolei grzejniki wymagają wyższej temperatury grzania wody przez pompę, więc będą mniej oszczędne niż (porządna) podłogówka, pewnie o min. 20-30%. . Czy będzie wyfrezowana podłogówka czy grzejniki ; - to straty ciepła przez słabą izolację podłogówki będzie czy tak czy tak, Wykonując OZC budynku - dowiesz się jakie to będą straty w kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.04.2023 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2023 Inna opcja to ogrzewanie ścienne, ale to by wymagało ponownego tynkowania. Używam systemu ścienno podłogowego do grzania i ścienno sufitowego do chłodzenia. Sprawdza się z pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enriquez 17.04.2023 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 Miałem podobną sytuację, szeregówka, nawet nie wiem ile jest izolacji pod wylewką. Jakaś tam jest. Wywaliłem grzejniki, wyfrezowałem podłogówkę. Śmiga. Zuzycie kWh przez budynek spadło o 25%, rok do roku. Za tydzień zabieram się za frezowanie piętra. Podłogówka to moim zdaniem sprawdzone i najmniej kłopotliwe rozwiązanie. Ściany, sufity, maty - uważam za fanaberie, no ale kto co lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 19.04.2023 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Miałem podobną sytuację, szeregówka, nawet nie wiem ile jest izolacji pod wylewką. Jakaś tam jest. Wywaliłem grzejniki, wyfrezowałem podłogówkę. Śmiga. Zuzycie kWh przez budynek spadło o 25%, rok do roku. Za tydzień zabieram się za frezowanie piętra. Podłogówka to moim zdaniem sprawdzone i najmniej kłopotliwe rozwiązanie. Ściany, sufity, maty - uważam za fanaberie, no ale kto co lubi. Tak z ciekawości jaki jest mniej więcej koszt takiego wyfrezowania wylewki pod podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.04.2023 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Miałem podobną sytuację, szeregówka, nawet nie wiem ile jest izolacji pod wylewką. Jakaś tam jest. Wywaliłem grzejniki, wyfrezowałem podłogówkę. Śmiga. Zuzycie kWh przez budynek spadło o 25%, rok do roku. Za tydzień zabieram się za frezowanie piętra. Podłogówka to moim zdaniem sprawdzone i najmniej kłopotliwe rozwiązanie. Ściany, sufity, maty - uważam za fanaberie, no ale kto co lubi. Jeszcze kilka lat temu podłogówka to była fanaberia. Ścienne ogrzewanie pozwala komfortowo chłodzić, ale co kto lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.04.2023 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Ścienne ogrzewanie pozwala komfortowo chłodzić, ale co kto lubi Do jakiej wysokości to ogrzewanie ścienne? Ściany nie mogą być zastawione meblami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2233 23.04.2023 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 Podczas budowy szeregówki mówili: jeśli podłogówka to inna izolacja, a jeśli grzejniki to inna (cieńsza). Więc chyba jednak przy podłogówce straty ciepła przez słabą izolację podłogi będą większe niż przy innych źródłach ciepła? Podłogówka grzeje bowiem bezpośrednio przy tej izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.04.2023 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 Podczas budowy szeregówki mówili: jeśli podłogówka to inna izolacja, a jeśli grzejniki to inna (cieńsza). Nie powtarzaj takich głupot, uzupełnij wiedzę . Obecnie stosuje się styropian Lambda λ 0,031 na ; - ściany daje się 20 cm styropian, - na podłogę na gruncie 30 cm styropian oraz > 10 cm betonu, Temperatura wody CO to ok; 30 C do 35 C - dla podłogówki, 40 C do 45 C - dla grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.04.2023 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 Nie powtarzaj takich głupot, uzupełnij wiedzę . Obecnie stosuje się styropian Lambda λ 0,031 na ; ........ - na podłogę na gruncie 30 cm styropian oraz > 10 cm betonu, .... Z tym obecnie bym sie tak nie rozpędzał, te 30 cm grafitu na podłogę i jednoczesnie > 10 cm to ogromna rzadkosc, ja nie spotkałem sie jeszcze z takim przypadkiem, nie widziałem zadnego takiego projektu, ani takiego wykonania. To jest tak jak z yeti, niby wszyscy słyszeli, ale jeszcze nikt nie widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.04.2023 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 Do jakiej wysokości to ogrzewanie ścienne? Ściany nie mogą być zastawione meblami??? Do 2m. Jeśli chodzi o zastawianie, to jak z podłogówką. Jak postawimy łózko, to ta część jest wyłączona z ogrzewania. Aczkolwiek nie przejmujemy się zbytnio czy akurat zastawiamy czy nie. System działa naprawdę fajnie i chłodzenie prawie za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enriquez 30.04.2023 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2023 (edytowane) Tak z ciekawości jaki jest mniej więcej koszt takiego wyfrezowania wylewki pod podłogówkę? 65 metrów = 6900 netto. Frezowanie z ułożeniem i podłączeniem rurek, zalanie tego klejem. Cała operacja trwała około 4 godzin. Podłączone, zmiana parametrów na pompie ciepła. W końcu absolutny brak grzejników. Działa. Edytowane 30 Kwietnia 2023 przez Enriquez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts