Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dziś sieci wyłączają nasze instalacje pv?

ezg2014

Recommended Posts

Dziś aplikacja ani www nie pokazywała produkcji mojej pv. Czasami tak się zdarza, gdy mam problem z routerem wifi lub falownik się aktualizuje. Potem przez chwilę pokazywało produkcję, ale w wykresie była dziura odpowiadająca okresowi, kiedy nie mogłem odczytać produkcji. I czytam sobie newsy i coś takiego znajduję:

https://www.money.pl/gospodarka/za-duzo-pradu-ze-slonca-operator-oglosil-stan-zagrozenia-dostaw-6890483073391168a.html

Czy oni (sieci) wyłączają prywatne instalacje? Czy ja to dobrze rozumiem? A jeżeli tak to wyłączają wszystkim, czy losowo, czy wybranym, czy tym, którzy nie mają znajomości?

Nie wiem jaki masz falownik, ale jeśli patrzysz przez Solarmanpv to Chińczycy lekko obsługę skomplikowali. Najpierw trzeba wybrać na głównej Centrum Danych International (zawsze jest ustawione na China) a później Przełącz Instalacji i dopiero wtedy widać aktualną produkcję itp.

ja korzystam z solarman na stronie https://home.solarman.cn i jest po staremu nic nie trzeba wybierać

• 5 weeks później...

U mnie Energa przyjęła zasadę świeci słońce nagle znika faza L2, dzwonisz zgłaszasz awarię jak przychodzi 17 godzina prąd wraca jak gdyby nigdy nic. Przyczyna nie wiem ale się domyślam na całej wsi wisi już jakieś 850kWp. Ciekawe jak zachowa się inwerter 3 fazowy jak zniknie 1 faza ;)

A ww. wymieniony art. dotyczy tylko dużych plantacji PV a nie Ciebie, czy mnie.