Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana z g-k akustycznego na systemie z okrągłymi talerzami

inwestor__

Recommended Posts

Ściana z g-k akustycznego na systemie z okrągłymi talerzami

Dzień Dobry,

Tak jak w temacie, chcę przymocować akustyczne g-k do ściany z ceły pełnej na znanym systemie talerzowym(nie chce tutaj reklamować), Jest to stare budownictwo i drewniane stropy więc chcę wykonać te pracę głównie pod kątem akustycznym + wyrównanie ściań. Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem wełny między g-k a ścianę z cegły(wszystkie ściany są wewnętrzne między sąsiadami). Nie chce też tracić zbytnio na metrażu i pomyślałem żeby zmniejszyć ścianę całkowicie o 3,5cm. I teraz pytanie bo cieżko dostać normalną wełnę poniżej 5cm, ta poniżej 5cm jest przeważnie na podłogi i dużo droższa/twardsza. Wełne można ściskać? Jakie są minusy takiego rozwiązania? Gorsze parametry akustyczne no i czy nie powinna być tam jakaś szczelina, między ścianą z ceły a welną.

Alternatywne rozwiązanie to na "placki" klejowe mocowanie takich płyt ale akustycznie wydaje mi się to gorszym rozwiązaniem.

Rozwiązanie ma dotyczyć pomieszczeń sypialnia i salon z aneksem(wentylacja grawitacyjna).

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Niestety, nie. Ale w pokoju/sypialni nie wydaje mi się to problemem. W kuchni już trochę gorzej, chyba dam folie paroizolacyjną, szkoda, że te płyty akustyczne nie mają jakiś właściwości na wilgoć/wodę inne miały(np.: SINIAT NIDA CICHA DFH1IR). Plus ewen. pomyślę o jakieś "nowoczesnej" farbie do kuchni lub może sam zaimpregnuje te płyty. Zobaczę jeszcze jaki koszt takiej paroizolacji. Nie wiem jak Pani ma ale ja mam wszystkie ściany wewnętrzne.

Ja mam tez wewnetrzna i problem akustyczny. Mysle polozyc od srodka welne fasadowa Frontrock 30 mm + plyte GK akustyczna, wszystko na klej. Nie wiem czy opcja welny na podlogi bylaby lepsza czy gorsza . Gestosc Frontrock to 120 a podlogowej 150 . Jesli chodzi o kuchnie, to w miejscach mokrych kladzie sie z reguly kafelki, a sama kuchnia az tak wilgotna nie jest, mozna pomalowac dobra farba zmywalna i da rade.

• 2 weeks później...
U mnie sciana juz stoi :) Na M-systemie, nie jak wczesniej myslalam na kleju. Na M- system zostala nadziana welna 3 cm Frontrock , na to przykrecona plyta Akustic Plus Knaufa. Plus miala lepsze parametry niz zwykla Aku. Knauf poleca uzycie dwoch plyt, ale zrobilismy testy i na moje potrzeby wystarczylo. Sasiadow kompletnie nie slychac. Plyty maja kilka mm dylatacji od sciany i od stropu.