Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła i fotowoltaika. Opłacalność względem kotła węglowego. Czy to sie spłaci?

marxxx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 165
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Grzanie pompą ciepła ma sens jak ją samemu zrobi sie w cenie połowy kotła węglowego i 5 razy taniej niż oryginalną ale to pewnie tylko jeszcze w tym roku bo po nowym wg obliczeń speców jak uwzględnili ceny prądu szacowane i ceny np węgla wychodzi że węglem znów będzie taniej mimo wszystko , czy to nie przypomina domu wariatów ???

No tak...

6 042 kWh : 1900 kWh/m3 = 3,18 m3 drewna

Koszt drewna 725 zl : 3,18 m3 = 227,99 zl/m3

A są na rynku drewno kawalkowe za 1m3 200-250 zl

Zarówno Ty jak i Dunia nie bierzcie sie za liczenie bo nie macie o tym zielonego pojęcia.

Skoro Dunia zuzył czy załozył ze jego pompa zuzyła 6042 kWh to zapotrzebowanie domu na ciepło przy załozeniu SCOP=3,0 (wydaje sie to realne, chociaz ja przy Daikinach Altherma 3 mam ok 3,5-3,7), wyniesie ok 18126 kWh. Do tej wartosci sie odnosimy licząc ilosc drewna. Nie wiem jak to podkreslic bo liczenie zapotrzebowania na ciepło bez uzwglednienia sprawnosci jest takim energetycznym analfabetyzmem i co dziwi to obnoszenie sie z tym nieuctwem na forum.

Wracając do liczenia teraz trzeba przyjac wartosc opałową drewna, przyjmnijmy ze to buk. Dla buka z 12-20% wilgotnościa to ok 4,1 kWh/kg. Kolej na okreslenie sprawnosci kotła, tu mogą byc rózne wielkosci, ale przyjmnijmy dla kotła zgazowującego ok 85%. Realna wartosc energii z kg spalonego buka to 4,1*,85= 3,485 kWh/kg

Aby oktrzymac te 18126 kWh musimy spalic ok 18126:3,485=5201 kg buka. Ile to kosztuje nie liczę, nie znam cen, ale wychodzi to duzo wiecej niz z waszego liczenia. Buk licząc na m3 nie przestrzenne będzie to ok 7,12 m3 przyjmując przelicznik 0,65 m3/m przestrzenny wychodzi ok 11 m przestrzennych buka. Jak sie ma do 3,18 m przestrzennych a nie m3? po prostu nijak. Wydaję sie mi ze pomijajac nieznajomosc metodyki liczenia chce sie udowodnic nieopłacalnosc instalacji PC, czyli dwie pieczenie na jednym ogniu. Sprytnie ale bez sensu.

Edytowane przez asolt

asolt dobrze liczy ale pewnie też potwierdzi że w następnym roku znów węgiel będzie tańszy w ogrzewaniu , mnie to przypomina dom wariatów tak samo jak nabijanie na fotovoltaikę w nowych zasadach .

Co do przyszłosci to nie wiem jak będzie, zresztą tego nie wie nikt. Jezeli ktos lubi byc palaczem we własnym domu, a takich wbrew pozorom jest bardzo wielu co dla mnie przy duzych dotacjach z czystego powietrza jest swoistym fenomenem, to kazda róznica na minus bedzie usprawiedliwieniem palenia węglem. Jak do tego dorobi sie otoczkę w postaci: zastępczej gimnastyki,siłowni (noszenie woreczków z węglem), okresowego czyszczenia kotła (cwiczenia ogolnorozwojowe), koniecznosci okresowego malowania kotłowni i innych pomieszczeń (nabywanie innych umiejetnosci) wychodzi na to, że odejscie od palenia węglem to czysta głupota.

Edytowane przez asolt

i co dziwi to obnoszenie sie z tym nieuctwem na forum..

jak i Dunia nie bierzcie sie za liczenie bo nie macie o tym zielonego pojęcia.

Przestań obrażać ludzi i wmawiać mi że ogrzewanie pompą ciepła jest tańsza od ogrzewania kotłem zgazowującym drewno.

Aby oktrzymac te 18126 kWh musimy spalic ok 18126:3,485=5201 kg buka

Liczysz jak ci pasuje - mądralo.

Jeden metr sześcienny suchego drewna to 2500 kWh energii, więc twoje 18000:2500=7,2m3x200=1440 zł.

