karglard 19.04.2023 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Witam wszystkich, podjąłem się renowacji podłogi w pokoju - 11m2. Deski drewniane (jesion hydro). Cyklinowanie po wypożyczeniu od znajomego sprzętu wyszło ok - gładka i równomierna powierzchnia bez pozostałości. W małym sklepie specjalistycznym doradzono mi, żebym spróbował wybielenia. Zostałem poinstruowany co i jak robić. Tu niestety zaczął się błąd i problemy. Jako "samouk" zawsze dużo czytam i oglądam przed domowymi pracami remontowymi, a tym razem zrezygnowałem uznając, że wszystko wiem od właściciela sklepu. Efekt jest bardzo zły - jak na zdjęciach. Nie będę rozpisywał błędów, które wykonałem (złe odstępy między warstwami, nieprawidłowe użytkowanie wałka, złe warunki itp.). Zawsze jednak warto uzupełniać wiedzę przed rozpoczęciem. Prace wykonane: - 3 razy Bona White - 2 razy Bona Wave 2k (mat) Dziś minęły 2 dni od zakończenia. Dodałem opisy na zdjęciach, choć oczywiście nie oddają one idealnie problemu. Próbowałem ratować po drugiej warstwie lekko szlifując nierówności, ale zaczęły się kolejne odbarwienia i realnie się wszystko już posypało. Pytanie do osób z doświadczeniem: Czy coś z tym da się zrobić (najpewniej już bym poszedł w ciemny kolor), czy pozostaje ponowienie procesu - cyklinowanie i lakierowanie? I czy konieczność powtórzenia wymaga znów cyklinowania? Będę miał teraz kłopot ze zorganizowaniem cykliniarki a wiem, że są też jakieś chemiczne preparaty. Z góry dziękuję za wszelkie rady i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 19.04.2023 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Moim zdaniem niestety, ale cały proces wymaga powtórzenia. Jednak zamiast cykliniarki, możesz wypożyczyć dużą szlifierką i delikatnie zebrać tylko warstwę górną. Wypożyczalnia EGA w Starogardzie ma taki sprzęt i wysyła go na cały kraj, więc spróbuj tam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karglard 20.04.2023 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Czyli moja nadzieja na jakieś chemiczne rozpuszczenie, albo przykrycie była mocno nierealna.Dzięki wielkie za odpowiedź - będę musiał jakoś myśleć o wygospodarowaniu czasu na pracę nad tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts