Finch 20.04.2023 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) 1. Budynek 10 piętrowy, łazienka na 9 piętrze.2. Dwa lata temu kupiłem kaloryfer + zestaw zaworów Ferro (termostatyczny + odcinający)3. Pierwszy sezon grzewczy kaloryfer działa bez zarzutu - od początku do końca sezonu.4. W drugim sezonie grzewczym, czyli obecnym - kaloryfer zimny, po odpowietrzeniu – napełnił się gorącą wodą i na drugi dzień był już zimny. Ciśnienie ok, woda zimna wypływa przez odpowietrzniki.5. Hydraulik, który go montował zdejmuje kaloryfer wylewa z niego wodę, montuje go spowrotem, napełnia, odpowietrza i kaloryfer zaczyna grzać.6. Kaloryfer grzeje kilka tygodni i znów staje się zimny, więc zakręcam zawory (termostatyczny i odcinający), wypuszczam wodę, napełniam kaloryfer, odpowietrzam i grzeje kilka dni, po czym znów staje się zimny.7. Wylewam wodę, napełniam kaloryfer, odpowietrzam i grzeje kilka dni i tak z 10-12 razy, aż obluzowałem łącze rurek z zaworem.8. Administracja wypuszcza wodę z instalacji, naprawia łącze, kaloryfer znowu ciepły, ale tylko dobę i znów zimny.9. Administracja twierdzi, że najprawdopodobniej to wina zaworu termostatycznego, podobnie twierdzi producent kaloryfera – „bo przecież grzał i tam nie ma co się zepsuć, bo to przecież tylko rura przepływowa”. Montażysta twierdzi, że zawory psują się niezwykle rzadko, a wyprowadzenie zostało zrobione „zgodnie ze sztuką”.Czy ktoś miał taki przypadek i jaki był finał? Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez Finch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 20.04.2023 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Ja również nie za bardzo widzę co mogłoby się tam psuć oprócz zaworu. Dlaczego go nie wymienisz? Nie kosztuje to dużo, ja bym to zrobił już gdzieś w okolicach punktu 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Finch 23.11.2023 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2023 No i mamy ciąg dalszy. 1. Wymieniłem zawór na zalecany przez Administrację "Danfoss", 2. Rozpoczął się kolejny okres grzewczy, a kaloryfer zimny - jest odpowietrzony i pełny wody, tyle że woda nie krąży.3.. Woda jest w kaloryferze - zakręcam zawór odcinający, odkręcam odpowietrzenie i wypełniam grzejnik ciepłą wodą, niestety nie powoduje to "uruchomienia" przepływu wody (po odkręceniu odcinającego).4 Taka ciekawostka - ciśnienie przy dolocie jest niższe niż na zaworze odcinającym. Czy to normalne?!5. Reklamacja kaloryfera nieuwzględniona, bo przecież wypełnia się wodą (pierwszy sezon grzał normalnie!!!).6. O co w tym chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts