rafal875 17.04.2023 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 Cześć,Szukam pomocy w rozwiązaniu problemu. Instalacja CO wykonana w ( parter stal / piętro miedź i poddasze pex ) grzejniki aluminium. Instalacja otwarta z zbiornikiem wyrównawczym 2m powyżej ostatniego zbiornika. Problem pojawił się w tym roku kiedy zaadoptowano poddasze jako użytkowe ( wcześniej takiego problemu nie było) i trwa +/- od października W grzejniki na poddaszu zbiera się gaz który pali się niebieskim płomieniem. Praktycznie co 24h jestem w stanie wypuścić gaz z grzejników. Po kilku dniach braku interwencji grzejniki potrafią się całkiem zapowietrzyc. 3 tygodnie temu zaaplikowano inhibitor 2x 0,5l afriso bci. Ilość żeberek w domu ok. 170 sztuk. Miałem wrażenie że sytuacja poprawia się ale po kilku dniach wszystko wróciło do normy i instalacja nadać gazowała. W piątek zalem dodatkowo 2l Inhibitora Nokson. Dziś znowu odpowietrzalem grzejniki... Woda z instalacji co - ma pachnący zapach - nie wiem czy te inhibitory tak działają ? Nie wiem co zrobić w moim przypadku. Jak długo inhibitor rozprowadza się po instalacji (instalacja na pompce) ? Może powinienem jeszcze poczekać ? W jaki sposób mogę rozwiązać mój problem ? Boje się że brak reakcji doprowadzi do zniszczenia instalacji. Korozji ulegną same grzejniki czy możliwa jest korozja na rurach czy ich połączeniach ? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.04.2023 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 (edytowane) A skąd wiedza, że to produkt elektrolizy chemicznej? Zapach to siarkowodór? czyli coś silnie koroduje np jakaś instalacja ze stali?Ale najprawdopodobniej to korozja grzejników aluminiowych bo ich jakość wykonania i powłoki są "straszne" Więc korozja tzw wżerowa zrobi swoje niezależnie od wlanego typu i ilości inhibitora. Edytowane 17 Kwietnia 2023 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal875 17.04.2023 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 Nie wyczuwałem nigdy zapachu siarkowodoru. Wiem tyle że gaz się pali na niebiesko. Dziś odpowietrzyłem grzejniki o 15:00 a o 19:00 już były śladowe ilości gazu - także tempo jest moim zdaniem bardzo duże :/ Co mogę zrobić ? Jak widać inhibitory na niewiele się zdają. Nie chodzi o odpowietrzanie grzejników bo zawsze mogę zamontować automatyczne - boje się że zaraz będę miał jedno wielkie sito z instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.04.2023 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 I to jest bardzo prawdopodobne, że tak będzie - pierwsze stracą szczelność grzejniki aluminiowe. Decyzja może być tylko jedna i bardzo drastyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal875 17.04.2023 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 A wymiana medium ? Prucie domu średnio wchodzi w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.04.2023 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 Wymiana ale na co?Płyn chłodniczy, nie daje 100%pewności, olej transformatorowy, nieopłacalny i można sobie zaszkodzić. Woda destylowana? Nie daje pewności i szybko się zanieczyści. Nie ma również wspólnego utleniacza dla miedzi i aluminium by pokryć powierzchnię tlenkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal875 18.04.2023 04:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Czy mogę spróbować jeszcze z jakimś innym inhibitorem ? Czy nie zaszkodze instalacji dodajac kolejny ? Czytałem wątki i widziałem że inhibitor często rozwiązuje problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.04.2023 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Inhibitor powoduje zobojętnienie płynu zalewowego instalacji. Woda staje się(ma takie założenie) obojętna dla materiału z której wykonana jest instalaca. Ale jest jeden problem powoduje również wiązanie związków z wody przez co bardzo szybko w instalacji osadza się czarna maź, a na całej powierzchni najbardziej aktywnych elementów wytrąca się czarny osad który pokrywa te powierzchnie. W Twoim przypadku powierzchnia aluminiowych grzejników jest bardzo duża, wcześniej dojdzie do ich zniszczenia niż pokrycia się. Bardzo jasno jest to określone nawet w karcie gwarancyjnej , czy kartach charakterystyki takich grzejników co można, a czego nie stosować.Oczywiście możesz je stosować aż do skutku tzn, dolewasz i odpowietrzasz , kiedyś zjawisko ustąpi tzn albo stężenie będzie na tyle duże , albo pokryje się "izolacją".Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę , że ostatecznie może się skończyć na wymianie części elementów(grzejników) lub jeśli masz piec na paliwo stałe oddzielenie problematycznego obwodu od pozostałej instalacji np poprzez wymiennik (wiąże się z kłopotem zasilania pompki, ograniczeniem wydajności układu i dodatkowymi kosztami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal875 18.04.2023 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 CityMatic - przeglądałem różne tematy - i chyba pisałeś że w Twoim przypadku inhibitor pomógł - pamiętasz może jakiego producenta był ?Nie wiem za bardzo co mam robić w mojej sytuacji - wymiana grzejników w całym domu / czy instalacji raczej nie wchodzi w grę. Jeden z producentów inhibitora poinformował mnie że przed dodaniem inhibitora do instalacji - kluczowe jest jej dokładnie wypłukanie/wyczyszczenie chemia. Dopiero po tym zabiegu należe dodać inhibitor. Czy to według Was ma sens ? Zauważyłem że niektórzy użytkownicy zakładają odpowietrzniki automatyczne i całkowicie bagatelizują problem. Czy pozostawiając instalacje w takim stanie w jakim jest uszkodzeniu ulegną tylko i wyłącznie grzejniki aluminiowe czy może dojść do korozji np. na miedzi czy lutowanym połączeniu miedzi ? Boje się wycieku miedzy stropami / pod regipsami. Nie wiem co robić , kupić bańke 5 l inhibitora i wszystko wlać , założyc odpowietrzniki , czy płukać instalacje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.04.2023 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Jak czytałeś to wiesz , ja doradzam zawsze CH-2 stosować zgodnie z ulotką. Też proporcja do pojemności. Jest dobry. A co do innych działań. Nie płucz bo to nic nie da znów "aktywna" woda trafi do układu. Załóż odpowietrznik i i żyj spokojnie. Zawsze zastanawia mnie gdzie ta woda się podziewa skoro pojawia się tyle gazu? To tylko takie przemyślenie...bo wiem. PozdrawiamJestem ciekaw dlaczego nikt się nie udziela w wątku?zawsze jest przynajmniej jeszcze jeden??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal875 18.04.2023 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 CityMatic - Myslisz że te inhibitory maja podobny skład chemiczny ? Poki co wlałem 1l - Afriso i 3 dni temu 2l Noksonn, Nie wiem czy dokupić jeszcze ten CH-2 ? Na ta chwile instalacja caly czas mocno gazuje. Nie odp na moje pytanie - dot. co pierwsze zostanie zdegradowane. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 18.04.2023 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Elektroliza może się odbywać tylko jesli masz różnicę potencjałów pomiędzy częściami instalacji - może warto zastosować coś w rodzaju odgromu odprowadzając ładunki uziomem w postaci przewodu PE dolączonego co kilkadziesiat centymetrów i odprowadzającego ładunki w grunt lub do uziomu domowego. Jesli ta elektroliza jest tak in tensywna to warto też sprawdzić w ogóle czy na powierzchni grzejników nie ma jakiegoś wyższego napięcia np z haka nieopatrznie wbitego w jakiś przewód elektryczny. Widziałem już przypadki mocowania futryny drzwiowej gdzie wkręt mocujący regips wciągnął luźny przewód i ścianka działowa zużyła 100kwh na dobę. Cudem tylko nikt nie zginął. Tak czy siak próby z przewodem żółtozielonym bym przeprowadził . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts