Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strzelanie paneli laminowanych na zamku

Recommended Posts

Witam,

Mam niestety problem ze świeżo położonymi panelami laminowanymi.

W dwóch miejscach (na powierzchni ok 25m2) występują strasznie irytujące trzaski/strzały na krótszym łączeniu, przy nacisku na określony fragment panela.

Sytuacja pokazana na filmiku poniżej.

Jeżeli stoi się nogami po dwóch stronach krótszej fugi (każda noga na osobnym panelu) problem nie występuję. Czasami po kilku kliknięciach po po nacisku na jeden z paneli, problem ustępuję, ale wraca po nacisku na panel sąsiedni (po drugiej stronie krótszej) fugi - oznaczało to by jakieś wypinanie zamka?

Zastosowane panele to:

https://alsapanele.pl/solid-plus/97-dab-pralina-535-12mm-ac6-solid-plus-.html

Zastosowane są w nich zamki C5, które chyba nie wymagają dobijania? Podłoga była układana nie przeze mnie. Raczej była to osoba solidna i żadne wpadki mu się nie zdarzały.

Czy, ktoś może ma jakieś rozwiązanie tego problemu? Nie ukrywam, że wolałbym obejść się bez demontażu całej podłogi.

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc w temacie.

Masz jakieś podkłady ułożone pod tymi panelami? Jeśli nie, to widziałem kiedyś, jak przy pomocy multitoola Tresnar majster przecinał łączenie między poszczególnymi panelami i poprzez strzykawkę wlewał klej do środka łączenia.

Pod panelami ułoźono podkład podłogowy Thermo compensation 5 mm 5.5m2 Axton.

Jeśli chodzi o jakość wylewki pod podkładami to było to układane w stanie deweloperskim, ani firma odbierająca mieszkanie, ani sam majster nie zgłaszali jakiś problemów z jej powierzchnią.

• 2 months później...
Niestety problem pojawił się w 2 innych miejscach. Więc temat punktowego obciążenia nie jest tutaj raczej przyczyną. A czy ktoś może przerabiał temat wiercenia małego otworu w panelach i wstrzykiwanie przez niego kleju lub masy wypełniającej (zapobiegającej opadaniu panela)?

Pod panelami ułoźono podkład podłogowy Thermo compensation 5 mm 5.5m2 Axton.

Jeśli chodzi o jakość wylewki pod podkładami to było to układane w stanie deweloperskim, ani firma odbierająca mieszkanie, ani sam majster nie zgłaszali jakiś problemów z jej powierzchnią.

Panel może mieć po prostu niską gęstość płyty nośnej, a co za tym idzie słabsze zamki. Z tym że producent deklaruje solidny HDF 910, więc to nie powinno być problemem.

Podkład 5mm też swoją drogą nie jest idealnym rozwiązaniem ponieważ panele bardzo mocno "pracują", sam podkład nie jest tak stabilny jak 3mm czy niższy i to również przekłada się na dodatkowe obciążenie zamków.

Gwarancja powinna to obejmować i ja bym to reklamował, jeśli oczywiście jest ułożone zgodnie z zaleceniami. Jeśli to jest świeży temat to na pewno nie bawiłbym się w klejenie łączeń.

Masz porobione dylatacje progowe i na odcinkach większych niż dopuszcza producent?

Dylatacje są porobione prawidłowo.

Z gwarancją to uderzać od razu do producenta czy jednak sklepu w którym kupiono panele?

Problem w tym że na panelach stoi już zabudowa kuchenna i szafa na wymiar. Dlatego myślałem o jakimś mało inwazyjnym sposobie naprawy. Podejrzewam, że w przypadku gwarancji zrywamy całą podłogę.

Dylatacje są porobione prawidłowo.

Z gwarancją to uderzać od razu do producenta czy jednak sklepu w którym kupiono panele?

Problem w tym że na panelach stoi już zabudowa kuchenna i szafa na wymiar. Dlatego myślałem o jakimś mało inwazyjnym sposobie naprawy. Podejrzewam, że w przypadku gwarancji zrywamy całą podłogę.

Jeśli to tzw. sklep specjalistyczny to na pewno przez sklep, jak market to według uznania. Ja bym i tak próbował przez sklep, może coś doradzą.

Przed zabudową kuchenną i innymi "ciężkimi zabudowaniami" też masz dylatacje?

Między powierzchnią paneli pod zabudową, a powierzchnią po której się chodzi, dylatacji już nie ma. Powierzchnia podłogi w kuchni jest jedna, z zachowaniem dylatacji obwodowej.

To może być małym problemem.

Warto skoczyć do sklepu w którym kupowałeś i poprosić o warunki gwarancji. Z doświadczenia wiem że każda firma ma stos wymagań odnośnie montażu i późniejszej gwarancji, więc warto być przygotowanym na starcie z rzeczoznawcą.

• 1 month później...

Zgodnie z przewidywaniami, gwarancja odrzucona: brak dylatacji przy ciężkiej zabudowie i prawdopodobnie zbyt gruby i zbyt elastyczny podkład.

Nawet nie wyobrażałem sobie decyzja o kupnie podkładu 5mm, zamiast 3mm będzie miała takie konsekwencje.

No ale jakoś problem chciałbym rozwiązać. Na chwilę obecną na pozostałych luźnych panelach próbuje wiercenia drobnego otworu w zamku (nie na wylot paneli) i wstrzyknięcie tam kleju - na razie zwykły wikol, ale zastanawiam się jak specjalnym klejem do podklejania i naprawy parkietu bo jest on rozszerzalny (może wypełniłby luzy które pozwalają na ruch zamka).

Zdaję sobie sprawę że pewnie 100% rozwiązanie uzyskam jedynie przez wymianę podkładu.

Ale być może ktoś przerabiał to wiercenie i klejenie zamków przez co miałby jakieś rady.

• 3 weeks później...

Ponadto, czy może ktoś przerabiał wymianę paneli po zabudową kuchenną/szafami? Czy ścięcie panela na równo ze scianą, następnie podfrezowanie go (tak aby 3/4 grubości sianki była dalej na starej nawierzchni), a następnie wsunięcie pod ścianę nowej powierzchni paneli ma jakikolwiek sens?

Czy jednak bez listew maskujących się nie obędzie?

Złośliwie można poradzić, by się do tego przyzwyczaić. Człowiek ma dobrze rozwinięte właściwości adaptacyjne i cokolwiek by się działo, z czasem staje się akceptowane jako zwyczajna codzienność.

Gdyby jednak można było zdjąć panele, to doradziłbym przełożenie bez podkładu ale na klej do parkietu, lub przyklejenie do podkładu i zachowanie tym samym dotychczasowego poziomu. Pokazane efekty dźwiękowe, są ewidentnie winą złej obróbki panela na etapie produkcji.

Z tym wierceniem to raczej zła droga.

Edytowane przez dbx