Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zupełnie nieudana renowacja podłogi

karglard

Recommended Posts

Witam wszystkich, podjąłem się renowacji podłogi w pokoju - 11m2.

Deski drewniane (jesion hydro). Cyklinowanie po wypożyczeniu od znajomego sprzętu wyszło ok - gładka i równomierna powierzchnia bez pozostałości.

W małym sklepie specjalistycznym doradzono mi, żebym spróbował wybielenia. Zostałem poinstruowany co i jak robić.

Tu niestety zaczął się błąd i problemy. Jako "samouk" zawsze dużo czytam i oglądam przed domowymi pracami remontowymi, a tym razem zrezygnowałem uznając, że wszystko wiem od właściciela sklepu.

Efekt jest bardzo zły - jak na zdjęciach. Nie będę rozpisywał błędów, które wykonałem (złe odstępy między warstwami, nieprawidłowe użytkowanie wałka, złe warunki itp.). Zawsze jednak warto uzupełniać wiedzę przed rozpoczęciem.

Prace wykonane:

- 3 razy Bona White

- 2 razy Bona Wave 2k (mat)

Dziś minęły 2 dni od zakończenia.

Dodałem opisy na zdjęciach, choć oczywiście nie oddają one idealnie problemu. Próbowałem ratować po drugiej warstwie lekko szlifując nierówności, ale zaczęły się kolejne odbarwienia i realnie się wszystko już posypało.

Pytanie do osób z doświadczeniem:

Czy coś z tym da się zrobić (najpewniej już bym poszedł w ciemny kolor), czy pozostaje ponowienie procesu - cyklinowanie i lakierowanie? I czy konieczność powtórzenia wymaga znów cyklinowania? Będę miał teraz kłopot ze zorganizowaniem cykliniarki a wiem, że są też jakieś chemiczne preparaty.

Z góry dziękuję za wszelkie rady i pozdrawiam.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg