Magik Cz-wa 18.04.2023 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Naszła mnie taka myśl czy takie rozwiązanie dobrze i czy w ogóle zadziałaAle od początkuŹródło ciepła to PC z dwoma obiegami niezależnie sterowanymi (podłoga i oddzielnie grzejniki)W obecnym stanie mam ogrzewanie podłogowe na parterze, a na poddaszu w sypialniach grzejniki.Po przewymiarowaniu delikatnym grzejników system działa bez większych zarzutów natomiast co mnie strasznie mierzi to wygląd tych grzejników ich gabaryty i co za tym idzie gorsza "ustawność" pokoi. Pomyślałem więc by ewentualnie wymienić te grzejniki na ogrzewanie ścienne. Oczywiście chciałby to zrobić najmniejszym możliwym kosztem i bez wielkiej demolki. Grzejniki obecnie zasilane są w ten sposób że idzie jedno zasilanie i jeden powrót od tego głównego zasilania odchodzą przyłącza na poszczególne grzejniki. Teraz pytanie czy jeżeli wpiłbym się z rurkami od ogrzewanie ściennego bezpośrednio (złączka) w to przyłącze co jest podpięty każdy grzejnik to czy to zadziała i będzie nie mniej wydajne niż obecne grzejniki?Oczywiście wiem, że najlepszym rozwiązaniem by było zrobić rozdzielacz i puścić każdą pętle z tego rozdzielacza ale to już jednak znacznie większe koszty a przede wszystkim znacznie większa demolka w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts