Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie sufitowe, podłogówka (słaba izolacja) czy grzejniki do pompy ciepła?

Marek2233

Recommended Posts

Witam wszystkich. W środkowej szeregówce pod posadzką mam tylko 5 cm styropianu (+ beton chudziak). Jakie będzie najtańsze ogrzewanie pompą ciepła (powietrze-woda): sufitowe, wyfrezowaną podłogówką czy grzejnikami niskotemperaturowymi? Maty kapilarne na suficie będą wymagać wytworzenia temperatury o 10% wyższej niż oczekiwana (żeby w pokoju było 20°C, pod sufitem musi być 22°C). Przy wyfrezowanej podłogówce będą zaś straty ciepła przez słabą izolację pod spodem – o ile % więcej ciepła będzie trzeba wytworzyć z tego powodu? Z kolei grzejniki wymagają wyższej temperatury grzania wody przez pompę, więc będą mniej oszczędne niż (porządna) podłogówka, pewnie o min. 20-30%. Tak więc powinienem powiesić maty kapilarne (chyba to ogrzewanie będzie najtańsze), wyfrezować podłogówkę czy wstawić grzejniki niskotemperaturowe? O ile % najlepszy sposób ogrzewania będzie tańszy od pozostałych? Do ogrzania jest 100m2, nie mam PV ani rekuperacji (tylko wentyl. grawitacyjna). Jakie są Wasze doświadczenia? A może znacie jakieś b. dobre artykuły w internecie precyzyjnie odnoszące się do tej sytuacji? Pozdrawiam wszystkich.

Przy wyfrezowanej podłogówce będą zaś straty ciepła przez słabą izolację pod spodem – o ile % więcej ciepła będzie trzeba wytworzyć z tego powodu?

Z kolei grzejniki wymagają wyższej temperatury grzania wody przez pompę, więc będą mniej oszczędne niż (porządna) podłogówka, pewnie o min. 20-30%. .

Czy będzie wyfrezowana podłogówka czy grzejniki ;

- to straty ciepła przez słabą izolację podłogówki będzie czy tak czy tak,

Wykonując OZC budynku - dowiesz się jakie to będą straty w kWh

Miałem podobną sytuację, szeregówka, nawet nie wiem ile jest izolacji pod wylewką. Jakaś tam jest. Wywaliłem grzejniki, wyfrezowałem podłogówkę. Śmiga. Zuzycie kWh przez budynek spadło o 25%, rok do roku. Za tydzień zabieram się za frezowanie piętra. Podłogówka to moim zdaniem sprawdzone i najmniej kłopotliwe rozwiązanie. Ściany, sufity, maty - uważam za fanaberie, no ale kto co lubi. :)

Miałem podobną sytuację, szeregówka, nawet nie wiem ile jest izolacji pod wylewką. Jakaś tam jest. Wywaliłem grzejniki, wyfrezowałem podłogówkę. Śmiga. Zuzycie kWh przez budynek spadło o 25%, rok do roku. Za tydzień zabieram się za frezowanie piętra. Podłogówka to moim zdaniem sprawdzone i najmniej kłopotliwe rozwiązanie. Ściany, sufity, maty - uważam za fanaberie, no ale kto co lubi. :)

Tak z ciekawości jaki jest mniej więcej koszt takiego wyfrezowania wylewki pod podłogówkę?

Jeszcze kilka lat temu podłogówka to była fanaberia. Ścienne ogrzewanie pozwala komfortowo chłodzić, ale co kto lubi ;)

Podczas budowy szeregówki mówili: jeśli podłogówka to inna izolacja, a jeśli grzejniki to inna (cieńsza). Więc chyba jednak przy podłogówce straty ciepła przez słabą izolację podłogi będą większe niż przy innych źródłach ciepła? Podłogówka grzeje bowiem bezpośrednio przy tej izolacji.

Podczas budowy szeregówki mówili: jeśli podłogówka to inna izolacja, a jeśli grzejniki to inna (cieńsza).

Nie powtarzaj takich głupot, uzupełnij wiedzę .

Obecnie stosuje się styropian Lambda λ 0,031 na ;

- ściany daje się 20 cm styropian,

- na podłogę na gruncie 30 cm styropian oraz > 10 cm betonu,

Temperatura wody CO to ok;

30 C do 35 C - dla podłogówki,

40 C do 45 C - dla grzejników

Nie powtarzaj takich głupot, uzupełnij wiedzę .

Obecnie stosuje się styropian Lambda λ 0,031 na ;

........

- na podłogę na gruncie 30 cm styropian oraz > 10 cm betonu,

....

Z tym obecnie bym sie tak nie rozpędzał, te 30 cm grafitu na podłogę i jednoczesnie > 10 cm to ogromna rzadkosc, ja nie spotkałem sie jeszcze z takim przypadkiem, nie widziałem zadnego takiego projektu, ani takiego wykonania. To jest tak jak z yeti, niby wszyscy słyszeli, ale jeszcze nikt nie widział.

Do jakiej wysokości to ogrzewanie ścienne?

Ściany nie mogą być zastawione meblami???

Do 2m. Jeśli chodzi o zastawianie, to jak z podłogówką. Jak postawimy łózko, to ta część jest wyłączona z ogrzewania. Aczkolwiek nie przejmujemy się zbytnio czy akurat zastawiamy czy nie. System działa naprawdę fajnie i chłodzenie prawie za darmo.

Tak z ciekawości jaki jest mniej więcej koszt takiego wyfrezowania wylewki pod podłogówkę?

65 metrów = 6900 netto. Frezowanie z ułożeniem i podłączeniem rurek, zalanie tego klejem. Cała operacja trwała około 4 godzin. Podłączone, zmiana parametrów na pompie ciepła. W końcu absolutny brak grzejników. Działa.

Edytowane przez Enriquez