5201 kg buka. Ile to kosztuje nie liczę, nie znam cen

Ale ja znam - 5200 kg suchego buka to 700 kg w 1m3 więc 5200:700=7,4m3 x 200 zł = 1480 zł.

To są obliczenia dla wartości opałowej drewna bez uwzględnienia dodatkowych kalorii wyciągniętych z drewna podczas zgazowania i racjonalnego rozdziału energii z bufora.

PS.

Tak się zagmatwałeś w swoich wyliczeniach że sam wpadłeś w swoją pułapkę.

ale pewnie też potwierdzi że w następnym roku znów węgiel będzie tańszy w ogrzewaniu , mnie to przypomina dom wariatów tak samo jak nabijanie na fotovoltaikę w nowych zasadach .

Wszyscy profesorowie zajmujący się energetyką twierdzą że na aktualnym poziomie wiedzy węgiel jest najtańszym źródłem energii.

asolt dobrze liczy

Tak zakręcił w tych wyliczeniach że sam nie wie co liczył.

Jezeli ktos lubi byc palaczem we własnym domu, a takich wbrew pozorom jest bardzo wielu co dla mnie przy duzych dotacjach z czystego powietrza jest swoistym fenomenem, to kazda róznica na minus bedzie usprawiedliwieniem palenia węglem..

Fakt, na to żeby tobie dupa przyrosła do siedzenia musimy się wszyscy na to zrzucać.

PS.

Sam mam pompę ciepła od ponad 12 lat i złego słowa nie powiem na to ogrzewanie. Nie znoszę tylko tego jak ktoś chce mi wmówić że jest to taniocha a na dodatek obśmiewa mnie że chce mi się palić w piecu. Chce mi się i tyle w temacie. Widzę często tych nowobogackich którzy chodzą po ulicach bez życia w sobie - chodzące wraki ludzi. Ewidentnie brak im obcowania z przyrodą i Bogiem.

Edytowane przez DUNIA.MD

Wszyscy profesorowie zajmujący się energetyką twierdzą że na aktualnym poziomie wiedzy węgiel jest najtańszym źródłem energii.

Tak zakręcił w tych wyliczeniach że sam nie wie co liczył.

Nie liczyłem cen a ilosc drewna, odpowiadającą ilosci EE, jeszcze raz pokaz gdzie sie pomyliłem

To są obliczenia dla wartości opałowej drewna bez uwzględnienia dodatkowych kalorii wyciągniętych z drewna podczas zgazowania i racjonalnego rozdziału energii z bufora.

...

Taa, to ile ma sprawnosci kocioł zgazowujący?, dodatkowe kalorie wynikające z racjonalnego rozdziału energii z bufora ????

Z kilku złego... najlepszym rozwiązaniem jest foto prosumenckie + grzejniki koalitowe w dobrze ocieplonym domciu... nie ma strat kominowych, zero podatku klimatycznego, o połowe tańsze od pomp ciepła, nie trzeba do lasu jechać etc... Grzejniki koalitowe we współpracy w duecie grzejnikami CO grzane z peletem, to jest to ! Wystarczy koalitowe zawiesić na grzejniki CO... i gitara gra. Nie widać zagracenia w pokojach, od taki dekoracyjny element grzejnika CO. Koszt grzania w duecie około 1500-2000 zł, albo wcale... to się okaże w przyszłym sezonie. Pełna kontrola wygospodarowania nadwyżki prądu z magazynu sieciowego... jest podgląd w aplikacji Energa bilans zużycia prądu.

Od Unii, czekam na wiadomość wprowadzenia podatku od kotła gazowego i węglowego, jesli tak, trza zamówić koality... do jesieni daleko, za dwa, trzy tygodnie otrzymam przesyłkę z Darmstadt.

Edytowane przez Alessandro

...

PS.

Sam mam pompę ciepła od ponad 12 lat i złego słowa nie powiem na to ogrzewanie. Nie znoszę tylko tego jak ktoś chce mi wmówić że jest to taniocha a na dodatek obśmiewa mnie że chce mi się palić w piecu. Chce mi się i tyle w temacie. Widzę często tych nowobogackich którzy chodzą po ulicach bez życia w sobie - chodzące wraki ludzi. Ewidentnie brak im obcowania z przyrodą i Bogiem.

Gdzie napisałem ze PC to taniocha? Nie dosc ze nie masz pojecia o liczeniu, to jeszcze wmawiasz mi tego czego nie napisałem. Co do obcowania z Bogiem to pisanie ewidentnych kłamstw nie jest tego wyrazem.